Opprørerne i Syria får 1,5 milliarder av USA

USAs utenriksminister John Kerry (t. h.), her sammen med opposisjonsleder Moaz Alkhatibmed (t. v.) og Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu, lover mer støtte til de syriske opprørerne. Foto: NTB Scanpix/Epa
USAs utenriksminister John Kerry (t. h.), her sammen med opposisjonsleder Moaz Alkhatibmed (t. v.) og Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu, lover mer støtte til de syriske opprørerne. Foto: NTB Scanpix/Epa

Mens USA dobler støtten til opprørerne i Syria, vurderer EU å tillate våpensalg til det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske støtten til opprørerne skal dobles til 250 millioner dollar, opplyste utenriksminister John Kerry søndag. Det tilsvarer 1,5 milliarder kroner, og noe av pengene skal gå til «ikke-dødelig» militært utstyr.

Kerry presenterte nyheten på et møte i Istanbul for Syrias venner, en internasjonal gruppe hvor også Norge deltar. Den britiske utenriksministeren William Hague var til stede på møtet, og kunne fortelle at EU vurderer å heve forbudet mot våpensalg til Syria.

– Det er en diskusjon som vi må ta i EU i løpet av de neste seks ukene, sa Hague.

Både Storbritannia og Frankrike mener det er gode argumenter for å fjerne eller endre våpenembargoen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Kerry skrøt av Norge

– Trapper opp

Den syriske opposisjonens utenlandske støttespillere er enige om å kanalisere støtten gjennom opprørernes Øverste militære råd, ifølge Kerry.

– Presidenten har gitt meg beskjed om å trappe opp innsatsen, understreket utenriksministeren.

Han har foreløpig ikke utdypet hva «ikke-dødelig» militært utstyr består i. Men amerikanske medier hevder det kan bli aktuelt å gi opprørerne skuddsikre vester, nattbriller, kommunikasjonsutstyr og pansrede kjøretøyer.

Allerede i dag får de matrasjoner og medisinsk utstyr fra USA.

Les også: Syria bomber bakerier og sykehus

– Kan forverre krigen

Den syriske nasjonalkoalisjonen, en av de viktigste opposisjonsgruppene i landet, var også til stede på møtet i Istanbul. Gruppen tok søndag avstand fra alle former for terrorisme og lovet å sørge for at våpen ikke havner «i gale hender».

Likevel er en del EU-land bekymret for konsekvensene hvis våpenembargoen heves. Sverige og Østerrike er blant dem som frykter at mer våpen bare vil forverre krigen.

Les også: Redd Barna ber FN gjøre mer for Syrias barn

Mens de vestlige landene forholder seg til syriske opprørsgrupper som tar avstand fra ekstremisme, er andre grupper åpne om sine bånd til ytterliggående islamister.

En av landets mest effektive geriljaer, al-Nusra-fronten, sverget lojalitet til al-Qaida tidligere denne måneden.

En rekke norske islamister antas å ha reist til Syria for å kjempe i borgerkrigen. Ifølge VG frykter norsk etterretning at nordmennene vil slutte seg til al-Nusra og andre ytterliggående grupper.

Les også: Norge slipper unna storstrøm av flyktninger

Russiske våpen

Russland har lenge kritisert Vestens støtte til de syriske opprørerne, og utenriksminister Sergej Lavrov hevdet nylig at Syrias venner spiller en negativ rolle.

– Når man isolerer den ene part i en mekanisme som er opprettet for å håndtere konflikten, mister vi grunnlaget for dialog, sa Lavrov, men henvisning til at vennegruppen ikke forholder seg til Syrias president Bashar al-Assad.

Samtidig er vestlige regjeringer svært kritiske til at Russland fortsetter å leverer våpen til Assads regime.

Den syriske opposisjonen hevder at både Russland og Iran støtter Assad. Opposisjonsleder Moaz Alkhatib ba søndag regjeringen i Teheran om å trekke ut iranske offiserer som angivelig befinner seg i Syria. (©NTB)

Personvernpolicy