Meny

Småby i Texas forvandlet til krigssone etter eksplosjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et større område i en småby i Texas ser ut som en krigssone etter at en gjødselfabrikk eksploderte i en enorm ildkule. Flere titalls mennesker kan ha mistet livet, og minst 200 er skadd.

Mens brannmannskapene kjempet mot ilden natt til torsdag, økte frykten for at enda en stor tank med kunstgjødsel kunne gå i lufta.

Et sykehjem og en boligblokk nær fabrikken som eksploderte tirsdag kveld, er fullstendig ødelagt, og det kan fortsatt også være mennesker som er innesperret i sine hjem i et boligområde i nærheten.

Se bildeserie fra eksplosjonsområdet

– Mellom 60 og 70 mennesker er omkommet, hevder tjenestemannen George Smith til den lokale TV-stasjonen KWTX. Smith jobber med krisehåndtering i småbyen West hvor fabrikken ligger, men tallene er foreløpig ikke bekreftet.

Årsaken til eksplosjonen er ikke kjent, men myndighetene avviser at dreier seg om terrorisme.

– Enormt mange skadd

D.L. Wilson fra delstatens departement for offentlig sikkerhet sier til KWTX at eksplosjonen har forårsaket «et enormt antall skadde». Mange skadde ligger i respirator på sykehus i området med kjemiske skader.

En boligblokk med rundt 50 leiligheter er fullstendig ødelagt, og bare det som kan kalles et skjelett av bygningen, står igjen, forteller Wilson.

Tidligere meldinger gikk ut på at det var folk igjen i bygningen, blant annet to barn, men det er uklart hva som er skjedd etterpå.

Mange pasienter fra et pleiehjem i nærheten er evakuert, men det er også frykt for at noen ligger igjen i ruinene.

– Vi har flyttet pasienter ut av sykehjemmet og tatt dem med til en fotballbane i nærheten, sier Crystal Anthony, som befant seg i byen da det smalt, til avisa Waco Tribune-Herald.

Ordfører Tommy Muska i West opplyser til Reuters at fem eller seks brannmenn som var blant de første som kom til stedet, er savnet.

Her eksploderer fabrikken (amatørvideo) (Teksten fortsetter under klippet)

– Innbyggere evakueres

En stor røyksøyle steg opp fra anlegget etter eksplosjonen litt før klokken 20 onsdag kveld lokal tid. West ligger i nærheten av byen Waco i den vestlige delen av Texas.

– Det er mye ødeleggelse. Jeg har aldri sett noe slikt før. Det ser ut som en krigssone med alle vrakrestene, sier sheriff Parnell McNamara fra McLennan fylke.

Innbyggerne i West har fått beskjed av myndighetene om å evakuere på grunn av farlige giftgasser i området, ifølge TV-stasjonen CNN. Et sykehus i området har tatt imot 66 skadde, hvorav tilstander er alvorlig for 38.

– Blåst i stykker

En lokal innbygger sier til CNN at eksplosjonen «hørtes ut som en bombe» i bakgården hans. Hva som forårsaket eksplosjonen, er foreløpig ikke kjent, men eksplosjonen skjedde mens brannmenn prøvde å slukke en mindre brann ved anlegget.

– Hvert eneste hus innenfor de nærmeste fire kvartalene er blåst i stykker, sier Bill Bohannan til Waco Tribune-Herald.

Eksplosjonen ved fabrikken West Fertilizer kunne høres over et stort område, og mange lokale innbyggere har mistet strømmen.

19. april er det 20 år siden politiet gikk til aksjon mot en lokal sekt som hadde forskanset seg på en gård utenfor Waco. Over 70 mennesker ble drept da gården ble satt i brann etter en skuddveksling med politiet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus