Boston-mistenkt kan få dødsstraff

Terrormistenkte Dzhokhar Tsarnajev (19) skal ha våknet i sykesenga og kommuniserer nå med politiets etterforskere, melder amerikanske medier. Foto: AP Photo
Terrormistenkte Dzhokhar Tsarnajev (19) skal ha våknet i sykesenga og kommuniserer nå med politiets etterforskere, melder amerikanske medier. Foto: AP Photo

Dersom terrormistenkte Dzjokhar Tsarnajev siktes for bruk av masseødeleggelsesvåpen, risikerer han dødsstraff. Han holdes under væpnet bevoktning på sykehus, men er ikke i stand til å snakke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske påtalemyndigheten arbeidet mandag med siktelsen mot Tsarnajev, den yngste og gjenlevende av de to brødrene som var gjenstand for en massiv klappjakt etter bombeattentatet i Boston for en uke siden.

Påtalemyndigheten i delstaten Massachusetts vurderer også en siktelse mot ham, men det er bare hvis han dømmes i en føderal domstol at han kan dømmes til døden, siden Massachusetts ikke har dødsstraff.

Les også: Fikk høre at mannen var terrormistenkt på TV

Selv om han ikke kan snakke på grunn av et skuddsår i halsen, svarer Tsarnajev ifølge flere medier skriftlig på spørsmål han blir stilt.

TV-kanalene ABC og NBC har begge meldt at 19-åringen har våknet og at han har svart skriftlig på spørsmål fra politiet.

Begravelser

Samtidig ble det første av dødsofrene for bombeangrepet bisatt. Flere hundre sørgende hadde samlet seg i og utenfor en lokal kirke i forstaden Medford for å ta farvel med 29 år gamle Krystle Campbell.

Bårebilen som fraktet kisten med Campbell til kirken, ble eskortert av 20 politifolk på motorsykkel, og æresvakter fra Boston-politiet sto langs veien og på kirketrappen da kisten ble båret inn i den fullsatte kirken.

Les også: – Min sønn er en engel

Blant de mange som hadde møtt opp, var Renee Arsenault, som forteller at hun gikk på skole med Campbell.

– Jeg er så glad for at så mange mennesker har møtt opp her i dag for å vise henne den siste ære, forteller en gråtkvalt Arsenault.

Overkjørt av broren

Tre mennesker ble drept og 176 såret i de to bombeeksplosjonene i målområdet til Boston maraton mandag i forrige uke.

Den eldste broren, Tamerlan, døde torsdag i forbindelse med politijakten. Det ble først meldt at han ble dødelig såret i skuddveksling med politiet. Men de siste meldingene tyder på at han døde etter å ha blitt overkjørt av broren da han stakk av.

Les også: - Tsarnajev er ikke i stand til å kommunisere

Ifølge politiet ble Tamerlan overmannet etter at han slapp opp for ammunisjon. Han var bare lettere såret, og politifolkene var i ferd med å sette håndjern på ham da Dzjokhar satte gassen i bånn. Politimennene som sto rundt Tamerlan kom seg unna i siste sekund.

Etterforskerne som driver skriftlig utspørring av Dzjokhar, forsøker ifølge ABC blant annet å finne ut om han og broren handlet alene, eller om de var to av flere medlemmer i en terrorcelle. Politiet vil også vite om brødrene har etterlatt seg ueksploderte bomber i Boston-området.

Rettigheter

Menneskerettsaktivister er bekymret for at myndighetene skal forsøke å ta «snarveier» i behandlingen av ham. De frykter blant annet at han ikke skal få lest opp sine rettigheter, slik alle arrestanter har krav på.

– Vi må ikke vike fra solide og grundig utprøvde juridiske prinsipper, selv i de vanskeligste situasjoner. Å frata noen deres rettigheter er uamerikansk og vil bare gjøre det vanskeligere å gi dem rettferdig behandling, sier Antony Romero i borgerrettsorganisasjonen ACLU.

Les også: Boston-bomber var i FBIs søkelys

Advokat Carmen Otiz i USAs justisdepartement sier at myndighetene under henvisning til unntaksbestemmelser i saker om offentlig sikkerhet, har ventet med å lese opp Tsarnajevs rettigheter. Republikanske politikere vil gå ett skritt lenger.

Flere republikanske senatorer med tidligere presidentkandidat John McCain i spissen mener Tsarnajev kan betegnes som «fiendtlig stridende». I så fall fratas han rettigheter og får samme juridiske status som fangene i Guantanamo-leiren på Cuba.

Her blir den mistenkte tatt

Personvernpolicy