Meny

WTO-forhandlerne kaster kortene:

Full stopp i WTO-forhandlingene

Alvorlig: - Forhandlingsstopp gjør ministermøtet i WTO desto viktigere, mener Espen Barth Eide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WTO-forhandlerne møtte veggen denne uka. - Alvorlig. Dette betyr at WTOs neste ministermøte blir veldig viktig, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste.

I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 159 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Les om WTO på WTOs hjemmeside

Forsøket på å få i stand en ny, global «EØS-avtale» ser denne uka å ha strandet for alvor i Verdens handelsorganisasjon WTO.

- Hvis vi nå går en langvarig stillstand, er det alvorlig. Verden trenger flere multinasjonale avtaler nå som verdensøkonomien blir stadig mer global, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til ABC Nyheter om det som har skjedd.

WTOs såkalte Doha-forhandlingsrunde har siden 2001 hatt som mål å avtale lavere toll og fjerne handelshindringer og subsidier på alskens industrivarer og tjenester.

Liten interesse å spore

Det var i et uformelt forhandlingsmøte torsdag om industrivarer, som også omfatter den viktige fiskerisektoren for Norge, at medlemslandene kom fram til at de ikke kommer noen vei.

Det går fram av en rapport ABC Nyheter har fått fra møtet i komiteen som kalles NAMA (Markedsadgang for ikke-landbruksvarer).

Ambassadør Remigi Winzap fra Sveits, som leder NAMA-forhandlingene, rapporterte om liten interesse for å forhandle om liberalisering av handelen med industrivarer. Det skjedde etter at han har snakket med delegasjonene i tida etter forrige NAMA-møte i slutten av november.

Noen av landene ønsket ikke å gå inn i forhandlinger om konkrete tall så lenge det ikke er tegn til bevegelse i landbruksforhandlingene. Alle landene er ute etter å vinne på noen områder for å kompensere tap på andre.

Les også: Norge i baksetet på WTO-ministermøtet på Bali

Urolig Espen Barth Eide

Forhandlerne vil nå avvente at WTOs høyeste organ, ministermøtet som arrangeres annet hvert år, i desember blir enige om nye giv.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er svært urolig for det som nå har skjedd.

- Det er veldig, veldig viktig å få fortgang i arbeidet for å få en ny avtale, sier han.

Barth Eide ser framveksten av store, sterke u-land som Kina, India og Brasil som grunnen til at internasjonale forhandlinger i en periode nå stanger hodet mot veggen.

- Vi ser det i WTO og i klimaofrhandlingene. De framvoksende økonomiene må lære seg sin nye rolle, samtidig som de gamle stormaktene må innstille seg på at de ikke lenger spiller samme rolle som før, sier utenriksministeren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus