Meny

Tap i retten kan knekke Fattignorge

I stedet for å få tilbake statsstøtten må «Foreningen Fattignorge» nå betale statens saksomkostninger på 311.000 kroner. – Jeg kan vanskelig se at det blir noe annet å gjøre enn å anke, sier daglig leder Georg Rønning. Foto: NTB scanpix
I stedet for å få tilbake statsstøtten må «Foreningen Fattignorge» nå betale statens saksomkostninger på 311.000 kroner. – Jeg kan vanskelig se at det blir noe annet å gjøre enn å anke, sier daglig leder Georg Rønning. Foto: NTB scanpix

NAV vant rettssaken mot Foreningen Fattignorge. Foreningens leder frykter for at det sviende tapet kan knekke dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreningen Fattignorge vil bekjempe fattigdom i Norge, men risikerer nå selv å stå ribbet tilbake.

Denne uken tapte de en rettssak mot NAV som i fjor stanset all offentlig økonomisk støtte til foreningen.

– Jeg kan vanskelig se at vi kan gjøre noe annet enn å anke, sier Georg Rønning som er daglige leder i foreningen som har sitt hovedsete i Ålesund.

Foreningens advokat, Øyvind Miller, sier at han skal delta på et styremøte om rettssaken neste uke. Hans anbefalning er også å anke dommen fra Oslo tingrett.

– Vil bli kvitt oss

En knusende rapport fra revisorfirmaet KPMG om foreningens økonomihåndtering ble lagt til grunn for dommen.

Dette handler ikke om regnskap og revisjon, men om at de vil bli kvitt en brysom aktør, mener foreningens grunnlegger og leder.

– Så sent som i november i fjor fikk vi en minnepris for vårt arbeide med å styrke NAV-brukernes rettigheter, sier Rønning til ABC Nyheter.

Talerør

Anne Lieungh, stabsdirektør i Arbeids- og velferdsdirektoratets tjenesteavdeling, avviser Rønnings vurderinger.

– Dette handler om regnskap og revisjoner, sier hun.

Lieungh viser også til at frivillige organisasjoner som får støtte over samme post som Fattignorge, også skal fungere som talerør for sosialt og økonomisk vanskeligstilte.

– Utviklingen av et levende og godt demokrati forutsetter at slike organisasjoner deltar aktivt, ikke minst med kritiske synpunkter. Flere av organisasjonene som får støtte over denne ordningen, kan være kritiske til NAV av ulike grunner. Det får de tilskudd for å kunne fortsette med å være, sier stabsdirektøren til ABC Nyheter.

Må betale KPMGs sakkyndige

Foreningen tapte saken fullstendig i tingretten og må også betale statens saksomkostninger på 311.388 kroner.

Nesten to tredjedeler av dette - 194.232,50 kroner - er kostnader knyttet til to sakkyndige fra revisjonsselskapet KPMG som skrev rapporten. De har fått betalt for 50 timers forberedelser til rettssaken og i tillegg fulgt forhandlingene i 40 timer.

Det var Fattignorge som i fjor høst gikk til sak.

De protesterte på denne måten mot at Arbeidsdepartementet hadde stadfestet NAVs avslag på søknaden om ytterligere økonomisk støtte.

Staten la i rettssaken vekt på at en tildeling av driftstilskudd ikke er en lovfestet rettighet, men baserer seg på skjønnsvurderinger.

En la også vekt på at tidligere søknader bare hadde blitt godkjent under «atskillig tvil» og at regnskapene i etterkant må vise hvordan offentlige midler er brukt.

Manglende dokumentasjon og kontroll, samt vanskeligheter med å skille foreningens kostnader fra daglig leders private, spilte en avgjørende rolle da man for de to siste årene har avslått søknad fra foreningen.

– Vi er forhåndsdømt

Fra 2008 til 2011 fikk den frivillige organisasjonen 3,5 millioner kroner i støtte fra det offentlige. Men fra januar 2012 var det stopp.

– Vi fikk da et brev om at det ikke ville bli utbetalt noen støtte og at vi skulle granskes. Utbetalingene ble altså stanset før vi ble gransket. Vi ble forhåndsdømt, og det viser også at dette handler om å bli kvitt en brysom aktør, gjentar Rønning.

Deres andre store økonomiske støttespiller er den største avdelingen i LO, Fagforbundet. Siden 2006 har de gitt mer enn fire millioner i støtte til foreningen.

– Jeg har ikke lest dommen, men er kjent med innholdet, sier Fagforbundets informasjonssjef Tone Zander.

Hun sier at de nå skal vurdere dommen sammen med foreningen før de bestemmer seg for hva som videre skal skje med samarbeidet.

– Våre medlemmer har en stor vilje til å bekjempe fattigdommen i Norge og setter pris på det arbeidet som blant annet Foreningen fattignorge har gjort for å øke sosialhjelpssatsene og sette søkelyset mot fattigdomsproblematikken, sier Zander.

I 2011 sto Fagforbundet for hele 60,5 prosent av alle inntekter til foreningen, og Georg Rønning mener at dommen i for liten grad tar hensyn til nettopp dette.

– De har ikke greid å forholde seg til at vi også mottar store tilskudd fra andre.

– De midlene vi har fått fra Fagforbundet har vi ikke tatt med i rapportene om bruk av offentlige midler. Det er frie midler, mener lederen for organisasjonen som arbeider for bekjempelse av fattigdom.

Knusende KPMG-rapport

Retten legger vekt på gjennomgangen som revisorfirmaet KPMG gjorde for årene 2008 til 2011. Her fremkommer det at en rekke formelle feil er gjort, men dette mener foreningens leder i stor grad er knyttet til innkjøringsvansker det første året.

Selskapet mener også å ha avdekket sammenblanding mellom Georg Rønnings private økonomi og foreningens, og viser til at seks parkeringsbøter (fra 2008) og en måneds privat husleie på 5000 kroner (2011) er kostnadført foreningen.

I tillegg stilles det spørsmålstegn ved drosjeregninger og en kjøregodgjørelse i 2009 på 11.751 kroner, noe Rønning skal ha forklart med egen angst for kollektivtransport.

Man har også funnet relativt små beløp som er brukt til kjøp av alkohol, samt 41 restaurantregninger fra 2009 til 2011 på kr 50.511 kroner som skal være overtidsmat for daglig leder.

Men «Foreningen Fattignorge» mener det er store feil med KPMGs rapport, og sier at hverken foreningens egen eksterne revisor eller Fagforbundets granskninger har avdekket noe kritikkverdig.

Det offentlige fester all for stor lit til KPMGs rapport. Men jeg gjorde 175 notater om faktafeil etter en gjennomgang av den. Departementet og direktoratet har ikke kvalitetssikret rapporten, mener Rønning.

– Det finnes 3750 bilag, men de sjekket bare 112. Brorparten av de svakhetene som er avdakket er knyttet til 2008, men dette ble rettet opp i senere regnskaper.

«Frikjenner» Rønning

– Det er spesielt at retten helt og holdent støtter seg på KPMG, når mange andre kyndige folk sier at regnskapene er som de skal, supplerer foreningens advokat Øyvind Rønning, som mener det ikke er grunn til å rette kritikk mot Georg Rønning etter denne dommen.

Rønning selv er også positiv til dommen på dette punktet, og mener mistankene mot ham om økonomiske misligheter nå kan legges døde.

– Dommen viser at det ikke har vært noen sammenblanding av private og offentlige midler, mener han.

Rønning sier at han har jobbet gratis for foreningen siden oppstarten i 2004. Han lever i dag på uføretrygd.

Regjeringsadvokaten ønsker ikke å kommentere dommen, mens en i Arbeidsdepartementet sier seg fornøyd med at statens argumenter har vunnet frem.

– Vi tar dommen til etterretning og ønsker ikke å kommentere den noe ytterligere, sier seniorrådgiver Morten Dagre i departementets informasjonsavdeling.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Stortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast
Siste nytt
17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: – Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkStortinget vedtok våpenforbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus