Terrormistenkt pågrepet utenfor Boston

Dzjokhar Tsarnajev (innfelt) ble arrestert natt til lørdag norsk tid. Han er mistenkt for å være en av to gjerningsmenn bak terrorangrepet på Boston maraton. Foto: AP Photo
Dzjokhar Tsarnajev (innfelt) ble arrestert natt til lørdag norsk tid. Han er mistenkt for å være en av to gjerningsmenn bak terrorangrepet på Boston maraton. Foto: AP Photo

Det brøt ut jubel i gatene i Boston etter at den siste av de to terrormistenkte brødrene var pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sentrum danset folk i gatene, og noen klatret opp på biltak. – Let's Go, Boston! sang glade og lettede amerikanere.

Også i boligstrøket i Watertown rett utenfor Boston hvor Dzjokhar Tsarnajev ble pågrepet, utspant det seg gledesscener. Lokale innbyggere klappet og jublet etter at 19-åringen var ført bort av politiet.

Tsarnajev var omringet av store væpnede politistyrker da han til slutt ble pågrepet. Helikoptre fløy over hagen hvor han hadde gjemt seg i en båt.

Les også: Intens jakt på bombemistenkt i Boston

– Det var en skuddveksling, men jeg vet ikke om han ble truffet, sa Ed Davis fra politiet i Boston på en pressekonferanse etterpå.

Tsamajev var hardt skadd da han ble fraktet bort i en ambulanse, og det antas at han ble truffet i en annen skuddveksling med politiet kvelden i forveien.

Saken fortsetter under bildetHagen hvor den terrormistenkte Dzjohkar Tsjarnajev ble funnet i en båt. Foto NTB Scanpix / ReutersHagen hvor den terrormistenkte Dzjohkar Tsjarnajev ble funnet i en båt. Foto NTB Scanpix / Reuters

Brukte robot

19-åringen ble funnet fredag kveld lokal tid av en mann som bor i nabolaget. Han så at det var blod på båten og gikk bort og løftet på presenningen.

Da fikk han øye på Tsarnajev, som lå blodig i båten.

Mannen ringte politiet, som omgående rykket ut med store styrker. 19-åringen ble omringet, og etter en skuddveksling ble det gjort forsøk på forhandlinger. De førte ikke fram, og politiet utløste sjokkgranater for å sette den antatte terroristen ut av spill. Til slutt sendte de bort en robot som løftet bort presenningen fra båten.

«Fanget!!! Jakten er over. Letingen er fullført. Terroren er over. Og rettferdigheten har seiret», skrev politiet på Twitter.

Saken fortsetter under bildetDen bombemistenkte 19-åringen på vei ut av båten han ble funnet i fredag. Foto: NTB Scanpix /AfpDen bombemistenkte 19-åringen på vei ut av båten han ble funnet i fredag. Foto: NTB Scanpix /Afp

Saken fortsetter under bildetJubel i Bostons gater etter at 19-åringen ble pågrepet. Foto: NTB ScanpixJubel i Bostons gater etter at 19-åringen ble pågrepet. Foto: NTB Scanpix

– Skal finne motivet

President Barack Obama lover at amerikanske myndigheter vil gjøre alt de kan for å avdekke motivet til brødrene som antas å ha stått bak den verste terroraksjonen i USA siden 11. september 2001.

– Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål i kveld. Ett av dem er hvorfor unge menn, som vokste opp og studerte her som en del av samfunnet og landet vårt, begikk slik vold, sa Obama i en kort tale etter at 19-åringen var pågrepet.

Les også: Faren: - Min sønn er en ekte engel

Mens Dzjokhar Tsarnajev ble arrestert natt til lørdag norsk tid, ble broren Tamerlan drept i en skuddveksling med politiet dagen før. Da ble det utløst eksplosiver og avfyrt minst 200 skudd. 19 år gamle Dzjokhar kom seg unna og klarte altså å gjemme seg inntil han ble funnet fredag kveld lokal tid.

Brødrene mistenkes for å ha stått bak terrorangrepet mot Boston maraton, hvor tre mennesker ble drept og over 170 såret.

Se også: Her smeller det rett foran løperne

Skuddveksling

Kort tid før politioperasjonen hvor 19-åringen ble pågrepet, holdt politiet en pressekonferanse hvor de måtte innrømme at de ikke visste hvor den mistenkte var. Innbyggerne i Boston og omkringliggende områder fikk beskjed om at de ikke lenger trengte å holde seg innendørs.

Beskjeden ble omgående endret da 19-åringen ble funnet og omringet, og folk ble igjen oppfordret til å holde seg inne.

Politimann drept

Dramaet torsdag begynte da politiet fikk melding om skyting ved prestisjeuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) utenfor Boston.

Les også: Skudd og eksplosjoner på Boston-universitetet

Det viste seg at en politimann var skutt og drept av de mistenkte brødrene, som tilhører en tsjetsjensk familie.

Politiet omringet bygningene ved MIT, men gjerningsmennene tok et gissel og kjørte mot Watertown, som ligger rundt en mil unna Boston. Gisselet ble sluppet fri etter om lag en halvtime. Deretter fulgte en intens biljakt som endte med skuddvekslingen hvor Tamerlan ble drept.

Saken fortsetter under bildetBåten hvor 19-åringen ble funnet blodig, men i live. Foto: NTB Scanpix / Reuters Båten hvor 19-åringen ble funnet blodig, men i live. Foto: NTB Scanpix / Reuters

Personvernpolicy