Pille mot alkoholsug godkjent for bruk i Norge

Statens legemiddelverk har godkjent et nytt legemiddel, Selincro, som kan hjelpe pasienter med alkoholproblemer til å redusere alkoholforbruket, uten at de trenger å være helt avholdende.
Statens legemiddelverk har godkjent et nytt legemiddel, Selincro, som kan hjelpe pasienter med alkoholproblemer til å redusere alkoholforbruket, uten at de trenger å være helt avholdende.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne behandlingen vil kunne spare helsevesenet for mange penger og spare pasientene og deres pårørende for mye lidelse, mener overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag en av ti voksne i Norge drikker på en måte som medfører stor risiko for helseskade og avhengighet. Ett av kjennetegnene på alkoholavhengighet er manglende evne til å begrense seg eller til å stoppe å drikke.

Nå har Statens legemiddelverk godkjent et nytt legemiddel, Selincro, som kan hjelpe pasienter med alkoholproblemer til å redusere alkoholforbruket, uten at de trenger å være helt avholdende.

– Denne medisinen tas først og fremst for å redusere forbruket av alkohol. De fleste vil helst kunne ta seg ett glass i sosiale settinger. Totalavholdenhet er vanskelig å oppnå hos denne pasientgruppen. Det er vanskelig alltid å måtte fortelle venner og kolleger at du må være avholdende fordi du har et alkoholproblem, sier Stig Paulsen, administrerende direktør i Lundbeck Norge, som markedsfører pillene, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange som prøver å slutte helt å drikke, faller tilbake igjen fordi dette er så vanskelig. Det er viktig i alle settinger å sette seg realistiske mål, legger han til.

Paulsen mener alkoholavhengighet i alle år har vært neglisjert i Norge. Han anslår at bare om lag fem prosent av dem som er alkoholavhengige eller har et skadelig alkoholforbruk, får behandling i det norske helsevesenet.

Norske legemiddelmyndigheter er nå først ute i verden med å godkjenne

Selincro som et legemiddel som kan redusere skadelig høyt alkoholforbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen andre medisiner som hjelper brukeren å redusere inntaket av alkohol på denne måten. Hvis du vet du har et problem og vet du skal eksponeres for alkohol, kan du ta en tablett om morgenen. Selv om du tar deg ett glass eller to senere på dagen får du ikke lyst på de neste fem, seks glassene, sier Paulsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: En av tre butikker solgte alkohol til mindreårige

Avhengige mangler reguleringsmekanisme

Han forklarer at de som ikke har et alkoholproblem har en mekanisme som slår inn når de ser en flaske alkohol, som forteller dem at de ikke kan drikke den nå, hvis det ikke er riktig anledning.

Men hos dem som har en alkoholavhengighet, enten den er nedarvet eller har oppstått gjennom mye drikking, så mangler denne sperren.

– De trigges til å drikke ved synet av glasset eller flasken, og så trigges de til å ta enda en flaske og slik fortsetter det, det er en negativ spiraleffekt. Vårt legemiddel hjelper til med reguleringen, pillene hjelper dem som mangler denne reguleringsmekanismen. Dermed vil de klare å stoppe etter to til tre glass.

– Det er det revolusjonerende. Man kan få ned forbruket til et nivå som ikke er definert som skadelig. Man kan ta ett glass, men fremdeles ha kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barn sliter mest hvis mor drikker

– Kan forebygge alvorlige problemer

Overlege Jon Johnsen ved Klinikk for rus og psykiatri Blakstad, som har doktorgrad i bruk av medisiner for å behandle alkoholproblemer, tror de nye pillene vil kunne hjelpe mange som har moderate alkoholproblemer, mens de med de aller mest alvorlige problemene fremdeles bør forsøke totalavhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange flere pasienter med moderate problemer enn det er pasienter med alvorlige problemer. Få får hjelp, men mange pasienter med alkoholrelatert sykdom legges inn ved norske sykehus.

