Meny

Leter etter overlevende og døde i Texas

Bildet viser skadde som får behandling ute på en fotballbane ved en skole i nærheten av fabrikken. Foto: AP Photo/WFAA-TV

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den beske lukten av brann og røyk lå tungt over småbyen West i Texas torsdag, dagen etter at en gjødselfabrikk gikk i luften i en voldsom eksplosjon. Håpet om å finne flere overlevende svinner. Se video nederst i saken.

Situasjonen var torsdag fortsatt uoversiktlig. Ifølge politiet er mellom fem og 15 antatt døde.

Blant de savnede er tre eller fire brannmenn som hadde rykket ut for å delta i slukningsarbeidet, opplyste polititalsmann William Patrick Swanton på en pressekonferanse. Han understreket at redningsarbeidet fortsatt pågår.

– Det er gode nyheter, for det betyr at de trolig fortsatt finner skadde, sa han. Men ettersom timene går, svinner håpet.

Brann under kontroll

Torsdag brant det fortsatt i ruinene av fabrikken, ifølge men redningsmannskapene var brannen nå under kontroll, og det er ikke lenger fare for nye eksplosjoner.

Over 160 mennesker ble skadd og får behandling på tre sykehus i byene Waco og Dallas.

– Vi ser mange flenger og ortopediske skader, sier David Argueta ved Hillcrest Baptist sykehus.

Se bildeserie fra eksplosjonsområdet

Et uvær som er på vei mot Texas kan imidlertid skape problemer for redningsarbeidet. Regnvær kan redusere faren fra giftige gasser fra anlegget, men sterk vind kan samtidig gjøre slukningsarbeidet vanskeligere.

Krigssone

Selv om alt tyder på at det var en ulykke, blir hendelsen inntil videre etterforsket som en kriminalsak, ifølge Swanton.

Sentrum av byen så ut som en krigssone etter at fabrikken eksploderte i en enorm ildkule onsdag kveld. Mellom 60 og 80 hus, deriblant en boligblokk med 50 leiligheter, ble sterkt ødelagt eller jevnet med jorda. Et aldershjem i nærheten fikk også store skader. Av boligblokka står bare skjelettet igjen.

Halvparten av de 2.700 innbyggerne i West, blant dem beboerne på aldershjemmet, er evakuert.

Samtidig kommer det melding om flere tilfeller av plyndring av boliger og bedrifter som har blitt forlatt eller ødelagt.

Jordskjelv

Brannmannskaper, politi og medisinsk personell var allerede på plass for å slukke en større brann på fabrikken da den plutselig gikk i lufta.

Les også: Småby i Texas forvandlet til krigssone etter eksplosjon–

Eksplosjonen var så kraftig at det amerikanske jordskjelvsenteret USGS registrerte den som et jordskjelv med styrke 2,1. Den kunne merkes i Dallas, nesten 100 kilometer borte.

Brannmannskapene er også bekymret for enda en enorm tank med ammoniakkgass, men ifølge Swanton er faren redusert etter at brannmannskapene hadde fått kontroll på ilden under tanken.

Ammoniakk

Ifølge visebrannsjef i Waco, Don Yeager, dreide det seg om en vannfri ammoniakkeksplosjon. Vannfri ammoniakk er giftig, farlig for miljøet og brannfarlig.

West Fertilizer har ifølge Dallas Morning News tidligere gitt myndighetene beskjed om at det ikke var fare for brann eller eksplosjon ved anlegget, trass i at det var oppbevart 24 tonn vannfri ammoniakk på fabrikken.

Det verst tenkelige scenariet var ifølge rapporten en 10 minutters gasslekkasje som verken ville skade eller ta livet av noen.

I Norge er det to kunstgjødselfabrikker: Yara på Herøya i Porsgrunn kommune i Telemark og Yara Glomfjord i Meløy kommune i Nordland.

På Herøya produseres ammoniakken på stedet, mens i Glomfjord blir ammoniakken importert. Fabrikksjef Per Knudsen på Herøya sier en eksplosjon som den i Texas ikke kan skje ved det norske anlegget.

– Produktene her er ikke av en slik type at de kan forårsake så store eksplosjoner, sier Knudsen til NRK.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus