180 millioner mer til skolehelsetjenesten

Ungdomskoleelevene Ali Zaman og Helle Haglund (begge 14 år) og helsesøster Angela Vaage er svært fornøyde med skolehelsetjenesten på Fjellsrud skole. Torsdag fikk helsetjenesten besøk av helse- og sosialminister Jonas Gahr Støre og kommunalminister Liv Signe Navarsete. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ungdomskoleelevene Ali Zaman og Helle Haglund (begge 14 år) og helsesøster Angela Vaage er svært fornøyde med skolehelsetjenesten på Fjellsrud skole. Torsdag fikk helsetjenesten besøk av helse- og sosialminister Jonas Gahr Støre og kommunalminister Liv Signe Navarsete. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen styrker skolehelsetjenesten med 180 millioner kroner. Det kommer fram når folkehelsemeldingen legges fram fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste i forebygging er å satse på de unge som skal leve lengst i landet. Hvis det er et tiltak som skal være flaggskip for denne meldingen, er det skolehelsetjenesten, som vi nå gir et løft, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han lanserte nyheten under et besøk på Fjellsrud skole i Lørenskog torsdag. Sammen med kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) fikk han informasjon om skolehelsetjenesten ved ungdomsskolen, som har 350 elever. Og han fikk også en klar melding fra fungerende rektor Ingvald Sakstad:

– Bemanningen i skolehelsetjenesten er den samme i dag som på 1980-tallet. Utfordringene er helt andre, så jeg håper dette er noe dere kan gjøre noe med, sa Sakstad.

Ved Fjellsrud skole har de helsesøster i 40 prosent stilling, som er på skolen to dager i uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et løft

Støre svarte med å love kommunene 180 ekstra millioner til skolehelsetjenesten. Pengene kommer i kommuneproposisjonen Navarsete legger fram 7. mai.

– Dette er ingen engangssatsing som fikser alt, men det er en start. Vi skal følge opp, sier Støre.

Navarsete sier at selve fordelingen av midlene ikke kommer i proposisjonen.

– Vi skal først ha samtaler med KS. Kommunene må involveres. Det er de som vet best hvordan midlene kan brukes, sier Navarsete.

Både hun og Støre karakteriserer de 180 millionene som et løft for skolehelsetjenesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er helt sikker på at dette kommer til å merkes rundt i Kommune-Norge, sier Navarsete.

Levealder

I folkehelsemeldingen setter også regjeringen seg som mål at Norge skal bli blant de tre land i verden med lengst levealder.

– Det var vi på 1950-tallet, men vi har falt litt på lista. Det er ikke noe poeng i seg selv å være på toppen, men det er ikke noen grunn til at Norge ikke skal være der, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I folkehelsemeldingen varsler han blant annet også en ny strategi for friluftsliv, informasjonskampanjer for å få flere i fysisk aktivitet, tydeligere matmerking, erfaringsdeling mellom kommuner og et mer engasjert arbeidsliv.

– Vi vil også hvert fjerde år ha en oppsummerende folkehelsemelding til Stortinget, sier Støre.

Helseministeren sier at det er de ikke-smittsomme livsstilssykdommene som er den store utfordringen i dag.

– Helse avhenger av hva vi spiser, om vi beveger oss og den psykiske helsen. Det er et helt annet bilde enn for hundre år siden, men ideen om folkehelse er den samme. Nemlig at hver og en av oss har ansvar for sin egen helse, men alle har ansvar for alles helse. Det er essensen i denne meldingen, sier Støre.