Stålsetter seg for hardkjør fra Øygards forsvarer

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal (t.v.) og den forn rmede jenta før ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal (t.v.) og den forn rmede jenta før ankesaken mot Rune Øygard, tidligere ordfører i Vågå og overgrepsdømt, i Eidsivating lagmannsrett i Hamar tinghus mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Jenta som Rune Øygard skal ha forgrepet seg mot, er forberedt på en tøff og konfronterende linje fra forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Denne saken handler om seksuelle overgrep, og det er spørsmål om det min klient skal svare på. Hvis det kommer spørsmål eller uttalelser som trekker hennes person i tvil, så må retten sette strek, sier jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, til NTB.

Den 17 år gamle jenta inntok vitneboksen mandag for å fortelle sin historie om hvordan en mann hun anså som en onkel, raskt skal ha blitt til noe mye mer. Hun hadde store følelsesmessige vanskeligheter med å forklare seg om det første samleiet hun hevder hun hadde med Øygard. Gråtende og med grøtet stemme, fortalte hun juryen i Eidsivating lagmannsrett hvordan ordføreren skal ha kysset og tatt på henne i hyttestua, før han tok av henne klærne og førte henne inn på soverommet. Da var hun 13 år.

– Etterpå tørket han av seg. Jeg husker ikke om han kom med papir til meg, eller om jeg hentet det selv. Han virket stresset og frustrert. Det så ut som om han var lei seg. Han hadde tårer i øynene, sa den nå 17 år gamle jenta mens hun snufset og gråt.

Les også: Har funnet 50 nye bilder på Øygards-mobiler

Frykter tøffere tone

Hun begynte sin forklaring mandag ettermiddag med utspørring fra aktor. Trolig vil tonen bli en helt annen når advokat Mette Yvonne Larsen tar over utspørringen, trolig sent tirsdag formiddag. Hun sier hun ikke har planer om å bruke en tøffere tone under utspørringen, men legger ikke skjul på at hun har sin egen form.

– Jobben er å finne ut av om hun snakker sant, men jeg har ikke varslet at jeg skal være tøff. Jeg er slik som jeg er, sa Larsen på vei ut av rettssalen på Hamar etter ankebehandlingens første dag.

I opptakten til ankebehandlingen har hun fått nye tips og opplysninger fra personer i lokalmiljøet som skal kjenne jenta godt. Blant annet fra tre klassevenninner av 17-åringen.

Da saken gikk for Sør-Gudbrandsdal tingrett, ble det rettet kritikk mot at forsvaret ønsket å føre tilsynelatende negative karaktervitner. Da benyttet statsadvokat Thorbjørn Klundseter seg av muligheten til å be retten nekte å høre vitner som har til hensikt å svekke jentas generelle troverdighet. Også denne gangen har Klundseter begjært såkalt bevisavskjæring, delvis av samme grunn som i tingretten.

Ber retten være på vakt

Nå ber jentas bistandsadvokat retten være på vakt mot angrep som går over streken både i utspørringen og under bevisførselen.

– Vi har lover som beskytter mot slike angrep, og jeg regner med at de lovene også gjelder for min klient. Hvis det blir stilt spørsmål som overskrider de grensene lovverket setter, så kommer jeg til å påpeke det, sier Nina Braathen Hjortdal.

Da Øygard ble dømt til fire års fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett, ble jenta tillagt en grad av troverdighet som ble avgjørende for skyldspørsmålet.

Når Øygard nå får en siste sjanse i retten til å bekjempe anklagene mot seg, er det nærliggende å tenke seg at han vil gå langt i å styrke sin egen troverdighet.

Da ankebehandlingen startet i Eidsivating lagmannsrett mandag, innledet Øygard med å erklære seg ikke skyldig.

Øygard er arbeidsledig etter at han i vinter trakk seg som ordfører etter den fellende dommen. Han opplyste i retten at han ikke får noen form for offentlige ytelser.

Personvernpolicy