17-åringen sliter med de vanskelige spørsmålene

Forsvarer Mette Yvonne Larsen (f.v.), bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og den fornærmede jenta i ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Forsvarer Mette Yvonne Larsen (f.v.), bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og den fornærmede jenta i ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Hvorfor mener jenta i Øygard-saken at hun hadde rundt femti samleier med Øygard? Og når og hvor fant de i så fall sted?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvareren til Rune Øygard, advokat Mette Yvonne Larsen, borer og borer i detaljene i forklaringen til den 17 år gamle jenta som hevder hun hadde et kjærlighetsforhold til den tidligere ordføreren.

Forklaringen inneholder en rekke momenter som gjør at den ikke henger sammen, mener Larsen.

Da hun startet sin utspørring av jenta onsdag, konsentrerte hun seg først og fremst om detaljene som kan bidra til at juryen finner tilstrekkelig tvil til å frikjenne Øygard

* Jenta hevder de hadde samleie rundt femti ganger i løpet av de to årene forholdet skal ha vart, men klarer bare å huske et mindre antall.

* Hun husker riktignok steder hun og Øygard skal ha hatt samleie, men har vanskelig for å konkretisere enkeltepisoder og når de fant sted.

* Til tross for påstanden om et stort antall samleier, har ikke politiets teknikere funnet spor etter dem på sengene og sengetøyet som er undersøkt.

* Toppløsbildet Øygard skal ha tatt av henne er så langt ikke funnet, verken i hennes og eller hans telefoner, selv om han skal ha sendt det til henne.

Finner ikke lyskearr

* Jenta hevder dessuten at Øygard har et arr i lysken som man må være svært nær for å se, men to leger har undersøkt ham og ikke funnet arret.

– Fastholder du at Rune har dette arret., selv om to leger hver for seg ikke klarer å finne det, spurte Larsen.

Det bekreftet 17-åringen, som onsdag var i vitneboksen for tredje dag på rad.

Disse usikkerhetspunktene var også oppe da saken ble behandlet i Sør-Gudbrandsdal tingrett i fjor, men da mente retten man kunne se bort fra eventuell tvil de måtte skape.

Jenta forklarte seg generelt med en svært stor grad av troverdighet, men det gjorde ikke Øygard, konkluderte tingretten i dommen fra i fjor vinter.

Øygard har så langt ikke sluppet til i vitneboksen, men det synes åpenbart at Larsen vil endre strategi for å styrke hans troverdighet hos juryen, på bekostning av fornærmedes.

Siden jentas forklaring stort sett er sammenhengende og konsistent, retter Larsen oppmerksomheten mot detaljene, i den grad at selv hoveddommeren måtte stanse henne da hun kom inn på intime detaljer fra jentas tidligere kjæresteforhold.

Dommeren brøt inn

Konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk var åpenbart i tvil om hvor relevant tenåringenes seksuelle utprøving i løpet av et kortvarig forhold er for straffesaken mot Rune Øygard (53). De nærgående spørsmålene gjorde den nå 17 år gamle jenta åpenbart beklemt.

Da Larsen ville vite om jenta hadde betrodd seg til klassevenninner om dette, brøt lagmannen inn.

– Er dette veldig sentrale spørsmål, spurte Røhnebæk.

– Ja, det er faktisk det. Ellers hadde jeg ikke stilt spørsmål om det, svarte advokat Larsen.

– Det er ikke sikkert at det er du som bestemmer hva som er sentralt i saken, svarte dommeren.

Larsen fikk likevel gjøre seg ferdig med tematikken, som trolig må ses i sammenheng med de nye opplysningene og vitnene Larsen vil bringe for retten. Dette er personer i jentas omkrets som ifølge Larsen har «nye opplysninger om de sentrale temaene i saken».

Personvernpolicy