Meny

Fanger ringer fritt fra fengselet

På flere avdelinger i Bergen fengsel, også de med høyest sikkerhet, skal fanger i flere år fritt ha kunnet bruke telefonen til å kontakte hvem de ønsket - uten kontroll. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I lengre perioder har fanger i Bergen fengsel kunnet ringe fritt og uten kontroll. Det opplyser flere kilder. Fengselsledelsen ser alvorlig på opplysningene.

To tidligere innsatte og en advokat opplyser at det i lengre tid har vært mulig for innsatte å ringe ukontrollert og fritt fra Bergen fengsel. To ulike metoder skal ha vært i bruk.

- Jeg tror de fleste av studentene våre ville klart det, sier NTNU-forsker Torbjörn Ekman.

- En klient har opplyst til meg at man har kunnet manipulere telefonsystemet slik at man kom unna sentralen, bekrefter advokat Jørgen Riple overfor ABC Nyheter.

- Det var da mulig å ha ukontrollerte samtaler med de en ønsket, sier han.

Riple opplyser at det skal være snakk om de vanlige telefonene som er montert i ulike rom inne på fengselets område.

Ordnet egen telefonlinje

En nå frisluppet straffedømt mann i slutten av 30-åra bekrefter også dette. Han sier at man ved hjelp av en kode kunne bruke de veggmonterte telefonene på denne måten.

Men det skal også ha vært en enda mer spektakulær metode, utført av en innsatt som ble kalt «MacGyver», etter TV-serien om den kløktige og oppfinnsomme agenten med samme navn.

ABC Nyheter har vært i kontakt med denne mannen. Han er bedrageridømt og i begynnelsen 30-åra med en ingeniørutdannelse innen sikkerhet.

Ved hjelp av sine kunnskaper fikk han ordnet en egen telefonlinje inn til cella si.

- Da jeg var i Bergen fengsel fant jeg ut at det faktisk var mulig å installere satellittkommunikasjonsutstyr i fengselet, og kommunisere via satellitt fra utsiden av fengselet, sier han.

Ved hjelp av tv-skjermen kunne han ikke bare ringe fritt, men også lese epost og motta telefakser utenfra.

- Det er mulig å lage satellitt-terminal-utstyr hvor som helst i verden, men du trenger å være tilknyttet et grensesnitt for levering av data, sier mannen som er dømt flere ganger i større bedragerisaker.

Han skal også ha hatt en finger med i manipuleringen av fengselets telefoner:

- Jeg kan bekrefte at det ble programmert slik at innsatte kunne taste en kode for å ringe ut. Innsatte kunne bruke koden på alle telefonapparater som er utplassert på avdelingene i Bergen fengsel, og man kunne ringe world wide, sier han til ABC Nyheter.

Det har ikke vært mulig å få bekreftet om muligheten fortsatt eksisterer for de 258 innsatte på ulike avdelinger innenfor alle sikkerhetskategorier i Bergen fengsel.

I dette fengselet sitter alt fra tunge kriminelle drapsdømte til fyllekjørere.

Forsker: Er praktisk mulig

Forsker Torbjörn Ekman ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, sier på generelt grunnlag at begge metodene som de tidligere innsatte beskriver, er praktisk mulige i virkeligheten.

- Har man alle delene og bare skal sette det sammen, så er det fullt mulig, sier han.

- Men man trenger rett integrerte kretser - for moderne telefoni er digital kommunikasjon, minner Ekman om.

Den andre innsatte har en alvorlig voldsdom. Dokumenter viser at de to satt samtidig i Bergen fengsel. Selv referer de begge til sine opphold ved avdeling B.

Den voldsdømte sier han har brukt begge metodene til å ringe ukontrollert fra fengselet.

- Satellitt-telefonen funker veldig bra for telefonsamtaler og internett. Systemet har blitt benyttet til kommunikasjon utenfor fengselets kontroll, sier han.

Han beskriver systemet som «en boks».

- Boksen hadde usb- og scart-tilgang hvor det var mulig å tilkoble headset, tastatur og scartkabel mellom boksen og tv. Boksen hadde også en trådløs sender som sendte ut signal til terminalboksene som var plassert på avdelingene i fengselet.

- Headset var lovlig i fengselet da mange innsatte har discman og mp3-spiller på cella. Tastatur ble brukt til å taste nummer for å ringe, sier han.

- En alvorlig sak

For tiden er «MacGyver» utenfor murene, men har fått en ny dom hvor prøvetiden nå løper. Satelittutstyret skal nå være fjernet fra fengselet, en prosess som skal ha tatt lang tid.

- Utstyret ble demontert og utkvittert via besøk. Store gjenstander ble utkvittert via kjøkkenet i fengselet, sier mannen.

Fengselets ledelse og de sikkerhetsansvarlige skal ikke være kjent med fangenes kreative bruk av moderne telefonsystemer.

- Dette er jeg ikke kjent med. Hvis noen også skal ha klart å smugle utstyr inn på cella, så er det en alvorlig sak, sier fengselets leder, Eli Sjo, til ABC Nyheter.

Det er denne modellen som er installert i Bergen fengsel, Astra office 10. - Kan ikke manipuleres, sier leverandøren av den tekniske løsningen. Foto: ProdusentenDet er denne modellen som er installert i Bergen fengsel, Astra office 10. - Kan ikke manipuleres, sier leverandøren av den tekniske løsningen. Foto: Produsenten

- Vår prosedyre er at hver enkelt innsatt har en egen kode for å kunne ringe ut. Men det kan vi kontrollere. Hvis det i tillegg skal finnes noen lurekoder, så kjenner vi ikke til det, sier hun.

- Vi vil nå se nærmere på dette internt, konstaterer hun.

Det er selskapet Wind communication som leverer telefoniløsningene til Bergen fengsel. De avviser muligheten som de tidligere fangene beskriver.

- Det går ikke an å manipulere våre telefoner. Det garanterer jeg, sier daglig leder Per-Inge Aasestrand til ABC Nyheter.

- Våre telefon er begrenset til avlåste rom. Når en løfter røret må en slå et innsattnummer for å komme videre. Det går ikke via en vanlig telefonlinje engang, sier han og legger til at de ikke har ansvaret for andre telefoner inne på fengselsområdet.

Fengselsledelsen har av sikkerhetsgrunner nektet ABC Nyheter å komme inn i fengselet for å teste om en oppgitt kode fungerer slik eks-fangene hevder.

Den voldsdømte fangen sier at disse telefonene var svarte og hang på veggen.

- Telefonen befant seg på et møterom som benyttes til skole, besøk eller møter med advokat, samt ventecelle for besøk. Dette gjelder alle avdelinger i Bergen fengsel.

- Den omprogrammerte telefonen kunne brukes som vanlig telefon hvor man måtte taste inn en kode som innsatte hadde programmert i telefonsentralen.

Plausibelt med en kode

Når det gjelder muligheten til å manipulere et telefonsystem ved hjelp av en kode, sier NTNU-forskeren Torbjörn Ekman at også det er mulig.

- Det er plausibelt. Det er mest et spørsmål om sikkerhetssystemene knyttet til det, og har ingenting med radioteknikk å gjøre. Har man den nødvendige koden, så kan en koble seg forbi en sentral hvis systemet er lagd slik, sier han.

- Men er systemet godt designet, så vil det være umulig.

Han sier at man kan bruke et slikt system til å koble en ekstern telefon opp mot, men at også dette har mest å gjøre med sikkerhetssystemene hos de som driver dette - for alle slike telefoner er utstyrt med databrikker.

- De enkleste er bare åpne for IP-telefoni på et wifi-samband, men slike systemer er i prinsippet åpne. Det er som med Internett, er man dyktig nok kan man koble seg opp til din datamaskin hvis du er koblet til et nettverk, sier Ekman.

Kan bruke flere nettverk

NTNU-forskeren sier også at det er flere nettverk som man teoretisk kan koble seg opp mot. Og utstyret kan også ha relativt liten størrelse.

- For å koble seg in på GSM-nettet trengs en GSM-telefon som kan være svært liten. For å lage en GSM-basis-stasjon trenger du noe på størrelse av en A4-ark som er fem centimeter tykt.

Ekman sier at det kan være vanskelig å hakke seg in på et GSM-nett via et radiogrensesnitt.

- Det er ikke så lett å ta seg autorisert inn på et GSM-nett. Men har man derimot et SIM-kort, kontant kort, og bruker det som vanlig, er det enkelt.

En annen mulighet er å koble seg opp mot det nærmeste av dagens satelitt-systemer: Iridium.

- Satellitt-telefoner for iridium-systemet er som en stor vanlig mobiltelefon med en ekstern antenne i tillegg, sier forskeren.

Bare på et område mener eksperten på radiokommunikasjon at de beskrevne metodene har en svakhet, men det handler om at utstyret skal ha blitt smuglet inn (og ut igjen) i flere omganger.

- Jeg ville tro at det ville være enklere å smugle inn ferdig lagd utstyr, fremfor de ulike delene som så settes sammen, sier Torbjörn Ekman.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:16 Vegdirektoratet foreslår å flytte 270 arbeidsplasser ut av Oslo14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46 Liten økning i antall fødsler i Norge09:44 – Oljen har blitt en kulturkrig08:59 Zidane signaliserer Bale-exit08:58 Assange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47 MDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44 PSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42 Fall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28 City-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05 Slår beina under cannabisforskning i USA07:59 Mann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43 Google presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08 Sudan-forhandlingene gjenopptas06:45 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00 WHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53 Redusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:33 Trump vil nekte Iran atomvåpen05:30 Grundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18 Psykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57 Amerikansk ambassadør besøker Tibet04:39 Kun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46 Vekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16 To døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38 Sykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54 Danmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48 Tidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17 Elleve personer drept i barskyting i Brasil00:25 Steinkasting mot hus i Oslo00:01 Røe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54 USA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34 Trump truer Iran med utslettelse22:46 Kvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30 Mattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58 Håndball: Elverum ble sluttspillmester21:53 Acosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09 Far og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53 Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46 Renset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10 Kristiansund forlenget rekken uten tap20:09 Sarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03 Strømsgodset snudde mot Tromsø19:55 Odd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54 Etterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12 Mol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51 To personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01 Motorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00 Ny lakseavtale mellom Norge og Kina17:49 Komponist Alfred Janson er død17:33 Flere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32 Trafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09 Tidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55 Bombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54 Norsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41 Syklist kolliderte med bil på Voss14:31 Samferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04 Dykkere fant død person i Stavanger13:28 Vil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24 Nyvalg i Østerrike i september13:23 Saudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56 Ni migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55 Prinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24 Tysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21 Brasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet
Siste nytt
15:16NorgeVegdirektoratet foreslår å flytte 270 arbeidsplasser ut av Oslo14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet09:46Helse og livsstilLiten økning i antall fødsler i Norge09:44Politikk– Oljen har blitt en kulturkrig08:59SportZidane signaliserer Bale-exit08:58VerdenAssange blir etterlyst av svensk påtalemyndighet08:47PolitikkMDG-landsmøtet vil sende vindkraftstriden til sjøs08:44SportPSG-stjerne satte fart på Real-ryktene08:42ReiseFall i billettpriser svekker overskudd for Ryanair08:28SportCity-sjefen innrømmer at eventyrsesongen ikke er nok08:05VerdenSlår beina under cannabisforskning i USA07:59NorgeMann tiltalt for voldtekt og familievold gjennom 18 år07:43VerdenGoogle presses til å kutte kontakten med kinesiske Huawei07:08VerdenSudan-forhandlingene gjenopptas06:45Penger45 arbeidere tar laksepakkeri til retten06:00Helse og livsstilWHO: Slangebitt er verdens største skjulte helsekrise05:53NorgeRedusert fremkommelighet på E6 ut oktober05:51NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenTrump vil nekte Iran atomvåpen05:30VerdenGrundig svensk etterforskning av tortur i Syria05:18Helse og livsstilPsykologspesialist: – Gi pedofile sexdukker på resept04:57VerdenAmerikansk ambassadør besøker Tibet04:39NorgeKun halvparten varsler om kritikkverdige forhold03:46PengerVekst i Japansk økonomi i første kvartal03:16VerdenTo døde og mange skadd da bar kollapset i Kina02:38Helse og livsstilSykehus granskes etter sju feiloperasjoner01:54VerdenDanmark vurderer å utplassere jagerfly på Grønland01:48NorgeTidligere utenriksminister tilbyr hjelp til å hente hjem norske barn av IS-foreldre01:17VerdenElleve personer drept i barskyting i Brasil00:25NorgeSteinkasting mot hus i Oslo00:01PolitikkRøe Isaksen vil ha ny gjennomgang av ytringsfriheten23:54VerdenUSA legger fram Midtøsten-plan neste måned23:34PolitikkTrump truer Iran med utslettelse22:46NorgeKvinnelig barnevernsansatt tiltalt for misbruk av stilling og seksuell omgang med tenåring22:30NorgeMattilsynets tilstandsrapport om minkfarm var full av feil21:58SportHåndball: Elverum ble sluttspillmester21:53SportAcosta-show i Bodø da Brann tok sin tredje strake seier21:09VerdenFar og datter savnet etter eksplosjon i Tyskland20:53VerdenNorske observatører deporteres fra Vest-Sahara20:46KulturRenset «det onde» ut av en tilfeldig valgt kvinne: – Jeg begynte å gråte veldig20:10SportKristiansund forlenget rekken uten tap20:09SportSarpsborg-nedturen fortsetter, tapte hjemme mot Ranheim20:03SportStrømsgodset snudde mot Tromsø19:55SportOdd herjet med LSK – troner alene på tabelltopp19:54SportEtterlengtet opptur for Rosenborg, slo Mjøndalen i dramatisk kamp19:12SportMol og Sørum vant storturnering i Brasil18:51NorgeTo personer er funnet døde i skredområde på Svalbard18:01NorgeMotorsykkel kolliderte med bil i Larvik18:00PengerNy lakseavtale mellom Norge og Kina17:49NorgeKomponist Alfred Janson er død17:33VerdenFlere måtte evakueres fra berg-og-dal-bane i Sverige16:32NorgeTrafikkulykke i Aust-Agder: Bil kjørte i fjellvegg – én person omkom16:09NorgeTidligere fylkesmann Signe Marie Stray Ryssdal er død15:55VerdenBombe mot turistbuss ved pyramidene i Egypt14:54KulturNorsk Madonna-danser sier hun ble avhørt etter Eurovision-opptreden14:41NorgeSyklist kolliderte med bil på Voss14:31NorgeSamferdselsministeren i bompengekrangel med byrådslederen i Bergen14:04NorgeDykkere fant død person i Stavanger13:28PengerVil du ha en jobb med mye makt? Bli politiker13:24PolitikkNyvalg i Østerrike i september13:23VerdenSaudi-Arabia klar til å forsvare seg mot Iran12:56VerdenNi migranter stanset av fransk kystvakt på vei til Storbritannia12:55NorgePrinsessen og Verrett gjester i rojalt bryllup12:24VerdenTysk utsending i samtale med Taliban-leder12:21NorgeBrasils miljøminister: – Norges milliardbidrag i Amazonas-fondet er bortkastet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus