Meny

– Toppløs-spekulasjoner må ta slutt

SPEKULASJONER: Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier at hun håper ryktene om det påståtte bildet nå tar slutt. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos har ikke funnet det mye omtalte toppløsbildet av den fornærmede jenta, etter nye undersøkelser av Rune Øygards mobil. Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, håper snart spekulasjonene tar slutt.
Fakta om Øygard-saken:

 

* Rune Øygard (53) ble 17. desember dømt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Dommen lød på fire års fengsel. Øygard må også betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta.

* Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

* Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham er over. Nylig vedtok imidlertid kommunestyret at Øygards fra nyttår ikke lenger vil få lønn så lenge han er permittert.

* Politiet startet etterforskning etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars i år.

* Ifølge tiltalen skjedde ett av overgrepene da jenta var under 14 år, mens de andre overgrepene skal ha skjedd mens hun fortsatt var under 16 år.

* Saken startet tirsdag 9. oktober i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Torsdag 1. november startet partenes prosedyrer.

(Kilde: NTB)

Etter å ha gjennomgått i alt fem mobiltelefoner har ikke Kripos funnet noen spor etter toppløsbildet offeret i saken har påstått Rune Øygard tok av henne med sin telefon og sendte til henne.

Ifølge VG konkluderer Kripos med at de har gjort en grundig undersøkelse og tømt mobilen for all rådata, uten tellende resultat.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier at hun håper ryktene om det påståtte bildet nå tar slutt.

– Jeg oppfatter det slik at alle bilder på hans telefon nå er rekonstruert og viser helt normale familiesituasjoner. Så da håper jeg at både politiet og alle slutter å spekulere i at det befinner seg slike bilder på telefonen som fornærmede har opplyst. På et eller annet tidspunkt må man gi seg, sier Larsen.

Les også: Undersøker ytterligere fire telefoner i Øygard-saken

– Satt toppløs på fanget

Kripos skal med ulike programvarer ha klart å rekonstruere bilder helt tilbake til 2005. Flere av bildene som er funnet på mobilene skal være av jenta, men det skal være bilder der jenta har klær på.

Kripos konkluderer likevel med at de ikke kan slå fast at bildet ikke kan ha vært på telefonen.

Det påståtte toppløsbildet skal være tatt i 2010 mens hun satt toppløs på fanget til Øygard.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter, ønsker ikke si hva Kripos har funnet på mobilene.

– Dette har jeg ingen kommentarer til. Det jobbes kontinuerlig med å undersøke databeslag. Dette er et meget omfattende arbeid, og Kripos jobber med dette til de er ferdige, sier Klundseter til VG.

Les også: Åtte nye vitner skal avhøres i Øygard-saken

Snart ankesak

Den massive telefonkontakten mellom jenta og eksordføreren står helt sentralt i bevisbildet i saken.

Eidsivating lagmannsrett godkjent 30. januar anken til den tidligere Arbeiderparti-ordføreren i Vågå. Allerede før dommen ble avsagt i Sør-Gudbrandsdal tingrett hadde Rune Øygard varslet at han ville anke saken dersom han ble dømt - og han anket dommen på stedet da den ble lest opp i Sør Gudbrandsdal tingrett like før jul.

Overgrepene Øygard er dømt for, skjedde ifølge dommen fra jenta var 13 år til hun var 15 år.

Over 50 personer skal inn i Eidsivating lagmannsrett i Hamar for å forklare seg.

Ankesaken starter 22. april.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus