Meny

– Giftbrev sendt til Obama

Et brev med et mistenkelig stoff, muligens gift, som var sendt til president Barack Obama, ble tirsdag oppdaget i en rutinekontroll. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et brev som tirsdag ble sendt til president Barack Obama, inneholdt den dødelige giften ricin, bekrefter FBI.

Brevet ble oppdaget og stanset under en kontroll tirsdag før det nådde fram til Det hvite hus, opplyser den amerikanske sikkerhetstjenesten Secret Service onsdag.

Secret Service jobber nå sammen med FBI for å forsøke å finne avsenderen.

Senatet evakuert

Like etter at nyheten om giftbrevet til Obama ble kjent, ble to av kontorbygningene til Senatet evakuert etter mistenkelige funn.

Les også: Politiet mener bombene var tidsinnstilt

En mistenkelig pakke ble funnet på kontoret til den demokratiske senatoren Richard Shelby. Samtidig ble en mann anholdt og tatt inn til avhør etter at han ble stanset i sikkerhetskontrollen da han forsøkte å gå inn i den ene kontorbygningen.

Mannen, som ifølge sikkerhetskilder virker mentalt ustabil, hadde med seg en ryggsekk som var full av forseglede brev. Det er ikke kjent hva brevene inneholdt.

Etter om lag en time ble evakueringen av den ene kontorbygningen avblåst, og de ansatte kunne vende tilbake til kontorene sine.

Ingen sammenheng med Boston

Samme dag som brevet til Obama ble oppdaget, ble et brev som også trolig inneholdt ricin, sendt til Kongressen.

Brevet var adressert til den republikanske senatoren Roger Wicker, men ble oppdaget i en rutinekontroll av posten i Senatet før Wicker mottok det.

Les også: Dette inneholdt Boston-bombene

Sikkerhetsberedskapen i USA er ekstra høy i kjølvannet av bombeangrepet i Boston mandag. Men ifølge FBI er det trolig ingen sammenheng mellom giftbrevene og mandagens bombeangrep.

– Etterforskningen av disse brevene pågår, og flere brev kan bli funnet. Men det er ingenting som tyder på at det er en forbindelse til angrepet i Boston, opplyser FBI i en kunngjøring.

Dødelig gift

Post til Kongressen er blitt undersøkt utenfor kongressområdet helt siden brev med miltbrannbakterier ble sendt til den amerikanske nasjonalforsamlingen i 2001.

Les også: Familien trodde Krystle var i live

Også all post til Det hvite hus undersøkes utenfor området det ligger på, før det viderebringes til presidenten og hans stab.

I 2004 ble flere av Senatets bygninger stengt etter at et brev med ricin ble sendt til en av senatorene.

En ny episode knyttet til giftstoffet ble kjent i 2011, da fire eldre menn i USA ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon.

Mennene tilhørte en militsgruppe og forsøkte å framstille ricin, ifølge politiet.

Ricin er en svært kraftig gift, og noen få korn av stoffet er nok til å ta livet av et voksent menneske.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus