Arbeiderpartiets landsmøte 18. - 21. april:Stoltenberg med nasjonale toner for første gang

- Høyresiden er opptatt av å snakke ned Norge. Vi lover å stå opp for landet vårt, sa Jens Stoltenberg, som fikk favnen full av roser etter landsmøtetalen sin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
- Høyresiden er opptatt av å snakke ned Norge. Vi lover å stå opp for landet vårt, sa Jens Stoltenberg, som fikk favnen full av roser etter landsmøtetalen sin. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jens Stoltenberg roste Norge som nasjon i sin tale til Ap-landsmøtet. Den eneste omtalen han ga av EU eller europapolitikk, er hvor elendig det går der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor lenge må vi høre på at høyrepartiene snakker Norge ned? Landet vi er glade i, menneskene vi stoler på, alt det fine vi får til sammen.

Det sa statsminister og partileder Jens Stoltenberg i sin landsmøtetale torsdag. Der kritiserte han opposisjonspartiene for overdreven svartmaling av landet og fortsatte:

- Vår vei er en annen.

- Vi vil snakke opp dem som bygger Norge. Se dem, gi dem støtte og lede an i dugnaden.

- Derfor - idet vi går inn i en valgkamp, og fram mot et av de viktigste i veivalgene siden krigen- gir vi dette løftet: Vi lover å stå opp for landet vårt. Vi vil skape nye drømmer. Vi skal ta Norge videre.

Noe liknende fra Ap-topper kom fra utenriksminister Espen Barth Eide i forbindelse med striden om ostetoll i fjor.

Les også: - Norske landbruksmotstandere er verre enn Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I EU, derimot ...

- I dag, mens vi samles her i Folkets Hus, har 26 millioner europeere våknet opp til enda en dag uten arbeid. 26 millioner mennesker, lærere, ingeniører, snekkere, industriarbeidere og helsearbeidere, hver og en av dem minner oss om at det å forsvare lav arbeidsløshet ikke er et lite prosjekt. Det er et stort prosjekt, sa Stoltenberg om kontrasten til Norge.

- I mange europeiske land er en arbeidsløshet på tre prosent bare en fjern og uoppnåelig drøm, og åpenbart et visjonært prosjekt. I Norge er det virkelighet. Fordi vi vil det. Fordi vi har det som vårt viktigste politiske mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - En regjering til høyre for Høyre

Vil vekk fra elendigheten

En slik nasjonal framsnakking av Norge har ikke partifolk som ABC Nyheter snakket med under landsmøtet, hørt før fra Stoltenberg. LO-leder og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, Roar Flåthen, skjønner ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jens Stoltenberg gikk for første gang klart ut for å framsnakke Norge som nasjon. Ser du noen grunn til det?

- Jeg skjønner jo Jens. Deler av debatten om helse og annet virker jo depressivt, samtidig som vi aldri har satset så mye på helse og velferd. Det er blitt en ganske sterk elendighetsbeskrivelse av Norge, sier Flåthen til ABC Nyheter.

- På ene sida må vi gjøre bedre det som ikke er bra nok. Samtidig må vi se det som er gjort, det som er bra, mener LO-lederen.

- Det er jo sannheten

- Stoltenberg har jo ikke sagt noe om å verne den nasjonale selvfølelsen før, sier lederen av Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, Eskil Pedersen, på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Det var en utrolig god tale. Og jeg likte veldig godt budskapet om å snakke Norge opp, mens Frp og Høyre snakker det ned, sier Pedersen.

- Hva tenker du om at det eneste Stoltenberg sa om europaspørsmål, er hvor dårlig det går med mange land, og hvor godt det går med Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er jo sannheten.

- Stoltenberg understreket at det ikke er tilfeldig at det går godt med Norge. Det skyldes politiske valg. Kan det samme sies om EU og EU-land, at politikk har ført dem ut i det ulendet de er i?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja det mener jeg åpenbart. Økonomisk politikk i EU og EU-land har ført dem opp i denne krisen.

- Politikk, javisst

EU-politikk: - Politiske valg gjør Norge og EU-land så forskjellig. Jeg kommer i hvert fall ikke til å løfte EU-medlemskap opp, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: Thomas Vermes.EU-politikk: - Politiske valg gjør Norge og EU-land så forskjellig. Jeg kommer i hvert fall ikke til å løfte EU-medlemskap opp, sier LO-leder Roar Flåthen. Foto: Thomas Vermes.

Også LO-leder og sentralstyremedlem i Ap, Roar Flåthen, påpekte i sin hilsningstale til Ap-landsmøtet, at politiske valg har gjort at det går så bra for Norge.

- Gjelder det da det samme for EU, at det går dårlig på grunn av deres politiske prioriteringer?

- Ja, de har jo mer eller mindre kollapset i finansnæringa. At land har belånt seg opp til pipa, er uansvarlig politikk. Politikerne kan ikke frita seg for ansvar. Men ikke minst finansnæringa må ta sin del av skylden. Det er bekyrming for at redningspakker gir land med gjeld til å ta opp enda mer gjeld uten å gi vekst og optimisme, sier Flåthen og konkluderer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er politikk! Vi ser at Europa har problemer med å komme opp igjen. Mange må ta selvransakelse. Vi er heldige som har alle naturressursene. Vi kunne gjort som andre land og gitt bort naturressursene til multinasjonale selskaper. I stedet har vi en beskatning av naturressursene ikke mange land har. Derfor går det godt her, selv med EØS-avtalen.

Arbeiderpartiet vil jo til EU?

- Store sosialdemokratiske partier i EU har ikke klart å forhindre det som har skjedd. Ap har hele tida vært for å gå inn i EU. Tror du i ettertid at det var lurt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bortsett fra i starten, har sosialdemokratiet hatt lite innflytelse i Europa. Vi kan ikke skylde på dem, svarer Flåthen.

- Men for Arbeiderpartiet har det jo hele tiden vært ønskelig å bli med i denne unionen?

- Det er ikke noe diskusjonstema i Norge. Det er , ingen som tenker å ta EU-medlemskapet opp fra skuffen i dag. Jeg har i hvert fall ikke tenkt å gjøre det, smiler LO-lederen to uker før han skal åpne LO-kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delte et hjertesukk

- Jeg skal dele et hjertesukk med dere. Jeg er så inderlig lei av Fremskrittspartiet og Høyres elendighetsbeskrivelse av Norge. Av skolen, helsevesenet og næringslivet, sa Stoltenberg i sin tale.

- De klager over en norsk skole i forfall. Jeg ser lærere og andre ansatte som bringer norske elever mot toppen. De roper igjen og igjen om krise ved norske sykehus. Jeg ser et kompetent personell, helsearbeidere, sykepleiere og leger, som gir oss et helsetilbud i verdensklasse. De sier at Norge taper kampen om framtidens jobber. Jeg ser gründere som satser, 55.000 nye bedrifter bare i fjor, og en kø av mennesker som flytter hit fordi de har tro på Norge, sa Stoltenberg.