Meny

Fant store mengder granater i Harstad havn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med mudringsarbeid i Harstad havn ble det onsdag funnet en større mengde granater fra 2. verdenskrig.
Under mudringsarbeid i Harstad havn er det funnet over 300 granater fra krigens dager, som nå skal destrueres av Forsvaret.

Mudderet hadde blitt fraktet til en fylling med en lekter, og det var der arbeiderne oppdaget granatene tirsdag. Så langt har sprengstoffeksperter fra Forsvaret funnet 300 granater, og det kan være flere.

Blir uskadeliggjort

– Dette er trolig tyske granater fra andre verdenskrig, som er blitt dumpet i sjøen. Det er artillerigranater som kan brukes både på land og på skip, og er i ulike størrelser fra 37 til 150 millimeter, sier kommandørkaptein Harald Furu til NTB.

Han er sjef for Ramsund orlogsstasjon, og det er mannskap derfra som nå har fraktet mange av granatene bort i et godkjent kjøretøy.

– Dette er folk som vet hvordan man håndterer eksplosiver, og som passer på at sikkerheten blir ivaretatt. Granatene blir fraktet til Ramsund så de kan bli uskadeliggjort på et sprengningsfelt, forteller han.

Stort funn

Det er ikke uvanlig at man kommer over gamle miner og granater fra andre verdenskrig langs kysten, men ifølge Furu er dette et stort funn.

– Det var vanlig at ammunisjon ble dumpet i vannet eller gravd ned etter krigen. Så når vi kommer over slike områder kan det fort bli mye. Det er ikke første gang vi kommer over slike felt, sier han.

Onsdag kveld jobbet Forsvaret fortsatt med å gjennomsøke lekteren og fyllingen, og hvis det er nødvendig fortsetter arbeidet torsdag.

– Vi er fortsatt i et tidlig stadie. Dette er ikke blindgjengere, men ubrukt ammunisjon. Så hvis disse granatene behandles på riktig måte skal det ikke være fare for at de går av, forteller Furu.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus