Meny

Enighet mellom Serbia og Kosovo

Kosovos statsminister Hashim Thaci snakker med mediefolk foran møtet med hans serbiske kollega Ivica Dacic i Brussel fredag. På møtet ble delegasjonene fra Serbia og Kosovo enige om at de to statene skal løse alle utestående spørsmål seg imellom. Avtalen om dette kan gjøre det lettere for de to landene å forhandle om medlemskap i EU. Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbia og Kosovo er enige om en avtale om løsning på alle utestående spørsmål mellom de to landene. Avtalen kan føre de to landene et langt skritt nærmere medlemskap i EU.

Forhandlere fra den serbiske regjeringen og fra regjeringen i det tidligere serbisk-styrte Kosovo kom fram til enighet fredag. EU fungerte som mekler i forhandlingene, som tidligere i uken truet med å bryte sammen.

«Det kommer hvit røyk fra pipa», tvitret Kosovos minister for EU-integrasjon Vlora Citaku fredag, med henvisning til røyken som tradisjonelt signaliserer at en ny pave er valgt.

– Ja, svarte hun på direkte spørsmål om dette betød at en avtale var i havn.

Les også: Serbia og Kosovo fortsatt ikke enige

Det vanskeligste spørsmålet i forhandlingene har vært hvor mye selvstyre serbiskættede innbyggere i Kosovo skal ha. Disse serberne nekter i likhet med regjeringen i Beograd å godkjenne Kosovos uavhengighetserklæring fra 2008.

Serbia ønsker at myndighetene i Kosovo skal godta en desentralisert ordning med selvstyrte serbiske kommuner, men Kosovo frykter at serberne skal misbruke dette til politisk innblanding.

Mer enn 100 land med USA i spissen har anerkjent Kosovo som selvstendig stat.

Barth Eide: - Historisk

- Enigheten mellom Kosovo og Serbia i Brussel i dag er historisk, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding fredag kveld.

Han peker på at enigheten vil muliggjøre fremgang i EU-integreringen for begge parter og skape grunnlag for større politisk stabilitet og styrket økonomisk utvikling i hele regionen. EU har spilt en sentral rolle som tilrettelegger for samtalene.

- Jeg vil gratulere de to regjeringene med at de har vist stort mot og fleksibilitet i forhandlingene. Overenskomsten er ikke bare en seier for forhandlerne fra Serbia og Kosovo, men også for EU og Catherine Ashton som har ledet dialogen, sier utenriksministeren.

Norge vil fortsette sitt sterke engasjement sammen med landene for tettere integrering i euro-atlantisk samarbeid.

- Jeg tar sikte på å besøke Kosovo og Serbia i nær framtid, sier Eide.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus