Arbeiderpartiets landsmøte 18. - 21. april:Arbeiderpartiet vil ikke kjøpe seg opp i treforedling

Vil ikke eie treforedling: Partileder Jens Stoltenberg, nestleder Helga Pedersen og 
partisekretær Raymond Johansen (t.v) på Arbeiderpartiets pressefrokost foran landsmøtet 2013. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Vil ikke eie treforedling: Partileder Jens Stoltenberg, nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen (t.v) på Arbeiderpartiets pressefrokost foran landsmøtet 2013. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-toppene syns ikke det er like naturlig at staten er medeier i treforedling, som i oljeselskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom fram på en pressekonferanse Jens Stoltenberg, partiets nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen avholdt i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte som åpner torsdag.

Jens Stoltenberg tok seg tid til en prat med Dagsavisens veteran Arne Strand før det hele startet. Strand har vært på hvert eneste Ap-landsmøte siden 1963, mens Jens Stoltenberg først kom på banen som gjest i 1973.

Og mye har skjedd siden da. Dagens Stoltenberg-regjering kunne vedta å gå til krig i Libya etter en mobilsamtale. Jens kunne fortelle at faren, Thorvald Stoltenberg, ikke hadde telefon på hytta mens han var forsvarsminister.

En hyttenabo som hadde telefon på hytta, kom av og til løpende over når det var viktige beskjeder.

– Kapital ikke noe problem

- Situasjonen for norsk treforedlingsindustri er uttrykk for en viktig del av et Ap-landsmøte. At folk kommer med sin uro, sa Stoltenberg da spørsmålet ble reist om nedlegging av svenskeide Södra Cells cellulosefabrikk i Tofte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Landsmøtet kan brukes som et verktøy for å løse problemer, hevdet statsministeren og partilederen.

Men statlige aksjer i nedleggingstruede Tofte er ikke del av løsningen han ser for seg.

- Når det gjelder eierskap, kan det hende det blir en del av diskusjonen på landsmøtet. Men jeg tror ikke noen mener at man skal gå inn og drifte virksomheter som mangler lønnsomhet. Hovedproblemet er ikke kapital, problemet er lønnsomhet, slo Stoltenberg fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lundteigen krever statlige milliarder til skogindustrien

Ja til sorte, nei til grønne ressurser?

- Det viktigste budskapet er jo at cellulose og tre er produkter som har framtida foran seg, sier nestleder Helga Pedersen, som også har ledet arbeidet med kommende Ap-program, til ABC Nyheter.

- Vi i Ap bør bidra til at det offentlige legger til rette for forskning og utvikling så det kan bli en lønnsom og bærekraftig næring på sikt, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvorfor er det naturlig for Ap å ha eierskap i oljeselskap, men ikke i i grønn inddustri?

- Vi må legge de samme prinsippene til grunn for trefordeling, som for andre næringer. Vi kan bruke virkemiddelapparat, men ikke gå inn og kjøpe opp bedrifter som ikke lønner seg.

- Så dere tar for gitt at Tofte ikke kan være lønnsom?

- Jeg vil presisere at jeg ikke kommentere Tofte. Vi har en aktiv eierskapspolitikk. Vi har utvist fleksibilitet og eier skog gjennom Statskog, sier Helga Pedersen.

Les også: Sp-toppene fikk stoppet statlig eierskap i Tofte

Lofoten og kvinnesoldater

Partiledelsen forventer selvsagt at spørsmålet om konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil komme opp som stridsspørsmål på landsmøtet, der ungdomsorganisasjonen AUF vil fronte en kraft motstand.

Men inntrykket er at partiledelsen ikke tror trykket blir så stort. Industrien har mye å ta fatt i på andre felter der det er åpnet for boring. Stor entusiasme for utbygging er konsentrert til et begrenset antall kommuner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers blir det også hos Arbeiderpartiet diskusjon om verneplikt for jenter.

Les også: Frp: Venstre kan glemme enkel seier om Lofoten

Veiskillet for skolene

- Skole- og utdanningskapitelet vårt er kanskje det mest konkrete, sa nestleder Helga Pedersen på pressekonferansen og ramset opp:

- Flere lærere, flere plasser i etter- og viderutdanning. Vi går til valg på lese-, skrive- og regneløft. I videregående skal vi praksisrette mer.

- Det høres ut som et ekko av det som har blitt sagt fra de andre partienes landsmøter. Hva er den viktige forskjellen mellom Ap og andre i utdanningspolitikken?

- Under Bondevik 2-regjeringen gikk antall lærere ned samtidig som det ble flere elever. Nå er det ansatt flere tusen flere lærere, svarer Pedersen.

- Den store debatten går ikke først og fremst på satsing på lærere og antall timer, men viljen og evnen til å finansiere. Skal du ansette flere, må du prioritere det framfor skattekutt, sier hun.

- Høyre, Frp og Venstre vil dessuten ha mange privatskoler. Erfaringene i våre naboland er at resultatene går ned i tillegg til at det oppstår forskjeller mellom ulike grupper av befolkningen, sier Helga Pedersen.