Meny

Flere tusen kvinner stålsatt for silikonrettssak

Advokater som representerer saksøkerne tar plass i den improviserte rettssalen der saken om selskapet PIPs bruk av gal type silikon i brystimplantater skal behandles. Over 5.000 kvinner har gått til sak mot PIP-grunnlegger Jean-Claude Mas og fire andre for bruk av industrisilikon i stedet for kosmetisk silikon i implantatene. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen kvinner har saksøkt det franske selskapet PIP, og fem av sjefene stilles for retten for å ha solgt brystimplantater som inneholdt potensielt giftig silikon.

– Jeg forventer at vi blir behandlet som ofre, ikke bare som en gjeng kvinnfolk som ville ha implantater, sa saksøker Angela Mauro da hun kom til rettsmøtet onsdag.

Hennes egne silikoninnlegg sprakk to ganger, og hun måtte ta permisjon fra jobben for å få behandling.

Ble buet på

Rettssaken er en av de største i fransk rettshistorie. Over 5.000 kvinner er oppført som parter i saken, der PIP-grunnlegger Jean-Claude Mas og fire andre er tiltalt for grov svindel.

Hovedpunktet i tiltalen er at silikon som var beregnet på industribruk og som kunne være giftige og kreftfremkallende, ble brukt i implantatene.

Les også: Fransk implantat-direktør siktet

Mas ble møtt med buing da han tok plass på tiltalebenken i Marseille onsdag. Rettsforhandlingene er flyttet til et improvisert rettslokale i et kongressenter i havnebyen i det sørlige Frankrike, for at flere hundre av saksøkerne og deres advokater skal få plass.

Mange ofre

Anslagsvis 300.000 kvinner i 65 land, blant dem Norge, skal ha fått operert inn PIP-implantater. Disse har dobbelt så stor risiko for å sprekke som tilsvarende produkter fra andre selskaper, men fagfolk avviser at de kan utløse kreft.

Jean-Claude Mas har i avhør innrømmet at han begikk svindel. Men ved innledningen av rettssaken onsdag, opplyste han at han er pensjonist, slik at saksøkerne neppe kan regne med større erstatninger fra ham personlig.

Les også: Implantatdirektør pågrepet i Frankrike

Marked

Mas, som tidligere hadde vært handelsreisende, grunnla PIP i 1991 for å dra nytte av det som da var et raskt voksende globalt marked for kosmetiske brystimplantater. Selskapet vokste til å bli verdens tredje største på dette markedet.

Men veksten fikk en brå slutt da helsemyndighetene oppdaget at Mas sparte millioner av euro på å bruke billig industrisilikon i stedet for kosmetisk silikon. PIP-implantatene ble forbudt og selskapet avviklet.

Les også: Advarer om ny bryst-trussel

De fem tiltalte risikerer opp ti fem års fengsel hver hvis de blir funnet skyldige. Behandlingen av saken ventes å vare fram til 17. mai, men kjennelse og dom neppe faller før mot slutten av året.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus