Dagfinn Høybråten refser russisk raid på Nordisk ministerråds kontor:

Russland: – Nordisk ministerråd er utenlandsk agent

Utenlandsk agent-sjef? Dagfinn Høybråten bestyrer kontorer i Russland som utsettes for Putins nye NGO-lov. Foto: Nordisk ministerråd.
Utenlandsk agent-sjef? Dagfinn Høybråten bestyrer kontorer i Russland som utsettes for Putins nye NGO-lov. Foto: Nordisk ministerråd.

Onsdag gjennomførte russiske myndigheter kontroll av Nordisk ministerråds kontor i Kaliningrad. De ansatte risikerer tre år i korrigeringsanstalt. Ministerrådets fem kontorer i Russland blir nå offer for Putins nye NGO-lovgivning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordisk ministerråds ferske generaldirektør Dagfinn Høybråten reagerer sterkt på det som nå skjer i Russland:

– I et demokratisk samfunn er det avgjørende at individuelle og ikke-statlige organisasjoner kan arbeide fritt og uten frykt for utidig innblanding og kontroll, sier han i en pressemelding etter onsdagens hendelse.

Da ble Nordisk ministerråds informasjonskontor i den russiske enklaven Kaliningrad gjennomkontrollert av russiske påtalemyndigheter.

Ministerrådet har agent-status

Det skjer fordi også Nordisk ministerråds informasjonskontorer i fem russiske byer blir rammet av av president Putins svært omstridte, nye NGO-lov.

Loven pålegger alle ikke-statlige organisasjoner (NGO'er) som mottar støtte fra utlandet, om å registrere seg som «utenlandsk agent». Gjør de ikke det, vanker det skyhøye bøter og plassering opptil tre år i korrigeringsanstalter.

- Vår juridisk status er som en frivillig organisasjon. Dermed faller våre kontorer innunder denne loven, sier Nordisk ministerråds kontorsjef Kenneth Broman til ABC Nyheter.

Paradokset er at Nordisk ministerråd jo er et samarbeid mellom stater, og dermed ikke er en ikke-statlig organisasjon. Men det hjelper ikke.

Les også: Amnesty anklager Putin for heksejakt

– De ville vite alt

Nå venter Broman at også deres kontor i St. Petersburg vil få et uvelkomment besøk fra russiske påtalemyndigheter. Dessuten har Nordisk råd underavdelinger i Murmansk, Petrosavorsk og Arkangelsk.

- Vi skulle ha registrert oss som utenlandske agenter. Og det har vi ikke gjort. For det er vi selvfølgelig ikke, sier Broman til ABC Nyheter.

- Vi har vært i kontakt med Moskva om vår status. Vi har gående en dialog, og midt i denne dialogen så får vi et slikt kontrollbesøk! utbryter han indignert.

Statsadvokaten, justisdepartementet og andre kom onsdag inn på kontoret og krevde informasjoner om økonomi, regnskap, hva vi bruker penger til og hvem vi betaler. All informasjonen vi overleverte, hadde de faktisk fra før, forteller han om onsdagens russiske kontroll.

– Nordisk ministerråd beklager derfor dypt gårsdagens kontrollbesøk, som må betegnes som forstyrrende for det ellers gode samarbeidet mellom Nordisk ministerråd og Russland, sier Dagfinn Høybråten.

Risikerer bøter og fangeleir

- Kommer de fram til at vi driver politisk virksomhet, kan vi etter den nye, russiske NGO-loven bli straffet med store bøter, og våre ansatte risikerer å havne i «korreksjonsleir» i tre år, forteller Kenneth Broman.

I Kaliningrad har Nordisk ministerråd sju lokalt ansatte, som å er i faresonen for Putins forståelse av hva som er legitim virksomhet i en demokratisk stat. Ved kontoret i St. Petersburg har Nordisk ministerråd 17 ansatte.

Broman regner med at de nordiske utenriksministrene på et møte 2. mai vil behandle saken og komme med en uttalelse.

Les om Nordisk ministerråds kontor i Kaliningrad

Personvernpolicy