38 omkom i sykehusbrann i Russland

38 personer mistet livet i en voldsom brann på et psykiatrisk sykehus utenfor Moskva natt til fredag. Foto: AP / NTB scanpix.
38 personer mistet livet i en voldsom brann på et psykiatrisk sykehus utenfor Moskva natt til fredag. Foto: AP / NTB scanpix.

Pasienter døde i sengene sine og bak vinduer med gitter da en bygning på et psykiatrisk sykehus utenfor Moskva brant ned natt til fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 36 mennesker fryktes omkommet i den voldsomme brannen. Årsaken til brannen er ikke klarlagt, men det kan dreie seg om en elektrisk kortslutning eller uforsiktig omgang med ild, ifølge russiske myndigheter.

De har heller ikke utelukket at det kan ha vært en ildspåsettelse.

Slektninger av pasientene forsøkte fredag å ta seg til sykehuset, men ble hindret.

– De lar ikke slektninger få komme inn. Hvorfor? Hvordan kan vi komme oss dit? sier Konstantin, som hadde faren sin på sykehuset. Han beskriver forholdene på sykehuset som elendige.

– Levekår? Det var en slum der. Ingen levekår i det hele tatt, sier han.

Fredag forsøkte han å komme seg over en kanal for å ta seg til sykehuset, men politiet hadde stanset all båttrafikk på kanalen, og verken ferjer eller fiskebåter fikk lov til å bringe slektninger til sykehuset.

Ingen hjelp

President Vladimir Putin har bedt om en «forklaring» på tragedien.

En sykepleier skal ha ledet to-tre pasienter ut i sikkerhet, mens andre trolig ikke har fått noen hjelp i det hele tatt. De ble tatt av flammene mens de lå og sov i sengene sine eller forsøkte å komme seg ut.

Ifølge det russiske krisedepartementet ble det funnet tolv døde i morgentimene, mens røyken fortsatt sivet ut av den utbrente bygningen.

– De som var der inne, sier at alt skjedde på et øyeblikk. Sykepleieren åpnet døra til rommet, og det var røyk, og selv da hun så brannen, kunne hun ikke få tak i brannslukningsapparatet. Alt skjedde veldig fort, sier Andrej Vorobjov, guvernør i Moskva-regionen til TV-kanalen Russia 24.

Regelbrudd?

Han sier at noen vinduer hadde gitter, noe som skal ha blitt gjort for å innfri regelverket, mens andre ikke hadde det.

– Alle pasientene sov åpenbart, og de var syke mennesker, så de ville ha trengt hjelp for å komme ut, sier Vorobjov og føyer til at den nærmeste brannstasjonen ligger 40 minutters kjøring unna.

Sykehuset ligger i Ramenskij, rundt 120 kilometer nord for Moskva, og flere skal ha omkommet mens de fortvilet forsøkte å flykte ut hovedinngangen, melder Itar-Tass.

Kortslutning

Branner i russiske institusjoner som sykehus, skoler og pleiehjem har kostet mange liv de siste årene og ført til debatt om manglende sikkerhetstiltak.

Over 12.000 russere omkom i brann i 2011, og 7.700 i løpet av de ni første månedene av fjoråret.

Sjansen for å omkomme i brann i Russland er dermed langt høyere enn i vestlige land, blant dem USA.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus