Bilbombe mot fransk ambassade i Libya

To franske sikkerhetsvakter er såret etter et bombeangrep mot den franske ambassaden i Libya, opplyser ambassadekilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden er alvorlig for den ene vakten.

Angrepet skjedde tirsdag morgen utenfor ambassadebygningen i Tripoli.

– Det var et angrep på ambassaden. Vi tror det var en bil med en tidsinnstilt bombe, sier en representant for ambassaden.

– Det er store skader på bygningen, og to av vaktene ble såret, tilføyde han.

En korrespondent for nyhetsbyrået AFP opplyser at muren rundt ambassadeområdet er ødelagt, og at det er omfattende skader på ambassadebygningen. To biler parkert nær ambassaden er også ødelagt etter eksplosjonen.

Den franske ambassaden holder til i en to etasjers villa i Gargaresh-området i Tripoli.

Fordømmer

Frankrike fordømmer angrepet og kaller det avskyelig.

– Dette er helt uakseptabelt, sier president François Hollande mens utenriksminister Laurent Fabius gir uttrykk for dyp medfølelsene til de to sårede vaktene.

– Jeg lover at alt vil bli gjort for å finne gjerningsmennene, sier Fabius.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, men Libyas utenriksminister Mohammed Abdel Aziz kaller det en terrorhandling.

– Vi fordømmer på det sterkeste denne handlingen, som vi anser som en terrorhandling mot en brodernasjon som støttet Libya under revolusjonen, sier han.

Militæroperasjon

Tirsdagens bombeangrep er det første alvorlige angrepet mot en ambassade eller et annet utenlandsk kontor i hovedstaden Tripoli siden borgerkrigen i landet i 2011, som førte til diktator Muammar Gaddafis fall.

Frankrike var, sammen med blant annet Norge, med på luftangrepene mot Gaddafis styrker under revolusjonen. Militæroperasjonen var en del av en FN-resolusjon som hadde som hensikt å beskytte sivilbefolkningen som kjempet mot Gaddafis regime.

Men selv om det ikke har vært et slikt angrep i Tripoli før, har det vært angrep mot utenlandske mål andre steder i landet.

Blant annet ble USAs ambassadør til Libya Chris Stevens og tre andre amerikanere drept i et angrep mot det amerikanske konsulatet i Benghazi i fjor høst.

Personvernpolicy