Meny

Arbeiderpartiets landsmøte 18. - 21. april:

Arbeiderpartiet senker kravet til selvforsyning av landbruksvarer

Helga Pedersen: - Vårt mål for selvforsyning er å holde på nivået i 2011, ikke hva det var i 2005, gjør Ap-nestlederen klart. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kom ny statistikk som viste kraftig fall i norsk selvforsyning av landbruksvarer under den rødgrønne regjeringen. Det følger Ap-landsmøtet opp i partiets nye program.

Selvforsyningen av norske landbruksvarer har falt fra 52 prosent da de rødgrønne partiene overtok i 2005, til 47 prosent i 2011 og 2012.

Det viser en fersk statistikk offentliggjort av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning, Nilf, mandag.

Det innebærer at Arbeiderpartiets ambisjonsnivå for selvforsyning svekkes tilsvarende, gjør nestleder Helga Pedersen klart overfor ABC Nyheter.

Pedersens uttalelse kommer dagen før Arbeiderpartiets landsmøte åpner, og rett før jordbruksforhandlingene mellom staten, Norges Bondelag og Norsk bonde- og småbrukarlag sparkes i gang.

Les også: - Regjeringen uten respekt for jordbruket!

«På dagens nivå»

«Arbeiderpartiet vil: Opprettholde selvforsyningsgraden på om lag dagens nivå...» heter det i utkastet til stortingsvalgprogram som Helga Pedersen har ledet arbeidet med.

- Hva regner du som dagens nivå, som jo har falt betydelig i den rødgrønne regjeringsperioden. 52 eller 47 prosent, Helga Pedersen?

- Vel, dette er samme formulering som i regjeringens landbruksmelding som ble vedtatt i 2012. Da er det naturlig å legge nivået i 2011 til grunn, slår hun fast.

Det er altså 47 prosent. Tallet omfatter også kjøttproduksjon basert på importerte råvarer til fôr, slik som soya. Trekkes den fra, viser det seg at det virkelige nivået på selvforsyning var 41 prosent i 2011 og 40 prosent i 2012.

– Ikke stor, stygg ulv

I landbrukskretser har Arbeiderpartiet hele tida vært sett som den store, stygge ulven som hindrer bedre jordbruksavtaler som oppmuntrer til mer produksjon.

I fjor brøt begge organisasjonene i landbruket forhandlingene og frustrasjonen var enorm etter tilbudet staten ga.

Les: Bøndene stopper maten i protest mot regjeringen

- Blir det noen forandring på Ap-politikken i kommende stortingsperiode?

- Jeg er ikke enig i beskrivelsen av Arbeiderprtiets politikk, tvert i mot. Partiet vårt er veldig engasjert i ha levedyktig landbruk over hele landet. Jeg tror alle er enige om at næringa har fått et stort løft under denne regjeringen.

- Så blir det et forhandlingsspørsmål, smiler hun om det forestående jordbruksoppgjøret.

Lover likt, blir forskjellig

Forslaget til Arbeiderpartiets partiprogram viderefører løftet om å sikre bøndene en inntektsutvikling på lik linje med andre.

Men Arbeiderpartiet har til nå ment lik prosentvis utvikling. I og med at bøndene bare tjener rundt halvparten av landsgjennomsnittet, vil inntektsgapet i kroner og øre dermed bare øke år for år.

I 2012 lå inntekten for et årsverk i jordbruket på 258.100 kroner ifølge Budsjettnemnda for jordbruket , som presenterte sine tall mandag. Til sammenlikning var gjennomsnittet for landets lønnsmottakere 470.900 kroner for et årsverk, ifølge Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene.

Tidligere landbruksforsker Svenn Arne Lie har laget denne oversikten over inntektsutviklingen:

Saken fortsetter under bildetOffisielle tall gir denne utviklingen for bondens inntekter (nederst) og lønnsmottakernes. Graf: Svenn Arne Lie.Offisielle tall gir denne utviklingen for bondens inntekter (nederst) og lønnsmottakernes. Graf: Svenn Arne Lie.

Les også: Senterpartiet vil stemme imot inntektsløfte til bøndene i dag

Les forslaget til Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram 2013-2017

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus