Ap-landsmøtet sier ja til konsekvensutredning i nord

Et flertall på Ap-landsmøtet sier ja til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Et flertall på Ap-landsmøtet sier ja til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Et flertall på Ap-landsmøtet sier ja til å konsekvensutrede olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men utsetter til 2015 å ta stilling til om områdene skal åpnes for oljevirksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke et ja til at områdene åpnes for petroleumsvirksomhet, heter det i vedtaket fra Ap-landsmøtet. Neste landsmøte om to år skal ta stilling til det. Forslaget ble vedtatt med 194 stemmer. Et mindretall på 104 stemte imot å starte konsekvensutredning nå, og støttet AUFs forslag om ikke å gjennomføre konsekvensutredning i kommende stortingsperiode.

– Banebrytende

– Dette er en halv seier for oss, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Han mener at ungdomsorganisasjonen har klart å flytte landsmøtet. Det opprinnelige forslaget fra programkomiteen gikk ut på å åpne for boring. I stedet blir det en omkamp i 2015.

– Det er avgjørende er at landsmøtet nå sier at en konsekvensutredning ikke er det samme som et ja til utvinning. Det er også banebrytende at landsmøtet om to år skal ta stilling til et spørsmål om utvinning eller ei. Det har aldri skjedd før, sier AUF-lederen.

To runder

Redaksjonskomiteen la søndag morgen fram sin endrede innstilling om først å utrede konsekvensene og så ta en ekstra runde på landsmøtet om to år for å ta stilling til om områdene skal åpnes. Konsekvensutredningen av petroleumsaktivitet i uåpnede deler av Nordland VI og i feltene Nordland VII og Troms II kan starte umiddelbart. Statssekretær Per Rune Henriksen (Ap) i Olje- og energidepartementet har opplyst at utredningen kan være klar vinteren 2015, i god tid før det neste Ap-landsmøtet.

– Vi har en lang tradisjon for en kunnskapsbasert og skrittvis tilnærming, og jeg vil understreke at dette ikke betyr at vi skal åpne områdene for oljeleting nå, sier partinestleder og leder i programkomiteen, Helga Pedersen.

Les også: Ap-flertall for kvinnelig verneplikt

Personvernpolicy