Meny

NASA-observatorium fant planeter lik jorda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NASAs romobservatorium Kepler har funnet to nye planetsystemer med til sammen sju planeter. Tre har likheter med jorda.

– Forskerne kan ikke si om det er liv på de nyoppdagede planetene, men oppdagelsen viser at vi kommer nærmere å finne helt jordlignende planeter, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard til NTB.

Planetene Kepler-62e, -62f og -69c er såkalte superjorder. Ødegaard forklarer at de er noe større enn vår planet, men langt mindre enn store gassplaneter.

Astrofysikeren forklarer at det betyr at overflatetemperaturen på planetene tillater vann å være i flytende form.

– Dette er blant de mest interessante planetene som til nå er funnet utenfor vårt solsystem, sier han.

Les også: - Jordlignende planeter i «nabolaget»

De jordlignende planetene som NASA-observatoriet har funnet, befinner seg i Alfa Centauri-systemet.

Kepler-62 er 1.200 lysår fra jorden, i stjernebildet Lyren.

Steinplanet

I Kepler-62-systemet er det funnet fem planeter og i Kepler-69-systemet er det funnet to. To av dem går i bane rundt en stjerne som er mindre og kjøligere enn vår egen sol.

– Den mest interessante er kanskje 62f som bare er 40 prosent større enn jorda. Den er trolig en steinplanet.

62e befinner seg i den indre delen av den beboelige sonen og er omtrent 60 prosent større enn vår egen planet.

Les også: NASA har funnet 461 potensielle planeter

Den tredje planeten, 69c, er 70 prosent større enn jorda og går i bane i den beboelige sonen til en sollignende stjerne.

– Sammensetningen til denne planeten er fortsatt ukjent, men med en omløpstid på 242 døgn, minner den om Venus i vårt solsystem, sier Ødegaard.

Milepæl

De øvrige planetene som er oppdaget i de to planetsystemene går i baner tett på moderstjernen sin og er for varme til at liv kan eksistere der.

Romteleskopet Kepler har siden 2009 overvåket 150.000 stjerner på leting etter små formørkelser som oppstår når jordlignende planeter passerer foran moderstjernen sin.

– Vi kjenner bare til en stjerne som er vertskap til en planet der det er liv, og den stjernen er sola. Å finne en planet i en beboelig sone rundt en stjerne som vår egen sol er en milepæl i søken etter å finne planeter lik jorda, sier Kepler-forskeren Thomas Barclay i Bay Area Environmental Research Institute i Sonoma i California.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus