Meny

Jakter på to terrormistenkte i USA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere dagers intens etterforskning offentliggjorde FBI bilder og video av to menn som mistenkes for terrorangrepet i Boston.

Enhver som kjenner igjen noen av dem, oppfordres til å kontakte politiet.

– Noen der ute kjenner disse personene som venner, naboer, kolleger eller familiemedlemmer, sa spesialetterforsker Richard DesLauriers på en pressekonferanse i Boston torsdag.

Han la til at de to trolig er væpnet og «ekstremt farlige» og at ingen må forsøke å konfrontere dem på egen hånd.

I målområdet

Bilder av mennene og video fra overvåkingskameraer ble lagt ut på FBIs hjemmeside under pressekonferansen. Ifølge TV-kanalen CNN krasjet nettstedet umiddelbart på grunn av alle som forsøkte å kikke på bildene.

FBI offentliggjorde fredag nye bilder av de to mistenkte etter bombeangrepet mot Boston Marathon mandag. Foto: ReutersFBI offentliggjorde fredag nye bilder av de to mistenkte etter bombeangrepet mot Boston Marathon mandag. Foto: Reuters

Mannen som FBI kaller mistenkt 1, har på seg en mørk baseballcap. Mistenkt 2 ser yngre ut og har på seg en hvit baseballcap bak fram.

Videoklipp viser mennene mens de går tilsynelatende ubekymret etter hverandre med noen meters mellomrom på fortauet like ved maratonløpet. Mistenkt 1 har en sekk på ryggen, mens mistenkt 2 har en bag over skulderen.

Etterforskerne sitter også på bilder av den ene mannen mens han setter fra seg bagen, men disse er ikke offentliggjort.

– Ingenting er for lite

– Ingen bit av informasjon, uansett hvor liten eller tilsynelatende inkonsekvent den måtte være, er for liten for oss, understreket DesLauriers på pressekonferansen.

Ifølge etterforskningslederen får FBI hjelp fra kolleger over hele verden i arbeidet med å finne de antatte gjerningsmennene.

Dette er ifølge FBI en av de to mistenkte for bombeangrepet under Boston Marathon. Foto: Reuters (NTB scanpix)Dette er ifølge FBI en av de to mistenkte for bombeangrepet under Boston Marathon. Foto: Reuters (NTB scanpix)

Etter terroraksjonen mandag har det vært mye spekulasjon rundt hvem gjerningsmannen kunne være og hva som motiverte angrepet. Inntil bildene ble offentliggjort, sa FBI at de verken visste hva motivet var eller om angrepet ble utført av én eller flere personer.

Dersom det er riktig at de to mennene på bildene samarbeidet, betyr det at teorien om en «enslig ulv» som planla det hele på egen hånd, kan forkastes.

To typer motiv er blitt holdt fram som aktuelle av terroreksperter: Islamistisk ekstremisme, eller høyreekstremt hat mot den amerikanske staten. FBI har så langt ikke sagt om de tror de to mistenkte kan være knyttet til islamistiske terrorgrupper eller høyreradikale amerikanske miljøer.

– Dere vil løpe igjen

To kvinner og en åtte år gammel gutt ble drept da to bomber eksploderte med noen sekunders mellomrom i målområdet til Boston maraton mandag. Over 170 andre mennesker ble såret, og mange mistet ett eller begge beina i de kraftige eksplosjonene.

USAs president Barack Obama deltok torsdag på en gudstjeneste i Boston for å hedre dem som ble drept og skadd i terroraksjonen.

– Vi skal alle stå sammen med dere, mens dere lærer å stå og gå og til og med å løpe igjen. For jeg har ingen tvil om at dere kommer til å løpe igjen, sa presidenten til de sårede.

Henvendt til gjerningsmennene lovet han at de vil bli funnet og stilt til ansvar for sine handlinger.

– Ja, vil skal finne dere og ja, vi skal stille dere til ansvar. Vi skal fullføre dette løpet, sa Obama.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus