Tsarnajev avhøres fra sykehussenga

Dzjokhar Tsarnajev risikerer dødsstraff for terrorbombene i Boston forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Dzjokhar Tsarnajev risikerer dødsstraff for terrorbombene i Boston forrige uke. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Opplysninger fra de første avhørene av terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev tyder på at de to brødrene var alene om bombeangrepene i Boston.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene tyder også på at den hardt skadde 19-åringen forstår politiets spørsmål. Tsarnajev risikerer dødsstraff for terrorhandlingene.

Ifølge CNN har 19-åringen i foreløpige avhør kommunisert at han og broren var alene om terrorhandlingene, at de ikke var i kontakt med andre grupper og at det var den eldre broren som var drivende kraft i brødrenes selvradikalisering.

Dette skal ha kommet fram gjennom at Dzjokar Tsarnajev enten har nikket eller svart med enstavelsesord på spørsmål.

Les også: Tsarnajev siktet for Boston-bombene

Ifølge CNN som har snakket med to ikke navngitte kilder, skal 19-åringen også ha kommunisert at brødrene, eller den eldre broren, mente at islam var under angrep, og at de måtte kjempe tilbake.

Alt dette er opplysninger som etterforskerne nå må sjekke ut. Ettersom 19-åringen har skuddskader i hodet og halsen, og knapt kan snakke, knytter det seg dessuten usikkerhet til opplysningene.

Tsarnajev er siktet for bruk av masseødeleggelsesvåpen og ødeleggelse av eiendom med eksplosiver som resulterte i døden, opplyste justisdepartementet i Washington mandag.

Les også: Boston-bomberens kone konverterte til Islam

Vanlig straffelov

Det hvite hus kunngjorde samtidig at Tsarnajev ikke skal behandles som såkalt fiendtlig stridende, slik flere republikanske folkevalgte har tatt til orde for, men at han blir siktet og tiltalt i henhold til vanlig straffelov.

Det er ventet at det første rettsmøtet i saken blir holdt 30. mai.

Ifølge en utskrift fra forhøret som gjøres fra sykesenga, nikket 19-åringen da den føderale dommeren Marianne Bowler spurte om han kunne svare på spørsmål og kunne følge med på hva som skjedde. Bowler leste også opp Tsarnajevs rettigheter.

Da hun spurte ham om han hadde råd til en advokat svarte Tsarnajev med et «nei», ifølge utskriften.

Les også: Profetens Ummah hyller Boston-mistenkte

Tsarnajev holdes under væpnet bevoktning på sykehuset i Boston, men selv om han knapt er i stand til å snakke på grunn av skuddsår i halsen, ble det mandag meldt av flere medier at Tsarnajev svarer skriftlig på spørsmål han blir stilt.

TV-kanalene ABC og NBC har begge meldt at 19-åringen har våknet og at han har svart skriftlig på spørsmål fra politiet.

Flere bomber

I siktelsen står det at på stedet der politiet kom i skuddveksling med de to bombemistenkte brødrene, ble det funnet en trykkoker av samme sort som ble brukt i bombene. I Tsarnajevs studentbolig fant politiet den hvite capsen han ble sett i på åstedet, og materiale til å lage bomber.

I dokumentene står det også at de to brødrene fortalte mannen de stjal en bil fra under flukten, at det var de som hadde utført bombeeksplosjonene.

En av de to brødrene skal ha sagt til bileieren: «Hørte du om Boston-eksplosjonen? Jeg gjorde det».

Les også: Boston-bomberen har våknet

Et annet viktig bevis er at video fra Boston maraton viser at Dzjokhar Tsarnajev 30 sekunder før den første bomben gikk av, startet å fingre med sin telefon. Etter eksplosjonen snudde praktisk talt alle rundt ham seg i retning av smellet, mens 19-åringen forlot sin sekk på bakken og gikk derfra. Omtrent 10 sekunder etter kom den andre eksplosjonen.

Overkjørt av broren

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til maraton i Boston mandag i forrige uke.

Boston-sykehuset behandlet mandag amerikansk tid fortsatt 48 mennesker, for to ble tilstanden regnet som kritisk. I tillegg ble en politimann senere drept under politijakten på de to brødrene.

Også den eldste broren, Tamerlan, døde torsdag i forbindelse med politijakten. Det ble først meldt at han ble dødelig såret i skuddveksling med politiet. Men de siste meldingene tyder på at han døde etter å ha blitt overkjørt av broren da han stakk av.

Ifølge politiet ble Tamerlan overmannet etter at han slapp opp for ammunisjon. Han var bare lettere såret, og politifolkene var i ferd med å sette håndjern på ham da Dzjokhar satte gassen i bånn og kjørte over broren, ifølge amerikanske medier.

Personvernpolicy