Meny

Arbeiderpartiets landsmøte 18. - 21. april:

Støre mot markeds-sykehus, vil ikke forby sykehjems-profitt

Ny omsorgspolitikk i dag: Jonas Gahr Støre mot kommers i helse, men forbyr ikke sykehjems-profitt. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg advarer mot Siv Jensen som vil ha et helsevesen inspirert av Margaret Thatcher, sier Jonas Gahr Støre. I en ny omsorgsmelding han legger fram klokka 12, vil han ikke forby profitt-sykehjem.

- Vi vil ikke ha en omsorgspolitikk som er basert på markedstenkning inspirert av Margaret Thatcher. Vi vil ikke at offentlige sykehus skal subsidiere kommersielle klinikker!

Det sa helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte fredag formiddag, der han polemiserte kraftig mot høyresidens ønske om private løsninger.

- Husker dere Thatchers tydeligste budskap om at «det finnes ikke noe samfunn, bare familier og individer». Er det dette verdigrunnlaget som skal forme politikken for Norge?, slynget statsråden ut.

- I 35 år har høyresiden snakket ned den offentlige velferden. Hver mangel ved et sykehus eller et omsorgstilbud var et argument for privatisering, la han til.

- Er det mangel ved et offentlig sykehus så skal vår politikk gjøre sykehuset enda bedre, ikke gi pengene til en privat klinikk som til og med skal hente ut profitt! utbrøt helseministeren.

Tillater fortsatt kommers

Støre varsler at han i dag vil fremme en ny stortingsmelding om omsorg. Mye av omsorgsoppgavene dreier seg om eldre. Og i denne sektoren har multinasjonale selskaper gjort sitt inntog med drift av sykehjem.

Mange har blant annet Adecco-skandalen friskt i minne.

Les også: Nok en privat helseaktør er avslørt

Men helseministeren vil ikke sette en stopper for de kommersielle aktørene.

- Vil du forby profitt i sykehjemssektoren i omsorgsmeldingen du legger fram, Støre?

- Nei. Dette er en melding om grep for å fornye innholdet i omsorgspolitikken. Vi skal ha fortsatt utbygging av sykehjem der det er behov for det. Men denne meldingen gir stor oppmerksomhet om den andre omsorgen - aktivitet, deltakelse og livskvalitet, sier Støre til ABC Nyheter.

Les også: Stoltenberg med nasjonale toner for første gang

Serverer skolemat og omorganisering

I sin tale varslet Støre at han på landsmøtet vil arbeide for et måltid på skolen hver dag til alle skolebarn, og kom dermed SVs utskjelte reform fra fire år tilbake, i møte.

- Det vil være naturlig å se på Helse Sør-Øst med nye øyne og et åpent sinn, sa Støre også om en mulig omorganisering.

Men dette vil han først gjøre når problemene i Oslo-regionen er ordnet opp i.

- Hva er de viktigste grepene som må gjøres med Helse Sør-Øst?

- Denne helseregionen med ti fylker og halve sykehus-Norge, er stor. Men det er for tidlig å konkludere. Først skal vi ha full oppmerksomhet på å støtte sykehusene i osloregionen og sikre god drift samarbeid med ansatte. I løpet av 2013-2014 vil vi ha kommet langt med det, sier Støre til ABC Nyheter.

Lysbakken: Pensjon avgjør

SV-leder Audun Lysbakken reagerer ikke på at regjeringen ikke forbyr sykehjems-kommers i dagens omsorgsmelding.

- Denne meldingen handler først og fremst om innovasjon og kvalitet, sier han til ABC Nyheter.

- SV ønsker å lovfeste de ansattes rett til pensjon. Det ville vært en effektiv måte å hindre kommersielle foretak i både barnehager og sykehjem, sier Lysbakken.

Statssekretær Kjell Erik Øie (Ap) understreker at regjeringens ønske er offentlig drift, nei til kommersiell drift.

- Men dette er opp til kommunene å avgjøre, sier han til ABC Nyheter.

Frp: - Vil ikke privatisere

- Når Jens og Jonas hevder at Frp vil ødelegge velferdssamfunnet og drive storstilt privatisering av helse- og omsorgstjenester, så snakker de mot bedre vitende, skriver Frp-leder Siv Jensen i en pressemelding.

Hun viser til at Fremskrittspartiet ønsker en folketrygdfinansiert helse- og eldreomsorgspolitikk som sikrer at alle får nødvendig hjelp og omsorg, uavhengig om lommeboken er tykk eller ikke.

Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Lysbakken, Jensen og Øie.

Les også: Støre mest populær som Stoltenbergs arvtaker

Følg landsmøtet på Arbeiderpartiets nett-TV

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus