Erna Solberg: – Halleraker må rydde opp

Politiker Øyvind Halleraker trekker seg som samferdselsmann i Høyre etter bompengerot. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Politiker Øyvind Halleraker trekker seg som samferdselsmann i Høyre etter bompengerot. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Øyvind Halleraker trekker seg som Høyres samferdselstalsmann inntil forholdene rundt hans roller i bompengebransjen er avklart. – Han må rydde opp, sier partileder Erna Solberg til Bergens Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG skrev onsdag at Halleraker unnlot å rapportere til Stortinget da han i fjor ble visepresident i bompengebransjens lobbyorganisasjon i Europa, slik han er pliktig til. Torsdag ble det kjent at Halleraker mottok honorarer for sitt verv fra 2004 til 2010.

Heller ikke disse godtgjørelsene ble oppgitt til Stortingets register for representantenes økonomiske interesser slik han hadde plikt til i henhold til Stortingets regelverk.

Halleraker trekker seg nå som Høyres samferdselstalsmann så lenge det er usikkerhet rundt hans roller i bompengebransjen, skriver VG.

– Beklager

– Jeg har alltid vært opptatt av å opptre ryddig overfor partiet og velgerne som har gitt meg tillit. Jeg har arbeidet samvittighetsfullt i tråd med dette. I forbindelse med mitt verv i ASECAP og min kones næringsinteresser har jeg likevel trådt feil. Dette beklager jeg, sier Halleraker i en epost til NTB.

Halleraker sier han har informert partiledelsen om at han ikke vil håndtere partiets samferdselssaker før det er ryddet opp i alle forhold.

– Jeg vil nå konsertere meg om dette. Jeg har varslet partiledelsen om at jeg vil levere en skriftlig oversikt over alle mine interesser. En slik oversikt vil jeg levere så raskt det lar seg gjøre.

– Må rydde opp

Høyre-leder Erna Solberg støtter Hallerakers beslutning om å trekke seg.

– Oppslagene har skadet ham. Han må få ryddet opp i dette, sier Erna Solberg til BT.

– Han trenger tid til å gå gjennom de ulike interessene han og kona hans har, og kommer tilbake til oss i ledelsen med dette, sier Solberg.

At Halleraker har bidratt som rådgiver for konas selskap, ser hun ikke på som særlig problematisk.

– Han har engasjert seg for den tunnelen gjennom Ulriken i 25 år. Problemet oppstår dersom han som stortingspolitikere gir råd eksklusivt til noen selskaper, mener partilederen.

På spørsmål om han kan fortsette som transportpolitisk talsmann, sier Solberg at det kommer helt an på gjennomgangen hans, og hvilke opplysninger han kommer tilbake til ledelsen med.

– Ekstremt uryddig

Leder av transportkomiteen, Knut Arild Hareide (KrF), sier Halleraker gjør det riktige.

– Jeg opplever dette som ryddig av ham etter at det har blitt skapt uvisshet om hans roller, sier Hareide til avisen.

Halleraker har også fått kritikk for å blande roller.

Hallerakers kone er daglig leder i Norvegfinans, og Via Futura AS, som administrerer seks bompengeselskaper.

Visepresident på Stortinget, Marit Nybakk (Ap) reagerer kraftig på Hallerakers blanding av roller og manglende innrapporteringer.

– Dette er ekstremt uryddig. Her er det en sammenblanding av familieselskaper, visepresidentverv i Europa og hans jobb i Stortinget, hvor han påtar seg saksordførerskap i saker han er særlig knyttet til. Jeg tror nesten ikke jeg har sett noe lignende så lenge jeg har vært på Stortinget, sier Nybakk til avisen.