Arbeiderpartiets landsmøte lørdag:

Lofoten ute - høyreskremsel inne

Natur og Ungdom demonstrerte mot Jens Stoltenbergs lofotenplaner ute, men får neppe gjennomslag inne i Folkets Hus. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Natur og Ungdom demonstrerte mot Jens Stoltenbergs lofotenplaner ute, men får neppe gjennomslag inne i Folkets Hus. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

- Ut på trappa, Jens! ropte Natur og Ungdom'erne utenfor Ap-landsmøtet. - En høyreregjering vil kutte skattene med fire folketrygd-budsjetter, advarte Raymond Johansen innenfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En stor gjeng Natur og Ungdom-demonstranter satte lørdag morgen fingeren på ett av de ømmeste punktene på Ap-landsmøtet som pågår: Kampen om oljeframtida til Lofoten, Vesterålen og Senja.

Inne i Folkets hus går diskusjonene fortsatt i krokene om hva resultatet skal bli under den endelige avstemningen søndag: Ja eller nei til konsekvensutredning av mulig oljevirksomhet, eller en eller annen form for kompromiss.

Blant annet er det dragkamper om det må et nytt landsmøte til for å vedta oljeboring etter at konsekvensene er utredet.

Les også: Senterpartiet avviser oljevirksomhet utenfor Lofoten

- Vil kutte et folketrygdbudsjett

Inne gikk partisekretær Raymond Johansen til felts mot det han karakteriserer som de store farene for Norge ved et regjeringsskifte ved høstens valg.

- Skal vi fortsatt ha et samfunn med velferd til alle - eller skal private få skumme fløten, mens du betaler av din egen lomme? Det er det høstens retningsvalg handler om!

Det sa Johansen, som oppsummerte Høyres løfter om kutt i formueskatt, arveavgift, toppskatt og pensjonistskatt, økt minstefradrag og avskrivingssatser og andre grep - i alt 24,6 milliarder kroner.

- Det er nesten like mye som vi bruker på helsetjenester gjennom Folketrygden! sa Johansen.

Les også: Johnsen: - De må fortelle hvordan kuttene skal dekkes opp

- Verre enn som så

Men partisekretæren ga seg ikke med det regnestykket. Han fortsatte med Fremskrittspartiets vyer, som ifølge Johansen vil gi et samlet skattekutt på 104,8 milliarder, altså fire folketrygd-budsjetter.

- Det går ikke an å trylle fram 100 milliarder kroner med "nye ideer" eller "smarte løsninger", mener Raymond Johansen.

Han viser til at Frp vil kutte i byråkratiet.

- Hvem er det de skal kutte bort? Er det dem som passer sønnen din i barnehagen, dem som passer på foreldra dine på sjukehjemmet, de som gjør gatene trygge om natta eller kanskje stopper smuglere på Svinesund?

- Eller kanskje de ansatte i UDI som behandler asylsøknader?

I debatten bidro delegaten Torun Skjervø Bakken fra Rissa kommune, som med sine 6500 innbyggere er eneste Høyre-styrte kommune i Sør-Trøndelag, med en illustrasjon på Johansens anklager.

- Høyre fjerna eiendomsskatten. I år kutter de lærerstillinger. 34 mennsker fikk 1. mars varsel om oppsigelse. Ikke byråkrater, men lærere og reinholdere. De er oppsagt av det såkalte skolepartiet Høyre. Jeg sparer 2300 kroner i året, mens unger mister den gode læreren sin.

Klima var pinadø ute

Raymond Johansen gjennomgikk grunnlaget for den norske velferdsmodellen punkt for punkt og hevdet at Høyre og Frp vil rasere grunnlaget.

Heller ikke for partisekretæren var klimapolitikken et tema å trekke fram i valgkamptalen.

Les også: Helga uten ett ord om klima - og foreslår klimatiltak EU hindrer

Derimot advarte partisekretæren om at regjeringsskifte vil gi oppblomstring av private skoler. Lørdagen startet med hilsningstale fra de svenske sosialdemokratenes leder Stefan Löfven. Og det borgerlig styrte Sverige er skrekkens eksempel for Arbeiderpartiet.

- I Sverige er det nå mer enn 300 aksjeselskap som driver private skoler. Markedet domineres av fem skolekonsern, sa Johansen og listet opp:

- For seks år siden tok de ut 84 millioner i overskudd fra skoledriften. To år etter var aksjeutbyttet økt til 400 millioner. Og nå vil pinadø Høyre og Fremskrittspartiet ha det sånn her til lands også!

Et formelt forbud mot utbytte i Norge, hjelper ikke, ifølge statsminister Jens Stoltenberg, som sammen med Löfven møtte pressen.

- Ingen må tro at aksjeselskaper investerer i norske skoler av veldedighet. I virkeligheten kan de tjene penger ved interne overføringer i konsernet, sier Stoltenberg.

Les hele Raymond Johansens tale her

Se Löfvens tale -lær av Sveriges feil

Personvernpolicy