Nye angrep på jenta når Øygard møter i lagmannsretten

Nye angrep på jenta når Øygard møter i lagmannsretten
Nye angrep på jenta når Øygard møter i lagmannsretten

Tidligere Vågå-ordfører Rune Øygard endrer forklaring og vil føre flere nye vitner for å underbygge påstanden om at jenta som hevder hun hadde et forhold til ham lyver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Øygard-saken:

*Rune Øygard (53) ble 17. desember 2012 dømt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Dommen lød på fire års fengsel. Øygard ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta. Han anket saken på stedet.

*Ankesaken starter i Eidsivating lagmannsrett på Hamar mandag 22. april. Det er satt av 16 dager til behandlingen.

*Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

*Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre først innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham var over.

*Etter at Øygard ble dømt i desember i fjor, søkte han avskjed som ordfører.

*Politiet startet etterforskning i saken etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars 2012.

*Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, medgir overfor VG at Øygards forklaring om den sterkt belastende Skype-kommunikasjonen kom feil ut. Men hun avviser overfor NTB at endringene hun akter å gjøre når Eidsivating lagmannsrett starter ankebehandlingen mandag er en erkjennelse av at strategien hun brukte i tingretten var feil.

Før retten settes er det ført opp sju nye vitner på bevisoppgaven, i tillegg kommer Øygard til å gi en forklaring om Skype-loggen.

– Han har merket seg at hans forklaringer på Skype-loggen ble sett på som bortforklaringer, noe det ikke var ment som fra hans side. Verken han eller jenta hadde forklart seg om dialogen på Skype til politiet da de ble avhørt, og det han sa var et forsøk på å forklare innholdet i dialogen flere år etter, sier Larsen til VG.

Flere nye vitner

Larsen kommer også til å føre flere nye vitner, som blant annet skal forklare seg om «sin relasjon til jenta» og Øygard. Sør-Gudbrandsdal tingrett la avgjørende vekt på det hun fortalte om gjentatte samleier og et to år lang kjærlighetsforhold til den daværende ordføreren, et forhold som ifølge jenta hadde sex som en vesentlig komponent.

Øygard ble dømt til fire års fengsel i tingretten. Dommerne mente hans forklaring var oppkonstruert og tilpasset de øvrige bevisene i saken. Retten festet ingen lit til det den oppfattet som en bortforklaring.

– Jeg har fått flere interessante henvendelser fra vitner som har nye opplysninger om de sentrale temaene i saken, sier Larsen til NTB.

Både Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og jentas bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er sterkt kritisk til de nye vitnene. De mener de skal føres utelukkende for å svekke jentas troverdighet.

Les også: Øygard endrer forklaring

Ville nekte vitner

I tingretten gikk Klundseter til det skritt å be retten nekte Øygard å føre vitner som åpenbart hadde til hensikt å svekke retten inntrykk av jenta og med den troverdigheten hennes.

– Han mislyktes med det, fordi retten mente dette var et relevant tema, poengterer Larsen.

Klundseter er i opptakten til ankebehandlingen på Hamar ordknapp når det gjelder sakens innhold og bevisbildet, men sier han venter at ankebehandlingen i det store og hele kommer til å forløpe nokså likt hovedforhandlingen i tingretten.

Les også: Øygard: - Jeg holdt på å besvime. Fikk blackout

Medieinteressen for saken synes like stor nå som da saken gikk i tingretten på Lillehammer. Alle de nasjonale nyhetsmediene har meldt sin ankomst, samt lokalavisene som har en tilknytning til saken eller de involverte.

Retten har satt av 16 dager til behandlingen, som var planlagt for at juryen skal trekke seg tilbake for å vurdere skyldspørsmålet allerede 16. mai. Endelig dom kommer mot slutten av mai, slik det ser ut nå.

Personvernpolicy