Utkastede romfolk slo leir ved Middelalder-strand

Etter at alt var over, la mange seg ned i Middelalderparken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Etter at alt var over, la mange seg ned i Middelalderparken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Romfolkene som torsdag ble kastet ut av en bygning i Oslo, har slått leir på stranda ved Middelalderparken. Fredag er det nordisk ministerkonferanse om romfolkets situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant deltakerne er administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) og Sveriges integreringsminister Erik Ullenhag. Han skal også møte professor Asbjørn Eide, som leder komiteen som kartlegger overgrep mot romfolk i Norges historie, opplyser Ullenhags pressekontakt Lena Hallerby.

Tømmingen av bygningen Borgen torsdag og demonstrasjonen samme dag har aktualisert romfolkenes situasjon på en svært tydelig måte. For dem som har slått leir på et anvist område i Gamlebyen, gjelder det å finne ut hvor de skal ta veien. Oslo kommune har tidligere slått fast at det ikke er aktuelt med husly. Politiet sier til NTB at de ikke har planer om å foreta seg noe, og at de ikke har noe med boligsituasjonen å gjøre.

Romfolk demonstrerte utenfor Oslo rådhus. Foto: Berit Roald / NTB scanpixRomfolk demonstrerte utenfor Oslo rådhus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sov på bakken

Flokken av romfolk la seg torsdag ettermiddag til å sove på bakken i nærheten av huset de ble kastet ut av. De delte inn området seg imellom, for å gi hver gruppe en egen plass. De fleste lå sammen i klynger og sov, mens pressefotografer og fjernsyn filmet og tok bilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi skal ikke bruke vold. Se hvor mange folk som er her. Dersom vi ikke kommer inn i Borgen, hvor skal de da sove i natt? sier Mikhail Negrea til Aftenposten.

Tidligere har romfolkene blitt jaget fra område til område, uten at noen endelig løsning er funnet. Situasjonen roet seg noe da mange fikk plass i det okkuperte huset. Nå skal det rives for å gi plass til en ny jernbanetrasé, forteller Kathrine Kielland i Jernbaneverket, kommunikasjonsleder for Follobane-prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har arbeid på vent. Traseen for den nye Follobanen skal gå under tomta, og entreprenørene er allerede litt forsinket, sier Kielland til NRK.

Namsmannen hadde derfor begjært at romfolk og andre beboere skulle kastes ut av huset, og torsdag formiddag gikk politiet i Oslo til aksjon mot bygningen, som har tilnavnet Borgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan bekrefte at vi er til stede for å bistå Namsmannen, sa operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt til NTB torsdag formiddag.

Politiet slo seg gjennom de stengte dørene og fikk alle som bodde der til å forlate bygningen. Alt var stille og rolig der torsdag ettermiddag, bekreftet politiet overfor NTB.

Demonstrasjon

Kvelden før utkastelsen, sendte organisasjonen Folk er Folk ut en pressemelding om at beboerne på Borgen i Gamlebyen vil «synliggjøre sin situasjon og sitt tilbud om å betale markedsleie for å bo i Oslo». Representanter for boligaksjonen på Borgen stiller seg også bak demonstrasjonen.

Torsdag formiddag samlet en gruppe romfolk seg ved Oslo S, og derfra marsjerte de til Rådhuset. Med paroler og trekkspillmusikk forsøkte de å få overbrakt sitt budskap til politikerne.

Deretter gikk de til regjeringen ved barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Beboerne ønsker å få overlevert sitt skriftlige tilbud om å betale markedsleie for å bo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ca. 120 beboerne på Borgen kan alene betale minst 180.000 kroner per måned for å bo, heter det i pressemeldingen.

– Hvis verken kommune eller stat vil ta imot, vil de gå til Stortinget i håp om å bli møtt med verdighet, dialog og respekt, heter det i pressemeldingen.

Ifølge Aftenposten opplyser statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at regjeringen jobber med å finne en løsning på saken.

– Vi kommer til å gjøre noe. Vi kommer snart med vårt forslag og vår tiltakspakke, sier han.