– Denne behandlingen vil kunne spare helsevesenet for mange penger og spare pasientene og deres pårørende for mye lidelse, mener overlegen.

Han tror også den nye behandlingen vil kunne bidra til å forebygge at folk med moderate alkoholproblemer får mer alvorlige problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor blir kvinner raskere alkoholikere

- Fastlegen har en nøkkelrolle

Johnsen forklarer at middelet virker ved at det gjør at hjernen ikke frisetter like mye dopamin.

– Da blir alkoholsuget redusert og hvis du har drukket vil ruseffekten bli mindre, sier han.

Johnsen forklarer videre at effekten av det nye middelet er godt dokumentert. Det er gjort internasjonale studier med pasienter som ble vervet til studien gjennom sin allmennlege.

Deltagerne brukte gjennomsnittlig 85 gram alkohol per dag - en mengde som tilsvarte 1,5 flasker rødvin per dag. De fikk en kortvarig, motiverende rådgivning fra legen og så fikk de beskjed om å bruke en tablett en til to timer før de ville komme i situasjoner hvor de ville kjenne på alkoholsuget. En gruppe fikk narrepiller mens en annen gruppe fikk Selincro.

– De som fikk Selincro reduserte forbruket mer enn de som fikk narrepille, sier Johnsen og forklarer at de som fikk det nye legemiddelet reduserte det daglige inntaket av alkohol fra 85 gram i snitt, til gjennomsnittlig 30 gram per dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men studien viste at de som bare fikk en kortvarig intervensjon hos fastlegen og en narrepille, også klarte å redusere forbruket sitt. Dette viser at fastlegen har en svært viktig rolle når det gjelder å hjelpe folk i faresonen til å redusere alkoholforbruket sitt, mener Johnsen.

– Mange av fastlegene kunne gripe tak i pasientenes alkoholproblemer, mange er allerede flinke til det. Det er viktig at fastlegene kjenner til alkoholvanene til pasientene sine og forsøker å få til en reduksjon der det er nødvendig.

Studien Johnsen viser til ble gjort blant ellers friske pasienter, men også en oppfølgingsstudie blant pasienter med psykiske problemer, antyder at også denne gruppen tåler behandlingen godt.

– Motivasjon og oppfølging er helt avgjørende

Både overlege Johnsen og Paulsen i Lundbeck Norge understreker viktigheten av at pasientene som skal bruke pillene er motiverte og at de i tillegg til medisinen får støttebehandling (intervensjon) hos legen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paulsen vil ikke anbefale å starte behandlingen uten at dette er på plass.

– Man kan sammenligne det med behandling av depresjon. Antidepressiva virker best når pasienten får støttebehandling, som for eksempel samtaleterapi. Det samme gjelder her, særlig i oppstartsfasen, så klarer pasientene seg selv etter hvert når de har fått kontroll over seg selv og alkoholforbruket.

Les også: Kan ha funnet kur for alkoholisme

- Stort fremskritt

Johnsen som tok sin doktorgrad i medisinbruk ved alkoholproblemer i 1990, mener dette er et stort steg i riktig retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var Antabus jeg studerte den gang. Det er et alkoholavskrekkende medikament, det skal skremme deg fra å drikke ved at du blir fysisk dårlig. Det krever at noen, enten en lege eller hjemmesykepleien, må putte det i deg flere ganger i uka. Sånn sett er Selincro et stort fremskritt. Pasientene styrer inntaket av medikamentet selv, noe som betyr at man må støtte seg mer til pasientenes egen motivasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlegen forteller at medikamenter mot alkoholproblemer er lite brukt i Norge per i dag.

– Antabus brukes noe. Det gis til dem som har et alvorlig alkoholproblem. Kombinert med motiverende rådgivning kan Selincro være et nytt alternativ for mange pasienter med alkoholproblemer, sier overlege Jon Johnsen til ABC Nyheter.

Det er så langt ikke registrert noen alvorlige bivirkninger ved det nye legemiddelet. De som er registrert er stort sett moderate og forbigående.