Meny

Vil ikke ønske kvinnelige prester velkommen

NEKTES: Menighetsrådet i Skjervøy menighet sier de ikke ønsker en kvinnelig prest fordi en stor del av menigheten består av læstadianere. Foto: Hansen, Helge/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner ble ikke oppfordret til å søke på ledige stillinger som prest i Skjervøy kirke fordi menigheten frykter det kunne påvirke kirkelivet. - Menigheten vår består av læstadianere, sier menighetsrådet.

Snart vil fem av åtte prestestillinger bli stående ledig i Nord-Hålogaland bispedømme. Leder for menighetsrådet i Skjervøy menighet, Øyvind Isaksen, sier til NRK at han ikke har oppfordret kvinner til å søke på stillingene.

Det gjør han fordi en stor del av menigheten ikke ønsker en kvinnelig prest av frykter for at de kan påvirke kirkelivet.

– Da vi søkte etter ny prest ønsket vi å unnlate å skrive at vi oppfordret kvinner til å søke på stillingen i annonsen. Dette fordi 80–90 prosent av menigheten vår består av læstadianere, og flertallet av dem ønsker ikke en kvinnelig prest, sier Isaksen.

Les også: Paven vil ha «en fattig kirke»

Kvinner ikke velkommen

Flere kvinnelige prester står uten jobb i et magert søkermarked. Allikevel ønsker ikke menigheten å fire på kravene og ønske en kvinnelig prest velkommen.

Prost i Nord-Troms prosti, Hans Erik Schjøth, oppfordrer nå bispedømmerådet til å diskutere menighetens holdninger.

Prosten vil likevel ikke blande jeg inn i hvordan bispedømmerådet og menigheten håndtere ansettelsen.

– Det er vanskelig å si noe om hvorfor det er sånn. I menighetsrådene ønsker man selvfølgelig fred innad, så dersom det er noen som ikke vil ha kvinnelige prester tror jeg andre bare tar hensyn til dette uten større diskusjoner, det løser jo problemet, sier Schjøth.

Les også: Denne kirken kan bli din

Splittelser og strid

I Norge har læstadianismen holdt seg som et sterkt innslag i nordnorsk kirkeliv og det er anslått at rundt 50.000 er læstadianere.

I dag er Læstadianismen preget av splittelser og personstrid og flere unge læstadianere utfordrer den eldre generasjonen.

Tradisjonelt sett brukte læstadianske kvinner skjørt og bluse, men disse klesskodene er nå forbeholdt personer over 50 år.

– Forfengelighet anses som syndig, men i dag er det mer vanlig med smykker og sminke blant jenter. Gråsonen mellom det aksepterte og forkastelige blir større jo yngre man er, men de yngre er også flinkere til å takle dem, sa stipendat Torjer Olsen til Kilden i forbindelse med en doktorgradsavhandling om kjønn i Lyngen-læstadianismen ved Universitetet i Tromsø.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus