Meny

Lofoten-striden på Ap-landsmøtet:

Ikke engang pandaen hjalp i oljestrid om Lofoten

WWF-pandaen og generalsekretær Nina Jensen smeltet ikke Espen Barth Eide i synet på Lofoten og Vesterålen. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WWF Norge trakk utenriksminister Espen Barth Eide inn i striden som raser bak lukkede dører på Ap-landsmøtet om oljevirksomhet utenfor Lofoten.

Naturvernorganisasjonen WWF Norge overrakte fredag et opprop til utenriksminister Espen Barth Eide under det pågående Arbeiderparti-landsmøtet, med appell om at møtet skal avvise konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Dette er det spørsmålet som ser ut til å være det største spenningsmomentet på Ap-landsmøtet, som avsluttes søndag.

Partiledelsen med Jens Stoltenberg og Helga Pedersen går sterkt inn for å konsekvensutrede, noe som vekker stor motstand hos ungdomsorganisasjonen AUF og andre delegater.

Les også: Senterpartiet avviser oljevirksomhet utenfor Lofoten

- Et ansvar overfor verden

- Men hvorfor trekke utenriksministeren inn i Lofoten-striden?

- Fordi Lofoten er et verdensarvområde. Det er derfor vi overrekker vårt opprop, forklarer WWF Norges generalsekretær Nina Jensen til ABC Nyheter, før Espen Barth Eide lettere rådvill beveget seg tilbake til landsmøtet med et knippe WWF-ballonger i hånda.

Barth Eide kunne ikke love annet enn at spørsmålet blir diskutert på et landsmøte som er splittet i flere syn. Både han og statsminister Jens Stoltenberg understreker at konsekvensutredning er en forutsetning for å starte oljeboring, men ikke et endelig vedtak om boring.

Jens Stoltenberg blir bombardert av media med spørsmål om diskusjonene som foregår bak lukkede dører, også om mulige kompromisser.

- Hvis jeg sa jeg var sikker, ville det bli flertall imot. Derfor er jeg usikker, spøkte han på spørsmål fredag ettermiddag om han var trygg på å få flertall på landsmøtet.

Les også: Stoltenberg trådte vannet under Lofoten-slag i Stortinget

Vil gjøre som Gro

Stoltenberg nekter å uttale seg om hvilke kompromisser som diskuteres. Spørsmålet om hva Arbeiderpartiets landsmøte faller ned på, avgjøres under avstemningen søndag.

- Dette landsmøtet skal ikke ta standpunkt til om det skal bores eller ikke. Men konsekvensutredning er det beste verktøyet for å veie fakta, argumenter og interesser opp mot hverandre, sa nestleder Helga Pedersen da hun presenterte utkastet til nytt partiprogram fredag ettermiddag.

- Når en konsekvensutredning foreligger vil vi ha et godt grunnlag for å ta stilling til eventuell petroleumsvirksomhet, sa Pedersen.

POLL: Bør vi åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring?

Ett av de spennende spørsmålene på landsmøtet er hvorvidt det må et nytt landsmøte til for å vedta boring, eller om partiledelsen skal få fullmakt til å gå til et slikt skritt.

AUF-leder Eskil Pedersen sammenlikner AUFs kamp mot konsekvensutredning, med den unge Gro Harlem Brundtlands kamp for å verne Hardangervidda mot kraftutbygging. Trass stor motstand vant hun fram.

- Nå er det vår tur til å bevise at det er verdt å ta vare på de vakreste naturperlene vi har i vårt langstrakte land, sa Pedersen i sin tale til landsmøtet torsdag.

Krever skogpakke med vern

WWF og seks andre miljøorganisasjoner blander seg også inn i en annen debatt på Ap-landsmøtet, den om hvilken krisepakke regjeringen skal gi norsk treforedlingsindustri.

Miljøorganisasjonene har oversendt et forslag til Jens Stoltenberg om en alternativ krisepakke som tar mer hensyn til skogvern.

Les også: Arbeiderpartiet vil ikke kjøpe seg opp i treforedling

WWFs skogekspert Trude Myhre var samtidig på besøk hos våre store skognaboer Finland og Russland for å diskutere skogpolitikken.

Hun vakte oppsikt. Nyhetsbyrået Ria Novosti brakte blant annet dette intervjuet med Myhre om hvorfor det er mangel på penger til verneområder i Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus