Meny

Arbeiderpartiets landsmøte 18. - 21. april:

Helga uten ett ord om klima - og foreslår klimatiltak EU hindrer

Legger fram utdatert tiltak: Helga Pedersen sa ikke ett ord om klima i sin program-tale til Arbeiderpartiets landsmøte. Og programutkastets forslag til klimakvoter, er stanset av EU-parlamentet. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programkomiteens leder Helga Pedersen ofret ikke klimaet ett ord i sin innledning til landsmøtedebatt. Og tirsdag torpederte EU-parlamentet ett av hennes viktigste forslag til klimatiltak.
Slik virker EUs klimakvotesystem:

EU og Norge har vedtatt et system for handel med klimakvoter som viktigste virkemiddel for å redusere klimautslippene.

EUs toppmøte desember 2008 vedtok et revidert EU-system for utslippskvoter (ETS) fra 2013, det vil si i perioden etter at den nåværende Kyoto-avtalen i FN har utløpt.

En ny klimaavtale skulle etter planen bli vedtatt i København i desember 2009. Det mislyktes, og forhandlerne kom ikke langt på neste toppmøte i Mexico i 2010 heller. 

Ifølge EU-vedtaket om et revidert ETS, skal bedriftene som omfattes av kvotesystemet måtte kjøpe et stigende antall kvoter for sine utslipp fra 2013 til 2020.

Elproduksjon skal i utgangspunktet betale for alle sine utslipp fra 2013. Andre virksomheter skal i utgangspunktet få en fallende andel gratiskvoter fra 80 prosent i 2013, til 30 prosent i 2020 og ingen gratiskvoter i 2027. 

Men virksomheter som er utsatt for konkurranse og kan flytte til utlandet, skal altså unntas.

Les om kvotesystemet hos Klima- og forurensningsdirektoratet Klif

Klimaspørsmålet var fullstendig fraværende i det 26 og en halv sider lange manuset Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen leste opp, da hun fredag innledet til debatt om partiets program for de kommende fire årene.

- Du nevnte ikke klima med ett ord. Er det politisk lavkonjunktur for det temaet?

- Nei, det er det ikke, bedyrer Helga Pedersen overfor ABC Nyheter.

- Jeg har lagt vekt på Aps viktigste saker ved valget i 2013. På landsmøtet i 2007 brukte vi nesten hele møtet på klimapolitikk. I fjor sto vi i spissen for klimaforliket. Programmet nå er først og fremst en bekreftelse av klimapolitikken vi har, sier Pedersen.

Dermed følger hun opp Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete, som heller ikke tok opp klimaet i sin landsmøtetale.

Les kommentar: Senterpartiets grønne kupp mot miljøpolitikken

Gammelt program - ny virkelighet

Helga Pedersen bekrefter imidlertid at hun ikke er kjent med at EU-parlamentet tirsdag torpederte ett av de viktigste tiltakene for "En offensiv nasjonal klimapolitikk" i forslaget til nytt partiprogram hun legger fram for landsmøtet.

Det dreier seg om Norges deltakelse i EUs ordning med kjøp og salg av klimakvoter. Det har statsminister Jens Stoltenberg hele tida omtalt som ett av de viktigste tiltakene Norge har i klimakampen.

Ordningen skulle begrense klimautslippene i Norge og Europa ellers ved at forurensende industri og energiverk må kjøpe CO2-kvoter for sine utslipp. På denne måten skulle markedet løse problemet med drivhuseffekten.

Men det har vist seg at EUs kvotemarked nærmest har kollapset. CO2-kvotene har blitt så billige at kullkraft er på full fart inn igjen i EU, uten at det er noe problem for forurenserne.

Les også: - USA dumper kull i EU og presser ut norsk gass

EU har stemt ned Ap-forslaget

Derfor skriver programkomitéen at "De samlede utslippene i kvotesystemet kan bare reduseres gjennom å redusere den samlede kvotemengden." Altså, at det blir så få kvoter til salgs på markedet at prisene går opp, slik at det igjen skal svi å forurense.

Akkurat dette stemte plenum i EU-parlamentet ned tirsdag.

Med 334 mot 315 stemmer avviste EU-parlamentet forslaget om å inndra en andel av kvotene (tiltaket er kalt "bacloading" på engelsk). Begrunnelsene var hovedsakelig at det ville undergrave kvotesystemet og sette konkurranseevnen til industrien i EU i fare.

Etter dette vedtaket har prisen på CO2-kvoter stupt ned til et nytt bunnivå.

- Hva sier du om betydningen av kvoteordningen slik det er framstilt i Ap-programmet nå, etter dette vedtaket i EU?

- Jeg må innrømme at jeg ikke har opplysninger om det som har skjedd. Men for Norge er det svært viktig å få framgang i det internasjonale arbeidet. Det er det som teller, sier Pedersen.

Les også: - Klimakvoter nær kollaps som middel i klimakampen

Fullstendig kvote-kollaps

- Vi regner nå med at reduksjon av kvotemengden nå er politisk dødt og at det er svært usannsynlig at det blir enighet om noe som helst politisk inngrep i perioden 2013-2020.

Det sier sjefen for karbonanalyse i selskapet Thomson Reuters Point Carbon, Stig Schjølset, i en pressemelding.

Schjølset legger til at karbonprisene i EUs kvotemarked vil bli hardt rammet av avstemningen i EU-parlamentet. Han regner med at prisene vil ramle enda lenger ned enn de 3 euro de havnet på etter vedtaket i EU-parlamentet, og kan komme til å falle ytterligere fram mot år 2020.

Tidligere har kvoteprisen vært oppe i 30 euro, rundt 225 kroner tonnet.


Les programkomitéens forslag til Arbeiderparti-program for 2013-2017


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus