Meny

Fanger ringer fritt fra fengselet

På flere avdelinger i Bergen fengsel, også de med høyest sikkerhet, skal fanger i flere år fritt ha kunnet bruke telefonen til å kontakte hvem de ønsket - uten kontroll. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I lengre perioder har fanger i Bergen fengsel kunnet ringe fritt og uten kontroll. Det opplyser flere kilder. Fengselsledelsen ser alvorlig på opplysningene.

To tidligere innsatte og en advokat opplyser at det i lengre tid har vært mulig for innsatte å ringe ukontrollert og fritt fra Bergen fengsel. To ulike metoder skal ha vært i bruk.

- Jeg tror de fleste av studentene våre ville klart det, sier NTNU-forsker Torbjörn Ekman.

- En klient har opplyst til meg at man har kunnet manipulere telefonsystemet slik at man kom unna sentralen, bekrefter advokat Jørgen Riple overfor ABC Nyheter.

- Det var da mulig å ha ukontrollerte samtaler med de en ønsket, sier han.

Riple opplyser at det skal være snakk om de vanlige telefonene som er montert i ulike rom inne på fengselets område.

Ordnet egen telefonlinje

En nå frisluppet straffedømt mann i slutten av 30-åra bekrefter også dette. Han sier at man ved hjelp av en kode kunne bruke de veggmonterte telefonene på denne måten.

Men det skal også ha vært en enda mer spektakulær metode, utført av en innsatt som ble kalt «MacGyver», etter TV-serien om den kløktige og oppfinnsomme agenten med samme navn.

ABC Nyheter har vært i kontakt med denne mannen. Han er bedrageridømt og i begynnelsen 30-åra med en ingeniørutdannelse innen sikkerhet.

Ved hjelp av sine kunnskaper fikk han ordnet en egen telefonlinje inn til cella si.

- Da jeg var i Bergen fengsel fant jeg ut at det faktisk var mulig å installere satellittkommunikasjonsutstyr i fengselet, og kommunisere via satellitt fra utsiden av fengselet, sier han.

Ved hjelp av tv-skjermen kunne han ikke bare ringe fritt, men også lese epost og motta telefakser utenfra.

- Det er mulig å lage satellitt-terminal-utstyr hvor som helst i verden, men du trenger å være tilknyttet et grensesnitt for levering av data, sier mannen som er dømt flere ganger i større bedragerisaker.

Han skal også ha hatt en finger med i manipuleringen av fengselets telefoner:

- Jeg kan bekrefte at det ble programmert slik at innsatte kunne taste en kode for å ringe ut. Innsatte kunne bruke koden på alle telefonapparater som er utplassert på avdelingene i Bergen fengsel, og man kunne ringe world wide, sier han til ABC Nyheter.

Det har ikke vært mulig å få bekreftet om muligheten fortsatt eksisterer for de 258 innsatte på ulike avdelinger innenfor alle sikkerhetskategorier i Bergen fengsel.

I dette fengselet sitter alt fra tunge kriminelle drapsdømte til fyllekjørere.

Forsker: Er praktisk mulig

Forsker Torbjörn Ekman ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, sier på generelt grunnlag at begge metodene som de tidligere innsatte beskriver, er praktisk mulige i virkeligheten.

- Har man alle delene og bare skal sette det sammen, så er det fullt mulig, sier han.

- Men man trenger rett integrerte kretser - for moderne telefoni er digital kommunikasjon, minner Ekman om.

Den andre innsatte har en alvorlig voldsdom. Dokumenter viser at de to satt samtidig i Bergen fengsel. Selv referer de begge til sine opphold ved avdeling B.

Den voldsdømte sier han har brukt begge metodene til å ringe ukontrollert fra fengselet.

- Satellitt-telefonen funker veldig bra for telefonsamtaler og internett. Systemet har blitt benyttet til kommunikasjon utenfor fengselets kontroll, sier han.

Han beskriver systemet som «en boks».

- Boksen hadde usb- og scart-tilgang hvor det var mulig å tilkoble headset, tastatur og scartkabel mellom boksen og tv. Boksen hadde også en trådløs sender som sendte ut signal til terminalboksene som var plassert på avdelingene i fengselet.

- Headset var lovlig i fengselet da mange innsatte har discman og mp3-spiller på cella. Tastatur ble brukt til å taste nummer for å ringe, sier han.

- En alvorlig sak

For tiden er «MacGyver» utenfor murene, men har fått en ny dom hvor prøvetiden nå løper. Satelittutstyret skal nå være fjernet fra fengselet, en prosess som skal ha tatt lang tid.

- Utstyret ble demontert og utkvittert via besøk. Store gjenstander ble utkvittert via kjøkkenet i fengselet, sier mannen.

Fengselets ledelse og de sikkerhetsansvarlige skal ikke være kjent med fangenes kreative bruk av moderne telefonsystemer.

- Dette er jeg ikke kjent med. Hvis noen også skal ha klart å smugle utstyr inn på cella, så er det en alvorlig sak, sier fengselets leder, Eli Sjo, til ABC Nyheter.

Det er denne modellen som er installert i Bergen fengsel, Astra office 10. - Kan ikke manipuleres, sier leverandøren av den tekniske løsningen. Foto: ProdusentenDet er denne modellen som er installert i Bergen fengsel, Astra office 10. - Kan ikke manipuleres, sier leverandøren av den tekniske løsningen. Foto: Produsenten

- Vår prosedyre er at hver enkelt innsatt har en egen kode for å kunne ringe ut. Men det kan vi kontrollere. Hvis det i tillegg skal finnes noen lurekoder, så kjenner vi ikke til det, sier hun.

- Vi vil nå se nærmere på dette internt, konstaterer hun.

Det er selskapet Wind communication som leverer telefoniløsningene til Bergen fengsel. De avviser muligheten som de tidligere fangene beskriver.

- Det går ikke an å manipulere våre telefoner. Det garanterer jeg, sier daglig leder Per-Inge Aasestrand til ABC Nyheter.

- Våre telefon er begrenset til avlåste rom. Når en løfter røret må en slå et innsattnummer for å komme videre. Det går ikke via en vanlig telefonlinje engang, sier han og legger til at de ikke har ansvaret for andre telefoner inne på fengselsområdet.

Fengselsledelsen har av sikkerhetsgrunner nektet ABC Nyheter å komme inn i fengselet for å teste om en oppgitt kode fungerer slik eks-fangene hevder.

Den voldsdømte fangen sier at disse telefonene var svarte og hang på veggen.

- Telefonen befant seg på et møterom som benyttes til skole, besøk eller møter med advokat, samt ventecelle for besøk. Dette gjelder alle avdelinger i Bergen fengsel.

- Den omprogrammerte telefonen kunne brukes som vanlig telefon hvor man måtte taste inn en kode som innsatte hadde programmert i telefonsentralen.

Plausibelt med en kode

Når det gjelder muligheten til å manipulere et telefonsystem ved hjelp av en kode, sier NTNU-forskeren Torbjörn Ekman at også det er mulig.

- Det er plausibelt. Det er mest et spørsmål om sikkerhetssystemene knyttet til det, og har ingenting med radioteknikk å gjøre. Har man den nødvendige koden, så kan en koble seg forbi en sentral hvis systemet er lagd slik, sier han.

- Men er systemet godt designet, så vil det være umulig.

Han sier at man kan bruke et slikt system til å koble en ekstern telefon opp mot, men at også dette har mest å gjøre med sikkerhetssystemene hos de som driver dette - for alle slike telefoner er utstyrt med databrikker.

- De enkleste er bare åpne for IP-telefoni på et wifi-samband, men slike systemer er i prinsippet åpne. Det er som med Internett, er man dyktig nok kan man koble seg opp til din datamaskin hvis du er koblet til et nettverk, sier Ekman.

Kan bruke flere nettverk

NTNU-forskeren sier også at det er flere nettverk som man teoretisk kan koble seg opp mot. Og utstyret kan også ha relativt liten størrelse.

- For å koble seg in på GSM-nettet trengs en GSM-telefon som kan være svært liten. For å lage en GSM-basis-stasjon trenger du noe på størrelse av en A4-ark som er fem centimeter tykt.

Ekman sier at det kan være vanskelig å hakke seg in på et GSM-nett via et radiogrensesnitt.

- Det er ikke så lett å ta seg autorisert inn på et GSM-nett. Men har man derimot et SIM-kort, kontant kort, og bruker det som vanlig, er det enkelt.

En annen mulighet er å koble seg opp mot det nærmeste av dagens satelitt-systemer: Iridium.

- Satellitt-telefoner for iridium-systemet er som en stor vanlig mobiltelefon med en ekstern antenne i tillegg, sier forskeren.

Bare på et område mener eksperten på radiokommunikasjon at de beskrevne metodene har en svakhet, men det handler om at utstyret skal ha blitt smuglet inn (og ut igjen) i flere omganger.

- Jeg ville tro at det ville være enklere å smugle inn ferdig lagd utstyr, fremfor de ulike delene som så settes sammen, sier Torbjörn Ekman.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus