Meny

Har funnet bil som kan knyttes til bombemistenkt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilen som delstatspolitiet i Connecticut lette etter i forbindelse med jakten på mannen som er mistenkt for Boston-bombene, er funnet i Boston-området.
Følg utviklingen direkte her:

 

 


 

Her pågår den intense jakten:

Vis Shootings 4/19 MIT && Carjacking related to boston bombers i et større kart


 

Fakta om bombeeksplosjonene i Boston:

  • Klokken 14.50 lokal tid mandag 15. april ble to kraftige eksplosjoner utløst under Boston maraton, like ved mållinjen på nordsiden av Boylton Street.
  • Mange mosjonsløpere var i ferd med å fullføre løpet da eksplosjonene inntraff.
  • Tre personer ble drept: Martin Richard (8), Krystle Campbell (29) og den kvinnelig kinesisk studenten Lu Lingzi.
  • 176 mennesker ble såret, for to av disse var tilstanden fortsatt kritisk torsdag.
  • 30 nordmenn var påmeldt løpet. Utenriksdepartementet har ikke fått noen opplysninger om at noen av dem er blitt skadd.
  • Eksplosjonene ble utløst med rundt fem sekunders mellomrom. Bombene var plassert mellom 45 og 90 meter fra hverandre, ifølge flere medier.
  • Opplysninger om at en tredje udetonert bombe var funnet i området, er senere blitt tilbakevist.
  • Torsdag og fredag offentliggjorde politiet bilder og video av to unge menn som mistenkes for terroraksjonen.

(Kilder: NTB, Reuters, AFP, CNN, NBC)

Connecticut-politiet opplyste tidligere fredag at de lette etter en grå Honda CRV, som ble kjørt av en person som «kunne ha tilknytning til bombeangrepet».

Men en stund senere opplyste en politikilde at den aktuelle bilen var funnet i Boston-området. Eksakt hvor den ble funnet, er ikke klart.

I Boston-forstaden Watertown pågikk det fredag en storstilt politiaksjon for å finne 19-åringen Dzjokhar Tsarnajev, som mistenkes for å stå bak bombeangrepet mandag. Tsarnajevs bror ble natt til fredag drept av politiet.

Connecticut er nabostat til Massachusetts, der Boston ligger.

Tidligere fredag ba delstatspolitiet i Massachusetts alle som bor i storbyen Boston og området rundt, om å holde seg innendørs mens de leter etter den ene mannen som er mistenkt for å stå bak bombeangrepet mandag.

Anbefalingen om å holde seg innendørs er blitt utvidet til også å gjelde hele Boston by, sier Bostons politimester Ed Davis på en pressekonferanse.

To tsjetsjenske brødre, Tamerlan og Dsjokhar Tsarnajev, mistenkes for å ha stått bak bombene under Boston maraton, melder amerikanske medier.

Ifølge flere amerikanske medier ble Tsarnajev født i Russland, mens lillebroren ble født i Kirgisistan. De to flyttet til USA sammen med familien i 2002 eller 2003.

Begge de to brødrene skal ha fått militær opplæring, men det har ikke kommet fram hvor de har fått denne.

Tamerlan Tsarnajev var en ivrig bokser og drømte om å komme på USAs OL-landslag for å skaffe seg et amerikansk pass.

De to regnes som hovedmistenkte etter bombene som gikk av under Boston Marathon mandag denne uka.

Politiet holdt en pressekonferanse om situasjonen klokken 14 norsk tid, uten at de fremkom mange nye opplysninger i saken. Men det ble blant annet sagt at jakten som pågår vil kunne fortsette i mange timer fremover.

Guvenør Deval L. Patrick råder alle som bor i millionbyen Boston eller i byens forsteder om å holde seg innendørs til situasjonen er avklart.

Norsk student: - Jeg føler meg trygg

– Vi har blitt bedt om å holde oss innendørs. Skolen er også stengt for dagen, forteller norske Ina Nygård Mossin som for tiden bor og studerer i Boston.

Til ABC Nyheter beskriver hun situasjonen i Boston som surrealistisk.

– Jeg føler meg trygg, men situasjonen er åpenbart ikke hverdags. ANSA New England gjør imidlertid en god jobb med å holde studenter i området oppdatert med råd om hvor man kan henvende seg og få hjelp eller noen å snakke med etter bombingen og nå også under unntakstilstanden, forteller hun.

Kastet eksplosvier mot politiet

Den første av de to mistenkte viste seg å ha et bombebelte på seg, og dette styrker mistanken om at også den andre har det.

Det har også kommet frem at splinter fra dette beltet var årsaken til skadene som senere førte til at den første av de to nå er erklært død.

Den intense jakten på de mistenkte har pågått i timevis, og innen førstemann ble pågrepet, kastet begge eksplosiver mot politiet.

Politiet betegner den ettersøkte som bevæpnet og svært farlig.

– Han utgjør en trussel for alle som nærmer se ham, sier Bostons politimester Ed Davis.

All kollektivtrafikk stanset

I et forsøk på å finne mannen er all offentlig transport i Boston-området nå stanset, og folk blir bedt om å forlate T-banestasjoner og busstopper og forsøke å ta seg hjem. Butikker og bedrifter oppfordres samtidig til å holde stengt, og folk bes om å holde seg innendørs til de får politiet på døra.

En BBC-journalist på stedet skrev tidligere på Twitter at han har snakket med et vitne som hevder at den mistenkte ble omringet av rundt åtte politimenn.

Den andre mistenkte er altså fortsatt på frifot. 

Politiet omtaler mannen som en terrorist som har som mål å drepe folk, skriver Reuters.

Lokale myndigheter sier i en uttalelse at de mistenkte er terrorister fra et oversjøisk land - altså at de ikke er amerikanere - og at de har hatt militær opplæring. De skal ha oppholdt seg i USA i ett års tid.

Det er også bekreftet at en politimann ble såret under pågripelsen. Dette er altså en annen politimann enn han som døde av skuddskader tidligere.

Jakten på den andre mistenkte fra maraton-bombingen i sentrum av Boston pågår for fullt i Watertown like utenfor storbyen. De ber folk som befinner seg i området om å holde seg innendørs.

Flere busser er kommet til for å frakte evakuerte bort fra området der den massive aksjonen pågår.

Den mistenkte som fortsatt er på frifot har av FBI vært omtalt som «Mistenkte 2», iført hvit caps på bildene som er offentliggjort. Mannen iført svart caps på bildene, omtalt som «Mistenkte 1», er mannen som tidlig i morges lokal tid ble bekreftet død.

Etter flere dagers intens etterforskning offentliggjorde FBI torsdag bilder og video av to menn som mistenkes for terrorangrepet. Fredag morgen ble flere bilder offentliggjort, der ansiktene kommer bedre frem.

– Vi ser etter han som har på seg hvit hatt på bildene. Han er mistenkt for å være involvert i Boston-angrepet, sier politimesteren på en pressekonferanse.

– Det vi er mest bekymret for akkurat nå, er dem som bor i nabolaget. Denne mannen regnes for å være væpnet og farlig, og han utgjør en trussel mot alle som nærmer seg ham. Vær svært forsiktig og hold dere hjemme, fortsetter han.

En politimann er blitt drept og en ble alvorlig såret i jakten på de to.

Her pågår aksjonen akkurat nå:

Vis Shootings 4/19 MIT && Carjacking related to boston bombers i et større kart
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus