LO-kongressen 3. til 7. mai

LO-lederen åpner for bruk av vetoretten i EØS-avtalen

- Vi har selvstendigheten i arbeislivsspørsmål i EØS-avtalen. Den store utfordringen er en borgerlig regjering, hevder Roar Flåthen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
- Vi har selvstendigheten i arbeislivsspørsmål i EØS-avtalen. Den store utfordringen er en borgerlig regjering, hevder Roar Flåthen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Fører EUs nye jernbanedirektiv til krav om privatisering av jernbanen, må vi bruke reservasjonsretten, sier LO-leder Roar Flåthen foran neste ukes LO-kongress.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs øverste daglige ledelse la i dag fram sine forslag til vedtak på organisasjonens høyeste organ, LO-kongressen, som arrangeres hvert fjerde år.

Det skjer kommende uke, og der kommer LO-toppene med Roar Flåthen i spissen med et forsøk på å komme den omfattende kritikken av EØS-avtalen i møte:

– Vi står fast på standpunktene våre knyttet til EØS-avtalen. Men vi har skjerpet våre krav til EØS-avtalens virke i Norge vesentlig i forhold til dagens handlingsprogram, varslet avtroppende LO-leder Roar Flåthen på et presseseminar tirsdag.

Gjennomføring av stadig nye EU-lover og dommer i EU-domstolen har vakt stor uro blant de fagorganisertes rekker, fordi de innføres i Norge gjennom EØS-avtalen.

En dom i Høyesterett nylig beroliget imidlertid mange i fagbevegelsen:

Les: NHO og verftene tapte lønnsstrid i Høyesterett

Setter foten ned

- Vi krever at EØS-regelverk skal være i tråd med ILO-konvensjonen og at vi skal utnytte handlingsrommet og bruken av reservasjonsretten i EØS-avtalen hvis det er nødvendig, sier Flåthen.

ILO-konvensjonen er standarder for arbeidsforhold som er fastsatt i FNs arbeidslivsorganisasjon ILO.

- Vi har brukt reservasjonsretten mot EUs postdirektiv, minner Flåthen om.

Les også: Postansatte vil stemple EU-systemet nord og ned

- Blir det en diskusjon om privatisering av jernbanen, vil det være en sak hvor vi må diskutere reservasjonsretten, varsler Flåthen.

Les om EUs Jernbanepakke 4 som påbyr konkurranseutsetting av passasjertrafikken hos Europalov.

- Vi har selvstendigheten i EØS

I et forslag til uttalelse på LO-kongressen slår LO-ledelsen fast at "EØS-avtalen påvirker det norske arbeidsliv og samfunn gjennom beslutninger fattet i EU."

- I den siste TV-debatten før EU-avstemningen i 1994, kalte Arbeiderpartiets statsminister Gro Harlem Brundtland Senterpartiets leder Anne Enger for “løgner” da hun påsto at EU-medlemskap vil påvirke norsk arbeidsliv. Vil du nå slå fast at det var Enger som har rett, Roar Flåthen?

- Det syns jeg du kan spørre Gro Harlem Brundtland om. Det er klart at fri flyt av arbeid påvirker Norge. Vi er en del av noe større. Men den måten vi regulerer dette på, jevnfør siste dom i Høyesterett, legger en plattform for et kollektivt arbeidslivssystem som skal bli veldig vanskelig å angripe også for en borgerlig regjering, svarer LO-sjefen på ABC Nyheters spørsmål.

- Den største utfordringen for norsk arbeidsliv er en borgerlig regjering, slår Roar Flåthen fast.

- Vi må hele tiden sikre at vi har selvråderett over arbeidslivspolitikken, og det mener jeg vi har, sa Flåthen også på presseseminaret.

Les også: Sveits beholder postmonopolet

Les LOs nye hefte om EØS-avtalen her

Les alt om LO-kongressen på LOs hjemmeside

Personvernpolicy