Meny

Serbia og Kosovo fortsatt ikke enige

Kosovos statsminister Hashim Thaci ved ankomsten i Brussel onsdag. Det kan bli nye samtaler fredag med Serbias statsminister Ivica Dacic. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtalene mellom Serbia og Kosovo om den tidligere serbiske provinsens framtid har nok en gang kollapset. Men døra står på gløtt for enda et møte.

Natt til torsdag ble det klart at den niende runden med samtaler i EU-regi hadde mislyktes – i likhet med de forrige åtte framstøtene.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton, som megler mellom partene, sa likevel at det var gjort framskritt. Uenighetene er nå «smale og svært grunne», ifølge Ashton.

Den serbiske statsministeren Ivica Dacic og hans kollega Hashim Thaci fra Kosovo deltok begge på møtet i Brussel.

EU-forhandlinger

Serbiske myndigheter avviste i forrige uke et løsningsforslag fra EU, men vet at de kan se langt etter EU-medlemskap dersom ikke partene blir enige om en praktisk ordning for Kosovo som løsrev seg for fem år siden.

Les også: Nasjonalistisk vind i Serbia etter Haag-dommer

Ett hovedspørsmål er hvilken grad av uavhengighet den serbiske minoriteten nord i Kosovo skal få.

Internasjonale

Serbia skal blant annet ha satt seg fullstendig imot punkt 14 i forslaget fra EU der det heter at Serbia oppgir motstanden mot at Kosovo blir med i internasjonale organisasjoner. Innforstått i dette er Serbias motstand mot at Kosovo blir med i FN.

– Å fjerne det punktet vil undergrave hele avtalen, sier for sin del Bekim Collaku, rådgiver for Kosovos statsminister Hashim Thaci, til Reuters.

– Hva slags normalisering snakker vi om hvis Serbia skal fortsette å blokkere Kosovos euroatlantiske vei?

Uavhengig

Serbia har aldri godtatt Kosovos uavhengighet og mener fortsatt at området er en serbisk provins.

Les også: Tidligere krigshisser blir serbisk president

– Skal Serbia la Kosovo bli medlem av internasjonale organisasjoner? Da kan vi like godt skrive at vi anerkjenner Kosovo som uavhengig. Vi vil aldri akseptere det, uttalte statsminister Ivica Dacic.

De to partene må bli enige i løpet av kort tid hvis EU skal kunne gi grønt lys for medlemskapsforhandlinger med Serbia i juni.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus