Søker byråkrat som ny Forsvarssjef

Erfaring fra Forsvarsdepartementet vil bli tillagt betydelig vekt når forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) skal utnevne ny Forsvarssjef i juni. Det ekskluderer et par meget sentrale kandidater. Foto: NTB scanpix
Erfaring fra Forsvarsdepartementet vil bli tillagt betydelig vekt når forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) skal utnevne ny Forsvarssjef i juni. Det ekskluderer et par meget sentrale kandidater. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Forsvarets interne jakt etter ny Forsvarssjef vil byråkratisk erfaring fra departementet «bli tillagt betydelig vekt». Dermed utelukkes sentrale offiserer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om en drøy måned vil forsvarsminsiter Anne-Grete Strøm-Erichsen avsløre hvem som overtar jobben som Forsvarssjef etter general Harald Sunde.

Mye tyder på at det vil bli en av de kvinnelige søkerne til jobben som Norges viktigste offiser.

I utlysningsteksten som ble sendt ut på Forsvarets interne nettverk i mars, lister en opp sentrale kriterier for kandidatene.

I tillegg til å ha «betydelig militær toppledererfaring og erfaring fra operativ ledelse», er det sentralt at den kommende Forsvarssjefen har «god forståelse for økonomi-, kompetanse- og virksomhetsstyring, samt forsvarslig forvaltning ».

Les også: Forsvarssjefen går av

Uten byråkrat-erfaring: viseadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen. Foto: ForsvaretUten byråkrat-erfaring: viseadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen. Foto: Forsvaret

Men ut over disse kravene er det et ekstra krav som også utelukker flere sentrale offiserer med flere stjerner på skuldrene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Erfaring fra Forsvarsdepartementet vil bli tillagt betydelig vekt ».

Utelukker favoritter

Blant de fem søkerne som er offentlig kjent, vil kriteriet utelukke den største favoritten til stillingen.

For viseadmiral Haakon S. Bruun-Hanssen (52) som i dag er sjef for Forsvarets operative hovedkommando (FOH) i Bodø, har aldri jobbet i departementet.

Bruun-Hanssen ønsker ikke å kommentere utlysningens krav eller sin egen søknad.

Flere savnet også en annen offiser fra listen over søkere som ble offentliggjort 5. april i år.

Dagens veteraninspektør, general Robert Mood (54) med erfaring fra blant annet utenlandsoperasjoner, ville vært favoritt blant mange i Forsvaret. Han har heller ikke erfaring fra Forsvarsdepartementet, og har heller ikke søkt stillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ønsket ikke Mood å kommentere kravet om erfaring fra departementet for å kunne få stillingen, eller hvorfor han ikke har søkt posten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvarssjefens husleie for luksusbolig redusert til kr 998,-

Med erfaring fra departementet: kontreadmiral Elisabeth Natvig. Foto: ForsvaretMed erfaring fra departementet: kontreadmiral Elisabeth Natvig. Foto: Forsvaret

Det er departementsråd Erik Lund-Isaksen som styrer Forsvarsdepartementets jakt på ny Forsvarssjef.

Han bekrefter i en tekstmelding til ABC Nyheter at man planlegger å gjøre utnevnelsen i juni, men ønsker ikke si noe om byråkrat-kravet utelukker noen.

«Jeg har ingen kommentar til hver enkelt kandidats aktualitet », svarer han på spørsmål om ikke det vil gjøre det umulig for Bruun-Hanssen å få jobben.

To peker seg ut

De fire andre offentlige søkerne har alle mer eller mindre erfaring fra Forsvarsdepartementet. Men det er to som peker seg ut:

Den som har jobbet der mest er kontreadmiral Elisabeth Natvig (52). Hun er i dag sjef for departementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging (avdeling IV), og har jobbet i samme avdeling to ganger tidligere - i 2003/04 og 2005/08.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viseadmiral Jan Erik Finseth (56) har de siste fem årene jobbet som sjef for Forsvarsstaben, som er en del av den felles integrete ledelsen i departementet.

Noe erfaring: generalmajor Finn Kristian Hannestad og kontreadmiral Louise Dedichen. Foto: ForsvaretNoe erfaring: generalmajor Finn Kristian Hannestad og kontreadmiral Louise Dedichen. Foto: Forsvaret

De to siste kandidatene har en litt mer perifer departementserfaring.

Kontreadmiral Louise Dedichen (48) har tidligere jobbet som stabsoffiser ved departementets ledelsessekretariat.

Hun har også opptrådt på møter i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, noe som neppe kommer til å veie negativt i vurderingen.

Den siste kandidaten er dagens Generalinspektør i Luftforsvaret (GIL), generalmajor Finn Kristian Hannestad (52).

Han har tidligere vært sjef for Forsvarets presse- og informasjonsavdeling og har i tillegg hatt noen andre departementsnære roller i den sentrale staben.