Romfolk begjært kastet ut fra bygning i Oslo

Namsmannen har begjært at romfolk og andre beboere kastes ut fra et hus ved Middelalderparken i Oslo. Samtidig har en rekke romfolk samlet seg til en demonstrasjon ved Oslo S.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbaneverket skal rive bygningen for å gi plass til en ny jernbanetrasé, forteller Kathrine Kielland, kommunikasjonsleder for Follobane-prosjektet.

– Vi har arbeid på vent. Traseen for den nye Follobanen skal gå under tomta, og entreprenørene er allerede litt forsinket, sier Kielland til NRK.

Namsmannen hadde derfor begjært at romfolk og andre beboere skulle kastes ut av huset, og torsdag formiddag gikk politiet i Oslo til aksjon mot bygningen, som har tilnavnet Borgen.

– Jeg kan bekrefte at vi er til stede for å bistå Namsmannen, sa operasjonsleder Steinar Hausvik i Oslo politidistrikt til NTB torsdag formiddag.

Ifølge Nettavisen var sivilt politi og vektere til stede ved bygget torsdag morgen, og senere på formiddagen slo politiet seg gjennom de stengte dørene og fikk alle som bodde der til å forlate bygningen.

– Alle er ute, og det er stille og rolig der nå, opplyste operasjonsleder Tore Solberg til NTB torsdag ettermiddag.

Les også: Lippestad kritiserte behandlingen av romfolk

Demonstrasjon

Kvelden før utkastelsen, sendte organisasjonen Folk er Folk ut en pressemelding om at beboerne på Borgen i Gamlebyen vil «synliggjøre sin situasjon og sitt tilbud om å betale markedsleie for å bo i Oslo». Representanter for boligaksjonen på Borgen stiller seg også bak demonstrasjonen.

Torsdag formiddag samlet en gruppe romfolk seg ved Oslo S, og derfra marsjerte de til Rådhuset. Med paroler og trekkspillmusikk forsøkte de å få overbrakt sitt budskap til politikerne.

Deretter gikk de til regjeringen ved barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Beboerne ønsker å få overlevert sitt skriftlige tilbud om å betale markedsleie for å bo.

– De ca. 120 beboerne på Borgen kan alene betale minst 180.000 kroner per måned for å bo, heter det i pressemeldingen.

– Hvis verken kommune eller stat vil ta imot, vil de gå til Stortinget i håp om å bli møtt med verdighet, dialog og respekt, heter det i pressemeldingen.

Les også: McDonalds nektet romfolk servering

Tiltakspakke

Ifølge Aftenposten opplyser statssekretær Pål K. Lønseth (Ap) i Justisdepartementet at regjeringen jobber med å finne en løsning på saken.

– Vi kommer til å gjøre noe. Vi kommer snart med vårt forslag og vår tiltakspakke, sier han.

Hva som skjer med de vel 100 menneskene som er kastet ut, er foreløpig uvisst. Mange av dem oppholdt seg torsdag ettermiddag på stranda ved den kunstige innsjøen ved Middelalderparken, bak bånd som politiet hadde satt opp.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre, men vi skal ikke bruke vold. Se hvor mange folk som er her. Dersom vi ikke kommer inn i Borgen, hvor skal de da sove i natt, sier Mikhail Negrea til Aftenposten.

Personvernpolicy