Meny

Størst fare for vårflom i Troms og Finnmark

Sen snøsmelting øker faren for storflom enkelte steder i Nord-Norge. Foto: Svein Eriksen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnmark og Troms er mest utsatt for å bli rammet av stor flom denne våren.

– I resten av landet er sannsynligheten mindre enn normalt for stor vårflom, sier flomvarsler Inger Karin Engen i NVE.

Det er snømengden som gjør at faren er størst i de to nordligste fylkene.

– Finnmark og Troms har mer snø enn normalt. I resten av landet er snømengden stort sett normal eller mindre enn normal, bortsett fra lavlandet langs kysten av Nordland og i kystnære og lavereliggende områder på Sør- og Østlandet. Det er ikke mye snø der heller, men mer enn normalt. Det normale er at det er veldig lite snø i disse områdene, sier Engen til NTB.

Værforholdene avgjør

Hun understreker at værforholdene under snøsmeltingen vil være avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg.

– De siste årene har vist at mye nedbør i smelteperioden kan føre til skadeflom selv i områder med lite snø. Det er ikke mer enn to år siden vi hadde en situasjon hvor det var lite snø, mindre enn nå, men store nedbørsmengder, større enn vi hadde opplevd de siste femti årene. Det førte til stor flom flere steder, spesielt i Sør-Norge, sier Engen.

Sjekk hvordan været blir der du bor

Hun har følgende råd til folk som vil unngå flomproblemer: Følg med på værmeldingen. Dersom det varsles høy temperatur og mye nedbør, bør du vær oppmerksom på at det kan komme flom.

– Sørg også for at vann har fritt avløp, det vil si at stikkrenner, sluk og lignende er åpne. Og husk: Det er lurt å sjekke på forhånd, ikke når vannet kommer, sier Engen.

Hun råder folk som holder til nær en elv, til å flytte campingvogn og annet løsøre i sikkerhet.

Senere enn normalt

Snøsmeltingen er nå kommet i gang i lavlandet i Sør- og Midt-Norge og langs kysten nordover til Troms. Det er to-tre uker senere enn normalt, ifølge NVE.

Kaldt vær i mars og starten av april har ført til at det også er mer snø enn normalt på kysten av Nordland og i kystnære områder på Sør- og Østlandet.

Men i disse områdene er intens nedbør av større betydning for flomforholdene enn snømengdene. Disse områdene antas derfor ikke å være spesielt utsatt i forbindelse med årets snøsmelting, ifølge NVE.

Raskt økende vannføring

Det ventes lokalt mye nedbør vest i Agder i løpet av torsdag. Nedbøren ventes som regn i lavere områder og vil sammen med snøsmelting føre til raskt økende vannføring i elver og bekker, melder NVEs flomvarslingstjeneste.

Mye regn og snøsmelting gir fare for lokale oversvømmelser der det er is i elveløpene og is som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier.

I elver med mye gjenliggende is er det også fare for isgang, som kan gi lokale oversvømmelser,

Mye nedbør og snøsmelting gir også økt fare for jordskred og sørpeskred langs forsenkninger og bekkeløp, ifølge NVE

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus