LO og Arbeiderpartiet:

LO gir millioner til - og tar ledere fra Arbeiderpartiet

På Ap-landsmøte ene uka (bildet), LO-kongress den neste: Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen er partikameratene LO-kongressen skal velge mellom neste uke. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
På Ap-landsmøte ene uka (bildet), LO-kongress den neste: Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen er partikameratene LO-kongressen skal velge mellom neste uke. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Forrige uke deltok Tor-Arne Solbakken og Gerd Kristiansen på Arbeiderpartiets landsmøte. Neste uke blir en av dem valgt til LO-leder. Må LO-lederen alltid være Ap-medlem?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3. mai åpner LO-kongressen - som skal velge et nytt Arbeiderparti-medlem som leder av LO. Enten Tor-Arne Solbakken eller Gerd Kristiansen, som nå er LOs to nestledere.

Nåværende LO-leder og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Roar Flåthen, går inn i sin siste uke.

- Kan det tenkes at noen som velges inn i LO-ledelsen på LO-kongressen, ikke er medlem i partiet, Roar Flåthen?

- Det er Kongressen suveren til å velge. Mange av forbundene våre har forskjellige tillitsvalgte, svarer Flåthen på det.

- Samarbeid i 100 år

Valgkomiteen i LO vil først legge fram sin innstilling på selve kongressen. Men det er kjent at de to nestlederne er kandidatene som er utpekt innad i systemet.

- Hvor viktig er det at lederen og ledelsen av LO er Arbeiderparti-medlemmer?

- Nei, det har jeg forsåvidt ikke kommentarer på. Hvilket politisk ståsted du har, er først og fremst en personlig sak, hevder Flåthen.

- Men det har vært et faglig-politisk samarbeid fordi det var fagforeninger som i sin tid stifta Arbeiderpartiet. I godt over 100 år har dette utviklet seg, sier han og legger til:

- Jeg var menig medlem i Ap lenge før jeg begynte sentralt. Det er en beslutning du tar på ett eller annet tidspunkt. Når du blir tillitsvalgt, blir du gjerne mer politisk aktiv. Noen går til høyre, noen til venstre. Jeg valgte Arbeiderpartiet, sier Roar Flåthen.

Les også: LO bytter sitt sentralstyremedlem i Ap

Millionene ruller

Tirsdag kunngjorde han at LO vil gi 6 millioner kroner til Arbeiderpartiets valgkamp. SV vil få 1,6 million og Senterpartiet 550.000 kroner av LO. I tillegg vil de rødgrønne partiene få bevilgninger fra enkelte av medlemsforbundene til LO.

Les også: Svir av millioner på valgkampen

LO-ledelsen forteller at de også i år vil utforme et sett med spørsmål til partiene om de viktigste sakene for LO. Deretter vil LO analysere svarene og komme med sin ranking av hvilke partier som er best for fagbevegelsen.

Dette har de gjort to ganger tidligere, og uansett svar vinner Arbeiderpartiets ranking.

Les også: LO ser ikke Rødt

- Rødt var partiet som lå nærmest LOs ønsker ved siste valg, men blir ikke tilbudt valgkampstøtte fra dere. Oppfatter dere at Senterpartiet ligger nærmere LO enn Rødt?

- Det har jeg ikke gjort refleksjoner over. At Senterpartiet får en bevilgning, kommer av at de har valgt å gå inn i det rødgrønne alternativet, sier Flåthen.

Personvernpolicy