KrF myker opp

KrFs landsmøte i Trondheim. Nesteleder Dagrun Eriksen taler under landsmøte fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KrFs landsmøte i Trondheim. Nesteleder Dagrun Eriksen taler under landsmøte fredag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Slår fast juridiske rettigheter for likekjønnede par og lemper på bekjennelsesparagrafen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(TRONDHEIM/ABC NYHETER:) - Partiet sier at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne med de rettigheter og plikter som hører til det. Samtidig er det viktig for oss å understreke at alle voksne mennesker har rett til å få juridiske rettigheter rundt sitt liv og sitt samliv, sier KrFs nestleder og leder i programkomiteen, Dagrun Eriksen, til ABC Nyheter.

I forslaget til politisk program for perioden 2013-2017 heter det blant annet at:

«KrF er opptatt av å sikre ekteskapet mellom en mann og en kvinne i lovverket. Dette har vist seg som den mest stabile rammen rundt barns oppvekst. Ekteskapet som en ordning mellom mann og kvinne har dype røtter i tro og tradisjon i kulturer over hele verden.

Samtidig har samfunnet også et ansvar for å sikre barns og voksnes juridiske rettigheter uavhengig av foreldrenes samlivsform. KrF vil sikre likekjønnede pars behov for juridisk trygghet i lovverket”

Punktet blir etter all sannsynlighet vedtatt under KrFs landsmøte i Trondheim fredag.

- Det handler om å sikre seg i forhold til samlivsbrudd, arv, barn og alle disse tingene. Det er viktige ting å få på plass. Samtidig forbeholder vi selve ekteskapsbegrepet til mann og kvinne, sier KrFs nestleder og leder i programkomiteen, Dagrun Eriksen, til ABC Nyheter.

Les også: Vil bruke oljepenger i Afrika

- Blir vedtatt

- Det er en tydeliggjøring av at alle voksne mennesker trenger og har krav på juridiske rettigheter rundt sine samliv. Det har KrF aldri tidligere hatt uttalt i programmet sitt. Det er en politikk vi har prøvd å følge opp på Stortinget, men jeg synes det er bra at vi får det inn som en tydeliggjøring, sier Eriksen.

- Er det kontroversielt innad i partiet?

- Det virker ikke sånn, da det ikke er foreslått endringsforslag til dette punktet i programmet. Men jeg tror vel at for en del i randsonene er dette et skritt i en retning. Jeg tror det er veldig forskjellig hvordan folk oppfatter det, sier Eriksen.

- Dette vil bli vedtatt i løpet av dagen.

Les også: Hareide til angrep på surrogatiordningen

Trosspørsmål

Også spørsmålet om bekjennelsesparagrafen i KrFs lover vil bli behandlet i løpet av helgen. Flertallet i partiet vil fredag ettermiddag stemme for å fjerne paragrafen som sier at tillitsvalgte i partiet må være bekjennende kristne.

- Vi har hatt en lang prosess. I 2009 satte vi ned et strategiutvalg som også fikk i oppgave å se på vedtektene vi har. I dag sier lovene våre at man må bekjenne seg til den kristne tro, at det er lojalitetsparagrafen vår, sier Eriksen.

- Da vi startet denne prosessen var det mange i partiet som hadde problemer med denne måten å sikre seg at man er KrFer. Det er jo ikke slik at hvis man er kristen blir man automatisk KrFer, det finnes bekjennende kristne i alle partier. Derfor vil vi endre det til en tillitsparagraf der vi sier at man forplikter seg til partiets politikk og partiets verdigrunnlag.

- Den andre grunnen har vært at det kanskje ikke er riktig at et politisk parti skal etterspørre tro. Det vi skal etterspørre er om du er gira på kristendommen, at den er bra som samfunnsbygger og verdiene som handler om det, og at selve spørsmålet om din tro hører hjemme i en relasjon mellom deg, menigheten og Vår Herre. Ikke mellom et politisk parti og en person.

- Her vil folk stemme for eller imot.

- Kan man etter i dag være muslim og medlem av KrF?

- Det er det ikke opp til oss å avgjøre, men jeg tror ikke vi lemper noe på K’en i Kristelig Folkeparti. Det er ganske tydelig at Bibelen er vårt verdigrunnlag, man må være litt gira på kristendommen. Derfor blir vel heller spørsmålet om en muslim vil kunne svare ja på det. Det er ikke opp til oss.

- Men du vil ønske muslimer eller buddhister velkommen i KrF?

- Jeg kommer ikke til å ønske noen velkommen på bakgrunn av tro. De som får tillit i partiet vil være folk som er gira på kristendommen som samfunnsbygger. Det vil være det som avgjør, og ikke tro.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus