Brudd i journalistforhandlingen

Norsk Journalistlag (NJ) brøt natt til torsdag lønnsforhandlingene med Mediebedriftenes Landsforening (MBL), og oppgjøret går til mekling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NJ krevde først 18.744 kroner i gjennomsnittlig lønnsøkning til sine medlemmer, men la fram et siste krav som var lavere – på 16.713 kroner, noe som tilsvarer en lønnsvekst på 4 prosent hvis tilleggene lokalt havner på samme nivå som i fjor. Dette er også i tråd med Finansdepartementets prognose for generell lønnsvekst.

Men kravet var likevel langt høyere enn det motparten ville akseptere. MBL la fram et tilbud som innebar omtrent 4.200 kroner i gjennomsnitt for journalistene.

– MBL er overrasket over NJs lønnskrav i årets forhandlinger. NJ tar ikke innover seg bransjens betydelige utfordringer i overgangen til digitale forretningsmodeller og skjerpet konkurranse fra globale aktører. I tillegg kommer stadig sterkere fall i opplags- og annonseinntekter. Bransjen er ikke i en posisjon til å kunne imøtekomme så høye lønnskrav, sier MBLs forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg.

MBL mener det ikke er grunn til å hevde at journalistene har hatt en svak lønnsutvikling. NJ viser på sin side til at lønnsveksten i MBL-området i fjor var på 3,1 prosent, mens industriansatte fikk 4,2 prosent.

– MBL viser ingen vilje til å gi NJs medlemmer den samme lønnsveksten som andre grupper i samfunnet får, sier NJ-leder Thomas Spence.

Forhandlingene omfatter over 4.000 medlemmer i MBL-området, det vil si avis- og nettjournalister, ukepresse, TV 2 og journalister i lokal-TV. Oppgjøret sendes nå videre til Riksmekleren. Mekling vil tidligst starte 9. mai.

Personvernpolicy