Meny

– Tsarnajev-brødrene ønsket å passe inn

Dzjokhar Tsarnajev (19) og Tamerlan Tsarnajev (26) under Boston Marathon, tilfeldig fotografert av en tilskuer. Foto: NTB Scanpix / Ap / Bob Leonard

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venner av de bombemistenkte brødrene forteller at de kledte seg som vanlige amerikanske tenåringer, likte idrett og strevde for å passe inn i USA.

Brødrene kom til USA fra Tsjetsjenia for ti år siden. Skolekamerater, lærere og naboer sier ifølgeReuters at de ikke har merket tegn til ekstremisme eller noe annet som kan forklare bombeangrepet i Boston.

Eldstebroren Tamerlan Tsarnajev (26), som drømte om en olympisk boksekarriere, ble drept av politiet fredag, mens Dzjokhar (19) ble pågrepet natt til lørdag (norsk tid) i live. Nå ligger han hardt skadd på sykehus.

Les også: Terrormistenkt pågrepet utenfor Boston

Familien skal ha kommet til USA som flyktninger. Først kom den yngste broren sammen med foreldrene sine. På den tiden var storebroren og to søstre i Kasakhstan, men de ble etter en tid gjenforent i USA.  Faren dro senere tilbake til Tsjetsjenia med moren, som har reist frem og tilbake mellom landene.

Les også: Faren: - Min sønn er en ekte engel

– Påvirket av storebroren

Tidligere klassekamerater mener det kan ha vært den eldre broren som har påvirket Dzjokhar. Han skal ha postet videoer på YouTube som handlet om terrorisme, og skal ha blitt stadig mer opptatt av islam de siste årene. Ifølge tanten hans begynte han be fem ganger om dagen for tre år siden.

Ifølge dem som kjente Dzjokhar, ønsket han mer enn noe annet å være populær. Det sies at han prøvde å komme overens med alle, og lo av vitsene deres. Han likte hip-hop. Han snakket lite om politikk. Han beskrives som litt nervøs og engstelig i sosiale situasjoner, men ikke på en måte som gjorde andre ubekvemme. 

– Han var helt seriøst så normal, hadde ingen aksent, han var en helamerikansk ungdom i all mulig mening av ordet, sier en som gikk på samme skole som Dzjokhar.

Han skal heller ikke ha hatt kontakt med noen i det muslimske miljøet på skolen.

Hadde en datter

Den eldre broren beskrives som mindre sosial, og uttalte selv i 2010 at han ikke hadde en eneste amerikansk venn. Uttalelsen ble gitt i et intervju med et magasin utgitt av Boston University.

Han verken røkte eller drakk, og viste til at «Guds sier nei til alkohol».

I løpet av det siste året tilbrakte Tamerlan seks måneder i Russland, men etterforskerne vet ennå ikke hva han gjorde der.

I 2011 ble han og familien avhørt av FBI etter tips fra et annet lands myndigheter om at han kunne være i ferd med å slutte seg til en islamistisk gruppe. Det føderale politiet fant da «ingen tegn til terroraktivitet», og saken ble lagt til side.

Les også: Boston-bomber var i FBIs søkelys

Tamerlan var gift og hadde en liten datter. Familien til konen, Katherine Russell, sier de nå forstår at de egentlig aldri kjente den ekte Tamerlan.

- Datteren vår mistet mannen sin i dag, faren til hennes barn. Vi kan ikke begynne å forstå hvordan denne forferdelige tragedien har skjedd. I kjølvannet av terroren på Patriot Day, vet vi at vi aldri egentlig kjente Tamerlan Tsarnajev, skriver de i en uttalelse.

Russell skal ha konvertert til islam for å kunne gifte seg med Tamerlan.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus