Regjeringen samler spesialstyrkene

Forsvarssjef Harald Sunde (i midten), Forsvarets veteraninspektør Robert Mood og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen under presentasjonen av evalueringen av Forsvarets tilbud til veteranene før, under og etter deltakelse i internasjonale operasjoner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Forsvarssjef Harald Sunde (i midten), Forsvarets veteraninspektør Robert Mood og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen under presentasjonen av evalueringen av Forsvarets tilbud til veteranene før, under og etter deltakelse i internasjonale operasjoner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regjeringen har valgt å følge de fagmilitære rådene om å samle de norske spesialstyrkene i en stor, felles avdeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye avdelingen skal ha hovedkvarter i Oslo, og både elitesoldatene i Marinejegerkommandoen (MJK) og Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) skal styres herfra.

– Jeg er svært glad for regjeringens beslutning, som er i tråd med de fagmilitære anbefalingene, sa forsvarssjef Harald Sunde da han sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i Oslo Militære Samfund mandag presenterte regjeringens tiltak for å styrke beredskapen.

Sunde kaller etableringen av et hovedkvarter for spesialstyrkene for et samlet nytt virksomhetsområde. Både MJK og FSK/HJK skal riktignok videreføres som taktiske avdelinger.

Les også: Forsvarets spesialutstyr ubrukelig halve året

Nybygg

Strøm-Erichsen sier hovedårsaken til samlokaliseringen er spesialstyrkenes behov for å samvirke med forsvarsstaben, etterretningstjenesten og politiet sentralt.

Samtidig med at denne staben opprettes, nedlegges spesialoperasjonsavdelingen i forsvarsstaben.

Regjeringen foreslår også at det settes opp ny bygningsmasse både i Bergen og på Rena til spesialstyrkene.

Maritime spesialoperasjoner

Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando skal fortsatt lokaliseres til Rena mens Marinejegerkommandoen fortsatt skal holde hus i Bergen og på Ramsund i Nordland.

– Lokaliseringen på Haakonsvern legger til rette for et fortsatt tett og godt samarbeid med Sjøforsvaret om den videre kompetanseutviklingen som er knyttet til maritime spesialoperasjoner, sier forsvarsministeren.

Hun legger til at Marinejegerkommandoens bygninger på Haakonsvern skal opprustes og nybygges og at prosjektet i Jegerbukten er kostnadsberegnet til 296 millioner kroner. Dette skal etter planen stå klart i årsskiftet 2016/2017.

Les også: Forsvaret hamstrer alkohol

Tettere samvirke

Spesialstyrkenes utdannings- og øvingsaktivitet på Ramsund betegnes som helt sentral både for nasjonal og alliert trening, og skal derfor fortsette som i dag.

– Og med etableringen av fremskutt operasjonsbase for kampfly på Evenes så øker også den totale aktiviteten i regionen, noe som legger til rette for enda tettere samvirke mellom luftstyrkene og spesialstyrker i årene som kommer, sier Strøm-Erichsen.

Regjeringen ønsker videre at Vealøs ved Horten skal videreføres som base for trening og samøvelser mellom spesialstyrkene, beredskapstroppen, Forsvarets transportfly og helikoptrene fra Rygge.

Personvernpolicy