SV vil gi dusj og toalett til romfolk

Romfolk som hadde okkupert huset Borgen ved Middelalderparken i Oslo, ble torsdag kastet ut. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix.
Romfolk som hadde okkupert huset Borgen ved Middelalderparken i Oslo, ble torsdag kastet ut. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix.

Regjeringen holder kortene tett til brystet og vil ikke røpe hva tiltakspakken for romfolket skal inneholde, men Sosialistisk Venstreparti kjemper for å gi romfolk tilgang til dusj, toalett, seng og suppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sa torsdag at regjeringen snart skal legge fram en tiltakspakke, men han ønsker ikke å gå inn på hva den skal inneholde.

SVs representant i justiskomiteen på Stortinget, Akhtar Chaudhry, sier hans parti kjemper intenst for sitt standpunkt i dette arbeidet.

– SV jobber beinhardt i regjeringen og Stortinget, og utenfor, for at tilreisende romfolk skal kunne fungere som mennesker, sier han til Aftenposten.

Les også: Romfolk kastes ut fra Middelalderparken i Oslo

Han mener Norge kan innføre kortsiktige tiltak som å tilrettelegge for dusj og toalett. På lang sikt mener han at Europa har et felles ansvar for å løfte denne folkegruppen.

– Sosialpolitisk er dette et stort problem i Europa. Da gjelder det å komme med tiltak som gir romfolk et pust i bakken – adgang til dusj, toalett, en seng og en kopp suppe, sier han.

Regjeringen har tidligere foreslått at politiet skal kunne regulere tigging med tiggefrier soner og meldeplikt. Oslo kommune ønsker seg ikke noe av dette og vil heller ha totalforbud mot tigging. Det er uaktuelt, har regjeringen tidligere uttalt.

Les også: Utkastede romfolk slo leir ved Middelalder-strand

Personvernpolicy