– Det offentlige bruker milliarder på ting ingen trenger

Mellom ni og 15 milliarder skattekroner går hvert år til ting som ikke kan brukes, ifølge en ny konsulentrapport.

Blant unødvendige ting det offentlige bruker penger på, er store mengder unødvendige kontorrekvisitter og møbler. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Blant unødvendige ting det offentlige bruker penger på, er store mengder unødvendige kontorrekvisitter og møbler. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det skriver Aftenposten lørdag. Rapporten er utarbeidet av selskapet Menon, og tar for seg hvor mye penger det offentlige bruker på unødvendige ting. Dette kan for eksempel være store mengder unødvendige kontorrekvisitter, møbler som ikke brukes eller prosjekter som skrinlegges når de er halvferdige.

Et eksempel på unødvendig pengebruk er Oslo Sporveier, som har kjøpt fysiske sperringer til alle T-banestasjonene i Oslo sentrum. Disse har de senere bestemt seg for å ikke bruke likevel, og de vil dermed bli fjernet. Sperringene har en prislapp på noen titalls millioner.

Les også: Sykehus brukte 3,7 millioner på karttjeneste

– Selv innkjøp av penner og blyanter kan bli store summer i offentlige etater. Derfor er det viktig å kartlegge hva man faktisk trenger, sier Arnhild Gjønnes, NHO-jurist og ekspert på offentlige anskaffelser.

Av rapporten fremgår det at mellom tre og fem prosent av alle varer som kjøpes inn av det offentlige ender, opp uten verdi.

– Mellom ni og femten milliarder er et anslag, men vi er rimelig sikre på at tallet er i den størrelsesordenen, sier Sveinung Fjose, parter i konsulentselskapet Menon.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

  • Avatar

    Saturday 27.05.2017, kl. 23:08:34

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden