Meny

Fafo: – 23 prosent innvandrere i Norge i 2030

VENTER VEKST: Det er ventet at Norge vil øke andelen innvandrere kraftig de neste årene. Her fra feiring av den pakistanske nasjonaldagen utenfor Vigelandsparken i Oslo. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen innvandrere vil øke kraftig de neste 17 årene, ifølge en ny rapport.

Tirsdag presenterte Fafo de første delrapportene fra det nordiske forskningsprosjektet om utfordringene for de nordiske modellene.

– I dag har Norge 13 prosent innvandring. I 2030 kan det tallet øke til 23 prosent. Prognosene er usikre, men vi legger dette til grunn, sa Fafos instituttsjef, Tone Fløtten, under presentasjonen av «befolkningsendringer» for de kommene år.

Kan passere Danmark

Til sammenligning er det ventet at innvandringsandelen i Sverige vil øke fra dagens 15 til 18 prosent i samme tidsperiode.

For Danmark tror Fafo at andelen vil øke fra 10 til 14 prosent.

Slår disse spådommene til vil dermed Norge passere begge sine naboland innen 2030, skriver Nettavisen.

Les også: – Innvandrere koster Norge mange milliarder kroner

Store forskjeller

Rapporten peker også på til dels store forskjeller mellom de nordiske landene:

«Finland har hatt lite innvandring. Island hadde lite innvandring frem til midten på 1990-tallet, men siden har innvandringen økt. Danmark plasserer seg midt på treet. Norge har hatt en kraftig innvandring de siste årene, særlig etter EU-utvidelsen i 2004, men Sverige har den aller største innvandringen.»

Tone Fløtten sier at hun ikke ønsker å gå inn i selve innvandringsdebatten, og sier følgende:

– Jeg har fokus på de utfordringer vi står overfor med en økende andel innvandrere: Flere innvandrerkvinner må ut i arbeid, deres sosiale deltagelse bør bli bedre og levekårene generelt bør bli bedre, slår hun fast.

Les også: – Må være lov å påpeke at innvandringen går for fort

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus