Meny

Pille mot alkoholsug godkjent for bruk i Norge

Statens legemiddelverk har godkjent et nytt legemiddel, Selincro, som kan hjelpe pasienter med alkoholproblemer til å redusere alkoholforbruket, uten at de trenger å være helt avholdende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Denne behandlingen vil kunne spare helsevesenet for mange penger og spare pasientene og deres pårørende for mye lidelse, mener overlege.

Om lag en av ti voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet. Ett av kjennetegnene på alkoholavhengighet er manglende evne til å begrense seg eller til å stoppe å drikke.

Nå har Statens legemiddelverk godkjent et nytt legemiddel, Selincro, som kan hjelpe pasienter med alkoholproblemer til å redusere alkoholforbruket, uten at de trenger å være helt avholdende.

– Denne medisinen tas først og fremst for å redusere forbruket av alkohol. De fleste vil helst kunne ta seg ett glass i sosiale settinger. Totalavholdenhet er vanskelig å oppnå hos denne pasientgruppen. Det er vanskelig alltid å måtte fortelle venner og kolleger at du må være avholdende fordi du har et alkoholproblem, sier Stig Paulsen, administrerende direktør i Lundbeck Norge, som markedsfører pillene, til ABC Nyheter.

– Mange som prøver å slutte helt å drikke, faller tilbake igjen fordi dette er så vanskelig. Det er viktig i alle settinger å sette seg realistiske mål, legger han til.

Paulsen mener alkoholavhengighet i alle år har vært neglisjert i Norge. Han anslår at bare om lag fem prosent av dem som er alkoholavhengige eller har et skadelig alkoholforbruk, får behandling i det norske helsevesenet.

Norske legemiddelmyndigheter er nå først ute i verden med å godkjenne

Selincro som et legemiddel som kan redusere skadelig høyt alkoholforbruk.

– Det er ingen andre medisiner som hjelper brukeren å redusere inntaket av alkohol på denne måten. Hvis du vet du har et problem og vet du skal eksponeres for alkohol, kan du ta en tablett om morgenen. Selv om du tar deg ett glass eller to senere på dagen får du ikke lyst på de neste fem, seks glassene, sier Paulsen.

Les også: En av tre butikker solgte alkohol til mindreårige

Avhengige mangler reguleringsmekanisme

Han forklarer at de som ikke har et alkoholproblem har en mekanisme som slår inn når de ser en flaske alkohol, som forteller dem at de ikke kan drikke den nå, hvis det ikke er riktig anledning.

Men hos dem som har en alkoholavhengighet, enten den er nedarvet eller har oppstått gjennom mye drikking, så mangler denne sperren.

– De trigges til å drikke ved synet av glasset eller flasken, og så trigges de til å ta enda en flaske og slik fortsetter det, det er en negativ spiraleffekt. Vårt legemiddel hjelper til med reguleringen, pillene hjelper dem som mangler denne reguleringsmekanismen. Dermed vil de klare å stoppe etter to til tre glass.

– Det er det revolusjonerende. Man kan få ned forbruket til et nivå som ikke er definert som skadelig. Man kan ta ett glass, men fremdeles ha kontroll.

Les også: Barn sliter mest hvis mor drikker

– Kan forebygge alvorlige problemer

Overlege Jon Johnsen ved Klinikk for rus og psykiatri Blakstad, som har doktorgrad i bruk av medisiner for å behandle alkoholproblemer, tror de nye pillene vil kunne hjelpe mange som har moderate alkoholproblemer, mens de med de aller mest alvorlige problemene fremdeles bør forsøke totalavhold.

– Det er mange flere pasienter med moderate problemer enn det er pasienter med alvorlige problemer. Få får hjelp, men mange pasienter med alkoholrelatert sykdom legges inn ved norske sykehus.

– Denne behandlingen vil kunne spare helsevesenet for mange penger og spare pasientene og deres pårørende for mye lidelse, mener overlegen.

Han tror også den nye behandlingen vil kunne bidra til å forebygge at folk med moderate alkoholproblemer får mer alvorlige problemer.

Les også: Derfor blir kvinner raskere alkoholikere

- Fastlegen har en nøkkelrolle

Johnsen forklarer at middelet virker ved at det gjør at hjernen ikke frisetter like mye dopamin.

– Da blir alkoholsuget redusert og hvis du har drukket vil ruseffekten bli mindre, sier han.

Johnsen forklarer videre at effekten av det nye middelet er godt dokumentert. Det er gjort internasjonale studier med pasienter som ble vervet til studien gjennom sin allmennlege.

Deltagerne brukte gjennomsnittlig 85 gram alkohol per dag - en mengde som tilsvarte 1,5 flasker rødvin per dag. De fikk en kortvarig, motiverende rådgivning fra legen og så fikk de beskjed om å bruke en tablett en til to timer før de ville komme i situasjoner hvor de ville kjenne på alkoholsuget. En gruppe fikk narrepiller mens en annen gruppe fikk Selincro.

– De som fikk Selincro reduserte forbruket mer enn de som fikk narrepille, sier Johnsen og forklarer at de som fikk det nye legemiddelet reduserte det daglige inntaket av alkohol fra 85 gram i snitt, til gjennomsnittlig 30 gram per dag.

Men studien viste at de som bare fikk en kortvarig intervensjon hos fastlegen og en narrepille, også klarte å redusere forbruket sitt. Dette viser at fastlegen har en svært viktig rolle når det gjelder å hjelpe folk i faresonen til å redusere alkoholforbruket sitt, mener Johnsen.

– Mange av fastlegene kunne gripe tak i pasientenes alkoholproblemer, mange er allerede flinke til det. Det er viktig at fastlegene kjenner til alkoholvanene til pasientene sine og forsøker å få til en reduksjon der det er nødvendig.

Studien Johnsen viser til ble gjort blant ellers friske pasienter, men også en oppfølgingsstudie blant pasienter med psykiske problemer, antyder at også denne gruppen tåler behandlingen godt.

– Motivasjon og oppfølging er helt avgjørende

Både overlege Johnsen og Paulsen i Lundbeck Norge understreker viktigheten av at pasientene som skal bruke pillene er motiverte og at de i tillegg til medisinen får støttebehandling (intervensjon) hos legen.

Paulsen vil ikke anbefale å starte behandlingen uten at dette er på plass.

– Man kan sammenligne det med behandling av depresjon. Antidepressiva virker best når pasienten får støttebehandling, som for eksempel samtaleterapi. Det samme gjelder her, særlig i oppstartsfasen, så klarer pasientene seg selv etter hvert når de har fått kontroll over seg selv og alkoholforbruket.

Les også: Kan ha funnet kur for alkoholisme

- Stort fremskritt

Johnsen som tok sin doktorgrad i medisinbruk ved alkoholproblemer i 1990, mener dette er et stort steg i riktig retning.

– Det var Antabus jeg studerte den gang. Det er et alkoholavskrekkende medikament, det skal skremme deg fra å drikke ved at du blir fysisk dårlig. Det krever at noen, enten en lege eller hjemmesykepleien, må putte det i deg flere ganger i uka. Sånn sett er Selincro et stort fremskritt. Pasientene styrer inntaket av medikamentet selv, noe som betyr at man må støtte seg mer til pasientenes egen motivasjon.

Overlegen forteller at medikamenter mot alkoholproblemer er lite brukt i Norge per i dag.

– Antabus brukes noe. Det gis til dem som har et alvorlig alkoholproblem. Kombinert med motiverende rådgivning kan Selincro være et nytt alternativ for mange pasienter med alkoholproblemer, sier overlege Jon Johnsen til ABC Nyheter.

Det er så langt ikke registrert noen alvorlige bivirkninger ved det nye legemiddelet. De som er registrert er stort sett moderate og forbigående.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:29 Skogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47 – En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43 Kushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17 Skogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17 Oslo Børs opp på første handledag etter påske18:16 RBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32 Erna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26 Resett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01 – Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46 Ropstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39 Trump klar for ny tur til Europa16:23 FN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16 Nord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52 Norsk-tamiler redde for å reise hjem15:35 Sri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10 Saudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10 Twitter tredoblet overskuddet14:56 Flere bøker gis ut, men færre selges14:55 De Bruyne mister United-kampen14:34 To hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31 Venter milliardunderskudd i Norwegian14:28 Turistene rømmer Sri Lanka14:09 Mobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54 Trump møter dronning Elizabeth13:53 Ønsker kraftig poengstraff for rasisme13:52 Amundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43 Gerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42 Over 50 savnet i gruve i Myanmar13:30 Tor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12 IS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55 Klare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43 Indias statsminister avla stemme12:42 Europa kvitter seg med gjeld12:42 Macron skal presentere reformer12:33 Aksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32 Mann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10 Trond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00 Solskjær: – Spillerne har det vondt11:44 Eksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36 Tom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20 Kristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12 – Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59 NHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33 Forsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25 Kasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24 Kvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01 Ble antatt før noen hadde lest manuset09:59 Program for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55 Stenger en rekke tjenester denne uken09:21 Fansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19 Helland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19 Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48 Bolig i Østfold er overtent08:33 Nytt jordskjelv på Filippinene07:58 New York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57 Normal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52 Erna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41 Sabler ned det norske fagmiljøet07:35 Flere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31 – Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29 Pogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21 BT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03 Ola Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46 Liverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34 Påskefreden over for May06:13 Zuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04 Sørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02 Dødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01 Låvebrann i Buskerud slukket06:00 Alle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55 Myanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50 Dette skjer i dag05:39 Muslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38 Chelseas stortalent røk akillesen05:30 Dette skjedde i natt05:29 Katolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18 Studie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner
Siste nytt
19:29NorgeSkogbranner i Rogaland og Agder – evakuering i Sokndal18:55NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:47Verden– En bukse koster 3800-7000 liter vann å lage18:43PolitikkKushner vil legge fram fredsplan for Midtøsten etter ramadan18:17NorgeSkogbranner både i Rogaland og Vest-Agder18:17PengerOslo Børs opp på første handledag etter påske18:16SportRBK avlyste planlagt medlemsmøte17:32PolitikkErna Solberg: IS-mødrene må bli igjen i Syria17:26PolitikkResett: – Vi er blokkert av Googles annonsetjeneste17:01Penger– Nå må Siv Jensen få fingeren ut16:46PolitikkRopstad: – Mest krevende halvår for KrF noensinne16:39PolitikkTrump klar for ny tur til Europa16:23PolitikkFN-panel: En million arter kan bli utryddet16:16PolitikkNord-Koreas Kim møter Putin i Vladivostok15:52VerdenNorsk-tamiler redde for å reise hjem15:35VerdenSri Lankas statsminister frykter flere bomber15:10VerdenSaudi-Arabia henrettet 37 terrordømte15:10KulturTwitter tredoblet overskuddet14:56KulturFlere bøker gis ut, men færre selges14:55SportDe Bruyne mister United-kampen14:34NorgeTo hentet ut fra brannområde i Sokndal i Rogaland14:31PengerVenter milliardunderskudd i Norwegian14:28ReiseTuristene rømmer Sri Lanka14:09NorgeMobbeoffer vant fram mot kommune – får 1,2 millioner i erstatning13:54PolitikkTrump møter dronning Elizabeth13:53SportØnsker kraftig poengstraff for rasisme13:52PolitikkAmundsen: Uklokt og skuffende av Solberg13:43NorgeGerhardsen innstilt som ny utdanningsdirektør13:42VerdenOver 50 savnet i gruve i Myanmar13:30SportTor-Kristian Karlsen utsatt for grov vold på åpen gate13:12VerdenIS hevder å stå bak Sri Lanka-terror12:55PengerKlare posisjoner foran lønnsoppgjøret i staten12:43PolitikkIndias statsminister avla stemme12:42PengerEuropa kvitter seg med gjeld12:42PolitikkMacron skal presentere reformer12:33NorgeAksjonist anmeldt under demonstrasjon mot vindkraftverk12:32NorgeMann skadd i arbeidsulykke i tunnel12:10PolitikkTrond Giske og Haddy N'jie snakker ut på TV 212:00SportSolskjær: – Spillerne har det vondt11:44VerdenEksperter: Lokal islamistgruppe fikk trolig bistand utenfra11:36SportTom Tvedt fortsatt i tenkeboksen: – Må vurdere nøye11:20SportKristoffersen-dom kommer trolig neste uke11:12Verden– Kirkeangrepet var hevn for moskéangrep10:59SportNHL tenker grønt og kjøper klimakvoter10:33NorgeForsvaret: Militær kapasitet redusert etter fregattforlis10:25PolitikkKasakhstans midlertidige president kan få fortsette10:24VerdenKvinne pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:01KulturBle antatt før noen hadde lest manuset09:59Helse og livsstilProgram for malariavaksiner for barn rulles ut i Afrika09:55MotorStenger en rekke tjenester denne uken09:21SportFansen gir styret og spillerne skylden for United-kollaps09:19SportHelland etter nytt RBK-poengtap: – Vi er litt i slutten av oppkjøringa09:19PolitikkRegjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere08:48NorgeBolig i Østfold er overtent08:33VerdenNytt jordskjelv på Filippinene07:58SportNew York Red Bulls avfeier Henry-samtaler07:57NorgeNormal trafikk på Østfoldbanen etter avsporing07:52NorgeErna Solberg kritiserer Aps innvandringspolitikk07:41Helse og livsstilSabler ned det norske fagmiljøet07:35NorgeFlere hundre barn bor på hemmelig adresse i Norge07:31Verden– Syrer tatt inn til avhør om terroren på Sri Lanka07:29SportPogba om Everton-tapet: – Respektløst overfor laget og fansen07:21NorgeBT: Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner07:03SportOla Hobber Nilsen dømmer toppoppgjør i Egypt06:46SportLiverpool-legende presentert som ny Brisbane-trener06:34PolitikkPåskefreden over for May06:13SportZuccarello og Dallas til kvartfinale etter sudden death06:08VerdenNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig06:04VerdenSørgedag, unntakstilstand og soldater i gatene på Sri Lanka06:02VerdenDødstallet på Sri Lanka har steget til 31006:01NorgeLåvebrann i Buskerud slukket06:00NorgeAlle alvorlige småbåtulykker i fjor under lupen i ny rapport05:55VerdenMyanmars Høyesterett avviser journalisters anke05:50NorgeDette skjer i dag05:39NorgeMuslimsk Dialognettverk fordømmer Sri Lanka-terroren05:38SportChelseas stortalent røk akillesen05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeKatolske norsktamiler i sorg etter Sri Lanka-terroren05:18VerdenStudie viser «skremmende rask» smelting av Grønlandsisen04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:21PengerKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43PolitikkTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34PengerStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus